Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
ZIMOWA ZUPA Z PULPECIKAMI
Składniki - pulpeciki:
250 g filetu z piersi kurczaka
3 dymki, drobno posiekane
2 cm startego imbiru
1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka oleju sezamowego lub roślinnego
sól i pieprz
Zupa:
1 litr bulionu drobiowego
1 gwiazda anyżu (opcjonalnie)
3 dymki, pokrojone w plasterki
2 cm imbiru
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w plasterki
sos sojowy
3-4 liście jarmużu, bez łodygi, porwane w rękach
Przygotowanie:
Pulpeciki: Filety drobno posiekać nożem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, smażyć na suchej patelni z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Zupa: W dużym garnku podgrzać bulion, gwiazdę anyżu i imbir. Zagotować całość, dodać jarmuż i pulpeciki. Gotować około 10-15 min, aż jarmuż będzie miękki. Dodać dymki i papryczkę chillii. Doprawić sosem sojowym
PIECZONE NOGI KACZKI Z JARMUŻEM
Składniki:
4 nogi z kaczki, dokładnie ponakłuwane widelcem
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g bekonu, pokrojonego w kostkę
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku
10 liści jarmużu, bez łodyg, pokrojone w paski
1 kieliszek białego wina
1 puszka białej fasoli (400 g) odsączonej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Nogi z kaczki dokładnie przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec około 1 godzinę kilka razy obracając każdą z nóg. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć bekon, następnie dodać cebulę i czosnek, smażyć chwilę. Dodać jarmuż, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko kilka minut, następnie podlać winem. Garnek przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu około 10 min. Dodać fasolę i resztę wina. Dusić wszystko razem kolejne 10 minut, aż wino się zredukuje. Podawać z upieczonymi nóżkami kaczki.
CALZONE Z JARMUŻEM I SALAMI
Składniki - Ciasto:
220 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej
70 g mąki pszennej razowej
30 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Farsz:
12 plastrów pikantnego salami, pokrojonych w paski
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
6 liści jarmużu, bez łodyg, porwane na drobne kawałki
około 50 g twardego dojrzewającego sera (np. parmezanu)
Przygotowanie:
W wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Dodać mąkę pszenną, pszenną razową, oliwę i sól. Wymieszać składniki ze sobą, następnie wyrobić ręka na gładką masę, (jeśli będzie potrzeba podsypać mąką). Ciasto musi być elastyczne i nie może się kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz. Salami podsmażyć przez chwilę na patelni, dodać czosnek, smażyć chwilę. Dodać jarmuż, dusić pod przykryciem kilka minut. Odstawić do schłodzenia. Następnie wymieszać z tartym parmezanem. Podzielić ciasto na 4 równe części, każdą część rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki (0,5 cm) placek w kształcie koła (Ø 26 cm). Na połowie każdego placka rozsmarować ¼ nadzienia zachowując 2 cm odstępu od brzegu. Brzegi zwilżyć wodą, złożyć drugą połowę placka, delikatnie wypuścić powietrze, zlepić brzegi dociskając je widelcem. Ułożyć calzone na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut.
MAKARON Z JARMUŻEM I NIEBIESKIM SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki:
400 g makaronu papardelle
1 łyżka oliwy z oliwek
1 por, pokrojony w krążki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
250 g jarmużu, bez łodyg, porwanego na małe kawałki
200 ml śmietany 18%
sól i pieprz
50 g niebieskiego sera pleśniowego np. lazur
Przygotowanie:
Makaron ugotować w dużej ilości wody. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać por i czosnek, podsmażyć na wolnym ogniu, aż por będzie miękki. Dodać jarmuż, poddusić około 10 min. Dodać śmietanę, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron, podgrzewać całość kilka minut ciągle mieszając. Makaron rozłożyć na talerze i pokruszyć na wierzch ser pleśniowy.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN