Materiał promocyjny

Polędwiczki wieprzowe i zapiekanka z cukinii

Jeśli po świętach Wasza lodówka świeci pustkami, szef kuchni Andrzej Polan ma dla Was propozycje potraw w sam raz na przedsylwestrowy weekend - zrób dla siebie i dla całej swojej rodziny polędwiczki wieprzowe, zapiekankę z cukinii oraz babeczki z szynką. Gwarantujemy niepowtarzalne doznania smakowe!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Polędwiczka wieprzowa w chrzanie

Składniki:

2 szt polędwiczek wieprzowych

100g chrzan tarty

100g bułkai tartej

Cebula

Natka pietruszki

Przyprawa do potraw

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z białych włókien i oprószamy przyprawą do potraw. Obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i na tłuszczu ze smażenia przesmażamy drobno pokrojoną cebulę. Podsmażoną cebulę łączymy z bułką tartą, chrzanem oraz posiekaną natką. Taką panierką okładamy mięso i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Polędwiczkę podajemy z zapiekanką z cukinii.

Zapiekanka z cukinii

Składniki:

4 Cukinie

2 sery mozzarella

2 op. pomidorów w puszce

Przyprawa do potraw

200 g sera tartego parmezan

Bazylia

Olej do smażenia

2 ząbki czosnku

Włoszczyzna suszona

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy czosnek, dodajemy pomidory i włoszczyznę. Wszystko razem gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy przyprawą do potraw i bazylią. Cukinię kroimy w plastry i przesmażamy na złoty kolor na patelni. W naczyniu żaroodpornym na dno wykładamy warstwę sosu pomidorowego, warstwę cukinii i mozzarelli i parmezanu. Ponownie sos, cukinia i mozzarella i parmezan. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temp. 200 stopni.

Polędwiczka wieprzowa w pomidorach

Składniki:

2 polędwiczki

4 ogórki kwaszone

200 g pieczarek

2 cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Polędwiczkę kroimy w plastry, obsmażamy na złoty kolor. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, smażymy aż odparuje nam sos. Do pieczarek i cebuli dodajemy pokrojonego ogórka kwaszonegoi koncentrat pomidorowy. Doprawiamy przyprawą do potraw. Polędwiczkę łączymy z sosem i chwilę razem gotujemy. Polędwiczkę podajemy z babeczkami z szynką.

Babeczki z szynką

Składniki:

200 g szynki gotowanej

200 g sera parmezan

200 g masła

Szczypiorek

8 jajek

Przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na maśle wraz ze szczypiorkiem. Lekko ostudzone łączymy z jajkami (proszę doprecyzować czy jajka mają być gotowane i potem np. krojone w kostkę lub starte czy surowe i w takiej formie zapieczone z szynką), serem, przyprawiamy przyprawą do potraw. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, smarujemy masłem i sklejamy po 4 szt. Takim ciastem wykładamy foremki do babeczek, w wgłębienia wkładamy masę jajeczną z szynką i szczypiorkiem. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości