Znany kucharz zachęcił widzów Dzień Dobry TVN do eksperymentowania, a przy tym przypomniał, że najważniejsza jest jakość składników.
Reportaż Uwagi! TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Piotr Kucharski przebywa obecnie na plaży, gdzie w towarzystwie Oliviera Janiaka gotuje przepyszne potrawy. Naszym widzom przedstawił propozycje na szybkie grillowane smakołyki z szynką zwierzyniecką i kiszką ziemniaczaną w roli głównej.
Stek z antrykotu z masłem ziołowym i grzybami, club sandwich ze schabem ze śliwką oraz cielęcina w szynce - same nazwy dań sprawiają, że aż ślinka cieknie. Pyszne mięsne potrawy przyrządza dla nas Piotr Kucharski. Poznaj jego niezwykłe przepisy.
Biała kiełbasa, maślana szynka z indyka i galantyna drobiowa - nic tak nie smakuje w święta jak domowa, własnoręcznie robiona wędlina. To, jak ją przygotować pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski, miłośnik mięsiw i tradycyjnego polskiego jedzenia.
Na Podlasiu odradza się zapomniana klasyka. Nie włoska parma, nie hiszpańskie serrano, a kumpiak. To solona i suszona na wolnym powietrzu szynka wieprzowa. Mikołaj Rey spotkał się z Łukaszem Ancypo, który zajmuje się produkcją kumpiaka i kindziuka. Jest to jedyny region w Polsce, gdzie wytwarza się dojrzewającą, bez wędzenia szynkę.
Jak upiec idealną bułkę i czym ją wypełnić, żeby smak hamburgera zniewalał nasze zmysły? Zobaczcie jakie przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak z okazji Światowego Dnia Hamburgera.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała oświadczenie w którym stwierdza, że konserwanty dodawane do szynek, które kupujemy w sklepach, są rakotwórcze. Naukowcy ciągle pracują nad mniej szkodliwymi zamiennikami, które również niwelowałyby zagrożenie pojawienia się w wędlinach jadu kiełbasianego. Czy powinniśmy całkowicie zrezygnować z szynek ze sklepu? Jak wybrać wędlinę, która zawiera w sobie możliwie najmniej konserwantów? W Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka wytłumaczyła, dlaczego pieczone w domu mięso nie jest tak różowe jak to ze sklepu.
Polacy mogą się pochwalić wybornymi produktami regionalnymi, np. długodojrzewającą szynką złotnicką z Wielkopolski, którą nawet zachwycił się nasz smakosz Mikołaj Rey. Gdzie można kupić szynkę złotnicką i jak smakuje? Czy może się równać z włoskimi szynkami długodojrzewającymi? Czym karmi się świnię złotnicką białą, z której robi ten wielkopolski przysmak?
Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji mięsa. Jak robić wędliny na własny użytek? Jak suszy się wędliny? Jak zrobić pyszne wędliny w domu? Zabieramy Was w kolejną kulinarną podróż z Mikołajem Reyem.
Pomidorowe curry, sałatka z łososiem, polędwiczki wieprzowe z suszoną szynką, babeczki czekoladowe. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN urzędowała Ania Starmach! Smacznego!
Nazywany jest polską pizzą. Tradycyjna bułka z cebulą może stać się regionalnym przysmakiem. Co na to Unia Europejska? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował włoskie siostry naszego cebularza - pizzę z cebulą, pieczarkami i wędzonką, pizzę z brokułowym pesto i bursztynem, pizzę pieróg, czyli calzone z pomidorami, szynką, serem korycińskim.
Jeśli po świętach Wasza lodówka świeci pustkami, szef kuchni Andrzej Polan ma dla Was propozycje potraw w sam raz na przedsylwestrowy weekend - zrób dla siebie i dla całej swojej rodziny polędwiczki wieprzowe, zapiekankę z cukinii oraz babeczki z szynką. Gwarantujemy niepowtarzalne doznania smakowe!