Parowane polędwiczki z dorsza podane z pesto z jarmużu, czyli zdrowy i szybki obiad

Jarmuż i pomidory
Jarmuż i pomidory
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jarmuż jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, a przy tym zapobiega wchłanianiu wolnych rodników. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak zrobić parowane polędwiczki z dorsza w pesto z jarmużu. Sprawdź ten niezwykły przepis. 

Parowane polędwiczki z dorsza podane z pesto z jarmużu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 polędwiczki z dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 150 g jarmużu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania parowanych polędwiczek z dorsza

  1. Piekarnik nagrzej do 170 C, bez termo obiegu. Rybę natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Piecz przez 15 minut.
  2. W misie blendera zmiksuj wszystkie składniki na pesto.
  3. Rybę polaną pesto serwuj np. na komosie ryżowej.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak wybrać idealną zabudowę kuchenną?
Materiał promocyjny

Jak wybrać idealną zabudowę kuchenną?