Przepisy kulinarne

Pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek - wykwintny pomysł na obiad

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Andrzej Polan
Mandarynkowa kuchnia Andrzeja Polana

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN czaruje pyszne dania z mandarynkami, nie tylko w głównej roli. Sprawdź jego przepis na pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek, który zachwyci nawet najwybredniejszego niejadka.

Pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g mięsa z nogi indyka
  • 300 g filetu z indyka
  • cebula
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g żurawiny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • cukinia
  • rozmaryn świeży
  • 4-5 mandarynek
  • łyżka cukru
  • 50 g masła
  • musztarda francuska z ziarnami gorczycy
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • chałka

Sposób przygotowania pieczeni z sosem z mandarynek

  1. 1Na maśle przesmażamy cebulę, mielimy wraz z mięsem na grubszym oczku. Dodajemy jajka, żurawinę natkę pietruszki, śmietankę i przyprawy.
  2. 2Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do foremek wąskich do ciasta., wcześniej wyłożonych plasterkami cukinii i igiełkami rozmarynu.
  3. 3Pieczemy około 40 minut, temp. 180 stopni.
  4. 4Chałkę kroimy na plastry i obsmażamy na maśle na złoty kolor.
  5. 5Na patelni na pozostałym maśle ze smażenia, cukrze przesmażamy pokrojone mandarynki wraz ze skórką. Kiedy tylko staną się miękkie, dodajemy musztardę.
  6. 6Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie octem jabłkowym. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

Pozostałe wiadomości