Pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g mięsa z nogi indyka
- 300 g filetu z indyka
- cebula
- 100 ml śmietanki 36%
- 100 g masła
- 2 jajka
- 100 g żurawiny
- natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- cukinia
- rozmaryn świeży
- 4-5 mandarynek
- łyżka cukru
- 50 g masła
- musztarda francuska z ziarnami gorczycy
- sól, pieprz czarny do smaku
- chałka
Sposób przygotowania pieczeni z sosem z mandarynek
- Na maśle przesmażamy cebulę, mielimy wraz z mięsem na grubszym oczku. Dodajemy jajka, żurawinę natkę pietruszki, śmietankę i przyprawy.
- Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do foremek wąskich do ciasta., wcześniej wyłożonych plasterkami cukinii i igiełkami rozmarynu.
- Pieczemy około 40 minut, temp. 180 stopni.
- Chałkę kroimy na plastry i obsmażamy na maśle na złoty kolor.
- Na patelni na pozostałym maśle ze smażenia, cukrze przesmażamy pokrojone mandarynki wraz ze skórką. Kiedy tylko staną się miękkie, dodajemy musztardę.
- Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie octem jabłkowym. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Zobacz także:
- Ile mandarynek dziennie można zjeść? Czy są zdrowe? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
- Mandarynki na przekąskę, obiad i deser. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson. Przepis na deser idealny na święta
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: