Pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek - wykwintny pomysł na obiad

Pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek - wykwintny pomysł na obiad
Mandarynkowa kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN czaruje pyszne dania z mandarynkami, nie tylko w głównej roli. Sprawdź jego przepis na pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek, który zachwyci nawet najwybredniejszego niejadka.

Pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g mięsa z nogi indyka
  • 300 g filetu z indyka
  • cebula
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g żurawiny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • cukinia
  • rozmaryn świeży
  • 4-5 mandarynek
  • łyżka cukru
  • 50 g masła
  • musztarda francuska z ziarnami gorczycy
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • chałka

Sposób przygotowania pieczeni z sosem z mandarynek

  1. Na maśle przesmażamy cebulę, mielimy wraz z mięsem na grubszym oczku. Dodajemy jajka, żurawinę natkę pietruszki, śmietankę i przyprawy.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do foremek wąskich do ciasta., wcześniej wyłożonych plasterkami cukinii i igiełkami rozmarynu.
  3. Pieczemy około 40 minut, temp. 180 stopni.
  4. Chałkę kroimy na plastry i obsmażamy na maśle na złoty kolor.
  5. Na patelni na pozostałym maśle ze smażenia, cukrze przesmażamy pokrojone mandarynki wraz ze skórką. Kiedy tylko staną się miękkie, dodajemy musztardę.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie octem jabłkowym. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości