Sernik Barbie podbija sieć. Jak przygotować różowe ciasto?

Różowe ciasto
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sernik – dobro
Sernik – dobro
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Słodkości od Mariety
Słodkości od Mariety
Słodka kuchnia wielkanocna
Słodka kuchnia wielkanocna
Barbie jest kulturowym fenomenem, a za sprawą filmu w reż. Grety Gerwig temat numer 1 w mediach społecznościowych. Trend ten podchwycono również w kuchni. Jak przygotować sernik w stylu legendarnej lalki? Oto dwa przepisy - zwykły i w wersji fit.

Róż - wraz z szałem na film "Barbie"- zalewa cały świat. Przeniknął on nie tylko do mody, lecz i kulinariów. Przebojem TikToka okazała się pasta Barbie, a teraz przyszedł czas na sernik.

Sernik Barbie - przepis

Przepis na sernik Barbie podał portal haps.pl. Jak zaznaczył, do jego wykonania wystarczą tylko 4 składniki:

  • herbatniki lub inne dowolne kruche ciasteczka na spód,
  • kilogram twarogu z wiaderka,
  • galaretka malinowa,
  • galaretka przezroczysta.

Redaktorka portalu kulinarnego wyjaśniła, jak krok po kroku przygotować ciasto:

  1. W 200 ml gorącej wody rozpuść malinową galaretkę. Odłóż miksturę do ostygnięcia.
  2. Gdy malinowa warstwa ostygnie, połącz ją z połową twarogu z wiaderka. Składniki ubijaj mikserem na średnich obrotach do uzyskania puszystej chmurki.
  3. Na dnie formy ułóż herbatniki, po czym wylej na nie różową masę. Całość przełóż do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Drugi etap to rozrobienie kolejnych 200 ml gorącej wody z galaretką bezbarwną, którą ponownie po ostygnięciu łączymy z serem i ubijamy na puszystą masę. 
  5. Białą warstwę wylej i wyrównaj na różowej. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc i gotowe.

Sernik Barbie w wersji fit - przepis

Drugi przepis - tym razem w wersji fit - zaprezentowała w mediach społecznościowych Roksana Konkolska (znana w sieci jako Rocksanka), która przemienia popularne słodycze w lekkie desery.

Składniki:

  • 170 g ciasteczek owsianych,
  • 45 g masła,
  • 2 galaretki malinowe + 250 ml wrzątku,
  • 70 g erytrytolu lub 1/4 szklanki cukru,
  • 200 g malin,
  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 250 ml zimnej śmietanki 30%,
  • opcjonalnie: różowy barwnik dla podkręcenia koloru,
  • polewa: 50 g białej czekolady + 20 ml mleka + 3 łyżeczki jogurtu greckiego,
  • dekoracja: maliny, opcjonalnie różowe ciastka.

Przygotowanie:

- Ciasteczka owsiane pokrusz na piasek, wymieszaj z rozpuszczonym masłem, połóż na dno tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Galaretki zalej wrzątkiem, wymieszaj do rozpuszczenia, dodaj erytrytol lub cukier, wymieszaj - tłumaczyła autorka przepisu.

Jak dodała, połowę malin należy zblendować i przecedzić przez sitko. Następnie dodać do galaretek i wymieszać. W kolejnym kroku dołączyć twaróg sernikowy. Całość zblendować.

- Śmietankę ubij na pianę i delikatnie wmieszaj ją do masy razem z pozostałymi malinami. Opcjonalnie możesz dodać trochę różowego barwnika. Sernikową masę wylej na ciasteczkowy spód, wstaw sernik do lodówki na min. 3 godziny. Czekoladę rozpuść z mlekiem (np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce), wymieszaj z jogurtem i wylej polewę na sernik. Udekoruj - podsumowała.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości