Świąteczna domowa biała kiełbasa
Składniki na domową białą kiełbasę:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 0,7 kg karkówki wieprzowej
- 0,5 kg boczku
- 0,3 kg podgardla
- 10 g soli kamiennej
- 10 g soli peklującej
- 4 g cukru
- pieprz czarny do smaku
- 5 ząbków czosnku świeżego
- 5 łyżek majeranku (do smaku)
- 200 ml zimnej wody
- naturalne jelita wieprzowe
Jak przygotować domową białą kiełbasę
Dobrze schłodzone mięso pokrój w kostkę. Karkówkę i łopatkę zmiel na maszynce na grubszym sitku (nr 8), a tłuste kawałki – boczek i podgardle na drobniejszym sitku nr 4. Dodaj roztarty czosnek, dwa gatunki soli, cukier, majeranek i zacznij wyrabiać masę dodając powoli wodę. Wyrabiaj masę tak długo aż będzie klejąca i jednolita, odstaw masę do lodówki na co najmniej 4 godz. Następnie przygotuj jelita - wyczyść dokładnie i namocz przez 2 godz. przed pracą. Do maszynki zamocuj końcówkę do kiełbasy wyciągając sitka do mielenia. Na końcówkę nałóż jelita i nadziewaj je powoli masą mięsną kontrolując, by nie dostało się powietrze. Następnie porcjuj skręcając je i parz w wodzie o temperaturze 80 st. C przez około 30 minut, nie dopuszczając do zagotowania.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Maślana szynka z indyka ze skórką pomarańczową, korzennymi przyprawami i chutneyem z mango
Składniki na maślaną szynkę z indyka:
- filet z indyka
- sól (1,5 proc. wagi mięsa)
- 200 g masła
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- sok z dwóch pomarańczy
- łyżeczka mielonego anyżu
- łyżeczka suszonego imbiru
Chutney:
- 2 łyżki oleju
- cebula
- 50 g świeżego imbiru
- 2 mango
- 4 łyżki cukru
- 80 ml octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
Jak przygotować maślaną szynkę z indyka
Szynka: sprawdź, ile waży twój kawałek mięsa i wylicz z tego 1,5 proc. soli ( na 1 kg mięsa daj 15 g soli ). Mięso należy posolić, używając połowy ilości soli. Następnie z masła wytnij podłużne trójkąty, które później należy posolić pozostałą częścią soli i zamrozić. Filet ponakłuwaj ostrożnie nożem, a następnie nadziej zamrożonym masłem. Przypraw dokoła skórką z pomarańczy i przyprawami, używając sznurka do wędlin, zwiąż mięso co 2-3 cm. Mięso wstaw do rękawa do pieczenia i naczynia żaroodpornego, dodając sok pomarańczowy na spodzie. Piecz w 180 st. C przez godzinę.
Chutney: wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę i przełóż do rondla, dodaj olej, ocet, cukier, kurkumę oraz szczyptę soli. Duś pod przykryciem na wolny ogniu, w razie konieczności dodaj odrobinę wody, gotuj do uzyskania konsystencji sosu, podawaj na zimno.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Galantyna drobiowa podana z sosem musztardowo-miodowym
Składniki na galantynę drobiową:
- cały kurczak
- cukinia
- marchewka
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- sól, pieprz
Sos musztardowo-koperkowy:
- 100 g miodu
- 20 g musztardy stołowej
- 20 g musztardy gorczycowej
- 0,5 pęczka świeżego koperku
- 0,5 cytryny
- sól, pieprz
- woda mineralna
Jak przygotować galantynę drobiową
Kurczaka przekrój na połowę i usuń kości, za pomocą noża wytnij nadmiar mięsa, dopraw solą i pieprzem, mięso połącz ze śmietaną i białkiem, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Do masy dołóż pokrojoną w drobną kostkę cukinię i marchewkę. Na mięso wyłóż połowę masy i przykryj usmażonym naleśnikiem z jajek i żółtka, następnie przełóż pozostałą masę.
Całość zawiń w folię spożywczą, a następnie w aluminiową, piecz w piekarniku w naczyniu z wodą przez 45 minut w 130 st. C . Podawaj na zimno z sosem.
Sos: do płynnego miodu dodaj musztardę stołową i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Całość połącz z musztardą gorczycową oraz pokrojonym koperkiem, w razie konieczności dodaj wodę do uzyskania właściwej konsystencji.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
Co można przygotować wcześniej na Boże Narodzenie? Propozycje Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Tomasz Grabski