POMIDOROWE CURRY
Składniki: (dla 3-4 osób)
400g filetu z indyka
200g ryżu
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka krojonych pomidorów
garść suszonych pomidorów
3 pomidory obrane ze skórki (patrz niezbędnik str..)
1 papryczka chili
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Indyka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj go w miseczce z ostrą i słodką papryką, kurkumą, solą, pieprzem i drobno pokrojonym imbirem. W głębokiej patelni/woku rozgrzej odrobinę oliwy, przesmaż na niej pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodaj indyka, smaż przez chwilę po czym zalej go pomidorami z puszki, wymieszaj. Po 10 minutach dodaj mleczko kokosowe i pokrojone w paseczki suszone pomidory.Obrane pomidory pokrój w kostkę i dodaj do mięsa, wymieszaj, gotuj kilka minut, dopraw do smaku. Podawaj z ryżem.
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI: (dla 2 osób)
2 kawałki filetu z łososia po 150gramów
250g roszponki (lub innej dowolnie wybranej sałaty)
mała kiść ciemnych winogron
2 łyżki orzechów włoskich
50g sera z niebieską pleśnią
garść kiełków rzodkiewki
Sos:
sok z ½ cytryny
2 łyżki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
świeży tymianek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy upraż na patelni bez tłuszczu, dzięki temu będą bardziej chrupkie. Łososia obsyp odrobiną soli i pieprzu, przełóż na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek (od strony skóry) smaż przez 3 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż przez minutę. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Na talerzach rozłóż roszponkę, kiełki, dodaj orzechy, winogrona, łososia, całość polej sosem miodowym i pokruszonym serem pleśniowym
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SUSZONĄ SZYNKĄ
Składniki: (dla 4 osób)
1 polędwiczka wieprzowa (około 500g)
6-7 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub podobnej
20 pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek
gałązka świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Pomidorki przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp posiekanym czosnkiem i rozmarynem, dodaj pokrojone oliwki, całość polej oliwą z oliwek. Polędwiczkę pokrój na około 3 cm kawałki. Plastry szynki przekrój wzdłuż na dwa cieńsze części. Polędwiczki owijaj kawałkami szynki, każdą zepnij wykałaczką. Na patelni z oliwą z oliwek przysmaż mięso z obu stron, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego z pomidorkami.
Całość wstaw do piekarnika na około 10 minut.
BABECZKI Z CZEKOLADOWE
Składniki: (około 20 sztuk)
2 szklanki mąki
1,5 szklanki maślanki
¾ szklanki cukru
2 jaja
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
100ml roztopionego masła
Pół łyżeczki sproszkowanego chili
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i chili. W drugiej roztopione masło, jajka i maślankę. Zawartości dwóch misek wymieszaj, dodaj czekoladę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaj. Przelej do małych sylikonowych foremek na muffinki i piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN