Zupa krem z kukurydzy z wędzonym pstrągiem
Składniki:
1,5 l wywaru z jarzyn
1 cebula czerwona
2 puszki kukurydzy odsączone na sitku
3 łyżki szczypiorku pokrojonego na małe kawałki
100 g konserwowej papryki
Szczypta soli
Szczypta wędzonej papryki
Sok z 1 limonki
Garść posiekanej kolendry
1 papryczka chilli
1 łyżka oleju
1 wędzony pstrąg obrany z ości
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Dodaj wywar, kukurydzę i paprykę konserwową i zagotuj.
Następnie dodaj przyprawy i szczypiorek.
Całość zmiksuj blenderem.
Dodaj limonkę i przed podaniem udekoruj kolendrą i wędzonym pstrągiem.
Ciasto z kukurydzy
Składniki:
1,5 szkl. mąki kukurydzianej
1 puszka kukurydzy odsączona
1/2 szkl. mąki pszennej
Puszka mleka skondensowanego
1 łyżka masła
Łyżka proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
Biała czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na temperaturę 180 st.
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
Kukurydzę zmiksuj na gładką masę.
Dodaj mleko.
Dodaj jajka.
Dodaj mąki i wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.
Następnie dodaj proszek do pieczenia i masło w temperaturze pokojowej.
Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do formy i piecz w piekarniku 45 min.
Na koniec polej rozpuszczoną białą czekoladą.
Burgery z kukurydzy
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 puszka kukurydzy
1/2 małej czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
6 łyżek zmielonych migdałów lub bułki tartej
3 łyżki tartego parmezanu
Garść posiekanej, świeżej mięty
1 jajko
Chili mielone, sól i pieprz do smaku
Bułki na burgery
Sałata, cebula
Pomidory
Majonez
Keczup do podania
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Dodaj czosnek i kukurydzę oraz ciecierzycę.
Zmiksuj całość na gładką masę.
Dodaj migdały lub bułkę tartą oraz jajko.
Dopraw parmezanem, solą, pieprzem oraz miętą.
Uformuj 8 małych burgerów i wstaw do lodówki na około godzinę.
Następnie smaż na głębokim oleju i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN