Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Polędwiczka wieprzowa w chrzanie
Składniki:
2 szt polędwiczek wieprzowych
100g chrzan tarty
100g bułkai tartej
Cebula
Natka pietruszki
Przyprawa do potraw
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z białych włókien i oprószamy przyprawą do potraw. Obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i na tłuszczu ze smażenia przesmażamy drobno pokrojoną cebulę. Podsmażoną cebulę łączymy z bułką tartą, chrzanem oraz posiekaną natką. Taką panierką okładamy mięso i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Polędwiczkę podajemy z zapiekanką z cukinii.
Zapiekanka z cukinii
Składniki:
4 Cukinie
2 sery mozzarella
2 op. pomidorów w puszce
Przyprawa do potraw
200 g sera tartego parmezan
Bazylia
Olej do smażenia
2 ząbki czosnku
Włoszczyzna suszona
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy czosnek, dodajemy pomidory i włoszczyznę. Wszystko razem gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy przyprawą do potraw i bazylią. Cukinię kroimy w plastry i przesmażamy na złoty kolor na patelni. W naczyniu żaroodpornym na dno wykładamy warstwę sosu pomidorowego, warstwę cukinii i mozzarelli i parmezanu. Ponownie sos, cukinia i mozzarella i parmezan. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temp. 200 stopni.
Polędwiczka wieprzowa w pomidorach
Składniki:
2 polędwiczki
4 ogórki kwaszone
200 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy w plastry, obsmażamy na złoty kolor. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, smażymy aż odparuje nam sos. Do pieczarek i cebuli dodajemy pokrojonego ogórka kwaszonegoi koncentrat pomidorowy. Doprawiamy przyprawą do potraw. Polędwiczkę łączymy z sosem i chwilę razem gotujemy. Polędwiczkę podajemy z babeczkami z szynką.
Babeczki z szynką
Składniki:
200 g szynki gotowanej
200 g sera parmezan
200 g masła
Szczypiorek
8 jajek
Przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na maśle wraz ze szczypiorkiem. Lekko ostudzone łączymy z jajkami (proszę doprecyzować czy jajka mają być gotowane i potem np. krojone w kostkę lub starte czy surowe i w takiej formie zapieczone z szynką), serem, przyprawiamy przyprawą do potraw. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, smarujemy masłem i sklejamy po 4 szt. Takim ciastem wykładamy foremki do babeczek, w wgłębienia wkładamy masę jajeczną z szynką i szczypiorkiem. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN