Parowane polędwiczki z dorsza podane z pesto z jarmużu, czyli zdrowy i szybki obiad

Jarmuż i pomidory
Jarmuż i pomidory
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jarmuż jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, a przy tym zapobiega wchłanianiu wolnych rodników. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak zrobić parowane polędwiczki z dorsza w pesto z jarmużu. Sprawdź ten niezwykły przepis. 

Parowane polędwiczki z dorsza podane z pesto z jarmużu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 polędwiczki z dorsza
    • sok z ½ cytryny
      • sól, pieprz
        • ½ szklanki oliwy
          • ½ szklanki zimnej wody
            • 150 g jarmużu
              • ząbek czosnku
                • 2 łyżki orzechów włoskich
                  • 2 łyżki soku z cytryny
                    • łyżka parmezanu
                      • sól, pieprz

                        Sposób przygotowania parowanych polędwiczek z dorsza

                        1. Piekarnik nagrzej do 170 C, bez termo obiegu. Rybę natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Piecz przez 15 minut.
                          1. W misie blendera zmiksuj wszystkie składniki na pesto.
                            1. Rybę polaną pesto serwuj np. na komosie ryżowej.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Jasiek Kuroń

                              Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana