Sernik nowojorski z ciastem Browni i wiśniami
Składniki na sernik nowojorski:
- 300 gramów Browni Ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych
- 1 kg sera na sernik
- 200 gramów cukru
- 1 laska wanilii
- skórka z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
- 4 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 gramów mrożonych wiśni + kilka łyżek cukru
Sposób przygotowania sernika nowojorskiego:
- Browni idealnie nadają się na spód sernika. Spód i boki tortownicy 25 cm należy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto browni trzeba pokruszyć i rozsypać po dnie tortownicy. Następnie za pomocą płaskiego dna od szklanki ugnieść spód naszego sernika. Tak przygotowany spód umieszczamy w lodówce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sernik.
- Do miski dodajemy ser do sernika, kwaśną śmietanę, 4 jajka, 200 gramów cukru, wanilię, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale delikatnie miksujemy bez napowietrzania (inaczej sernik nam urośnie podczas pieczenia i później opadnie). Masę przekładamy do tortownicy i dokładnie wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 1:30 minut.
- Na patelnię wrzucamy wiśnie z cukrem. Smażymy przez kilka-kilkanaście minut aż do odparowania i lekkiego zgęstnienia sosu. Po upieczeniu i wystygnięciu sernika oblewamy wiśniami.
mat. promocyjne
Ciastka owsiane z Browni i orzeszkami ziemnymi
Składniki na ciastka owsiane:
- 150 gramów mąki pszennej
- 200 gramów Browni Ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych
- 200 gramów płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody
- 50 gramów cukru
- 100 gramów masła
- 100 ml mleka
Sposób przygotowania ciastek owsianych:
- W misce mieszamy pokruszone Browni z mąką, sodą i płatkami owsianymi.
- W rondelku podgrzewamy delikatnie masło z cukrem, aż do roztopienia cukru. Dodajemy mleko i mieszamy. Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy chwilę ale niezbyt dokładnie, żeby ciastka miały większe okruszki Browni.
- Z 2-3 łyżek ciasta formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy tak, żeby ciastka się nie stykały ze sobą.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
mat. promocyjne
Ciasto kokosowe przekładane Browni
Składniki na ciasto kokosowe:
- 4-5 opakowania Browni Mini Babeczki czekoladowe z nadzieniem czekoladowym
- 600 ml śmietany 30% do ubijania
- łyżeczka żelatyny + łyżka wody
- 200 gramów grubych wiórków kokosowych (plus kilka łyżek do dekoracji)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania ciasta kokosowego:
- Pracę nad naszym ciastem zaczynamy od aromatyzacji śmietany wiórkami kokosowymi. Do rondla wlewamy śmietanę i wsypujemy wiórki kokosowe. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie zagotowujemy.
- Pozwalamy miksturze się wystudzić i wstawiamy do lodówki na cały dzień, żeby śmietana zyskała kokosowego smaku. Następnie śmietanę odcedzamy za pomocą sita i przelewamy do miski. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
- W małej miseczce namaczamy łyżeczkę żelatyny łyżką wody i mieszamy kilka minut do rozpuszczenia się. Następnie wkładamy miseczkę do piekarnika nagrzanego do 60-70 stopni i roztapiamy żelatynę, żeby nie było żadnych grudek.
- Zaczynamy ubijać śmietanę dodając stopniowo najpierw cukier, ekstrakt z wanilii i żelatynę. ubijamy dalej na sztywną pianę. Wstawiamy do lodówki.
- Babeczki Browni przekrajamy w połowie i układamy pierwszą warstwę na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy bitą śmietaną i układamy kolejną warstwę. Łącznie układamy 3-4 warstwy.
- Na koniec nie dodajemy już śmietany i dekorujemy górami babeczek. Wstawiamy do lodówki i podajemy zimne.
mat. promocyjne
Autor: Adrianna Kowalczyk
Materiał promocyjny
podziel się: