Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN czaruje pyszne dania z mandarynkami, nie tylko w głównej roli. Sprawdź jego przepis na pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek, który zachwyci nawet najwybredniejszego niejadka.
Pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g mięsa z nogi indyka
- 300 g filetu z indyka
- cebula
- 100 ml śmietanki 36%
- 100 g masła
- 2 jajka
- 100 g żurawiny
- natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- cukinia
- rozmaryn świeży
- 4-5 mandarynek
- łyżka cukru
- 50 g masła
- musztarda francuska z ziarnami gorczycy
- sól, pieprz czarny do smaku
- chałka
Sposób przygotowania pieczeni z sosem z mandarynek
- 1Na maśle przesmażamy cebulę, mielimy wraz z mięsem na grubszym oczku. Dodajemy jajka, żurawinę natkę pietruszki, śmietankę i przyprawy.
- 2Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do foremek wąskich do ciasta., wcześniej wyłożonych plasterkami cukinii i igiełkami rozmarynu.
- 3Pieczemy około 40 minut, temp. 180 stopni.
- 4Chałkę kroimy na plastry i obsmażamy na maśle na złoty kolor.
- 5Na patelni na pozostałym maśle ze smażenia, cukrze przesmażamy pokrojone mandarynki wraz ze skórką. Kiedy tylko staną się miękkie, dodajemy musztardę.
- 6Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie octem jabłkowym. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Zobacz także:
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News