Materiał promocyjny

Jarmuż i zimowa zupa z pulpecikami

Piotr Kucharski proponuje potrawy z zapomnianym jarmużem (nie udało nam się w środowy poranek kupić świeżego jarmużu dlatego w studiu wykorzystaliśmy kapustę). W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: nagi z kaczki z jarmużem, calzone z jarmużem i salami, makaron z jarmużem i niebieskim serem pleśniowym oraz zimową zupę z pulpecikami. Wypróbujcie przepisów naszego kucharza!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

ZIMOWA ZUPA Z PULPECIKAMI

Składniki - pulpeciki:

250 g filetu z piersi kurczaka

3 dymki, drobno posiekane

2 cm startego imbiru

1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana

2-3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka oleju sezamowego lub roślinnego

sól i pieprz

Zupa:

1 litr bulionu drobiowego

1 gwiazda anyżu (opcjonalnie)

3 dymki, pokrojone w plasterki

2 cm imbiru

1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w plasterki

sos sojowy

3-4 liście jarmużu, bez łodygi, porwane w rękach

Przygotowanie:

Pulpeciki: Filety drobno posiekać nożem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, smażyć na suchej patelni z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Zupa: W dużym garnku podgrzać bulion, gwiazdę anyżu i imbir. Zagotować całość, dodać jarmuż i pulpeciki. Gotować około 10-15 min, aż jarmuż będzie miękki. Dodać dymki i papryczkę chillii. Doprawić sosem sojowym

PIECZONE NOGI KACZKI Z JARMUŻEM

Składniki:

4 nogi z kaczki, dokładnie ponakłuwane widelcem

1 łyżka oliwy z oliwek

50 g bekonu, pokrojonego w kostkę

1 cebula, drobno posiekana

1 ząbek czosnku

10 liści jarmużu, bez łodyg, pokrojone w paski

1 kieliszek białego wina

1 puszka białej fasoli (400 g) odsączonej

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Nogi z kaczki dokładnie przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec około 1 godzinę kilka razy obracając każdą z nóg. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć bekon, następnie dodać cebulę i czosnek, smażyć chwilę. Dodać jarmuż, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko kilka minut, następnie podlać winem. Garnek przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu około 10 min. Dodać fasolę i resztę wina. Dusić wszystko razem kolejne 10 minut, aż wino się zredukuje. Podawać z upieczonymi nóżkami kaczki.

CALZONE Z JARMUŻEM I SALAMI

Składniki - Ciasto:

220 ml letniej wody

1 łyżeczka cukru

20 g świeżych drożdży

300 g mąki pszennej

70 g mąki pszennej razowej

30 g oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

Farsz:

12 plastrów pikantnego salami, pokrojonych w paski

2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

6 liści jarmużu, bez łodyg, porwane na drobne kawałki

około 50 g twardego dojrzewającego sera (np. parmezanu)

Przygotowanie:

W wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Dodać mąkę pszenną, pszenną razową, oliwę i sól. Wymieszać składniki ze sobą, następnie wyrobić ręka na gładką masę, (jeśli będzie potrzeba podsypać mąką). Ciasto musi być elastyczne i nie może się kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz. Salami podsmażyć przez chwilę na patelni, dodać czosnek, smażyć chwilę. Dodać jarmuż, dusić pod przykryciem kilka minut. Odstawić do schłodzenia. Następnie wymieszać z tartym parmezanem. Podzielić ciasto na 4 równe części, każdą część rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki (0,5 cm) placek w kształcie koła (Ø 26 cm). Na połowie każdego placka rozsmarować ¼ nadzienia zachowując 2 cm odstępu od brzegu. Brzegi zwilżyć wodą, złożyć drugą połowę placka, delikatnie wypuścić powietrze, zlepić brzegi dociskając je widelcem. Ułożyć calzone na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut.

MAKARON Z JARMUŻEM I NIEBIESKIM SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki:

400 g makaronu papardelle

1 łyżka oliwy z oliwek

1 por, pokrojony w krążki

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

250 g jarmużu, bez łodyg, porwanego na małe kawałki

200 ml śmietany 18%

sól i pieprz

50 g niebieskiego sera pleśniowego np. lazur

Przygotowanie:

Makaron ugotować w dużej ilości wody. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać por i czosnek, podsmażyć na wolnym ogniu, aż por będzie miękki. Dodać jarmuż, poddusić około 10 min. Dodać śmietanę, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron, podgrzewać całość kilka minut ciągle mieszając. Makaron rozłożyć na talerze i pokruszyć na wierzch ser pleśniowy.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości