Materiał promocyjny

Nowojorski sernik, ciasto kokosowe i ciastka owsiane. Pyszne desery dla całej rodziny

przepis na ciasto kokosowe, przepis na ciastka owsiane, przepis na sernik nowojorski, Browni
mat. prasowe
Sernik nowojorski lub ciasto kokosowe to idealny pomysł na weekendowe świętowanie. Za to ciastka owsiane zabierzesz ze sobą do pracy czy dasz dzieciom jako przekąskę do szkoły. Poznaj przepisy na słodkie wypieki, które podbiją serca całej rodziny.

Sernik nowojorski z ciastem Browni i wiśniami

Składniki na sernik nowojorski:

  • 300 gramów Browni Ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych
  • 1 kg sera na sernik
  • 200 gramów cukru
  • 1 laska wanilii
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 gramów mrożonych wiśni + kilka łyżek cukru

Sposób przygotowania sernika nowojorskiego:

  1. Browni idealnie nadają się na spód sernika. Spód i boki tortownicy 25 cm należy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto browni trzeba pokruszyć i rozsypać po dnie tortownicy. Następnie za pomocą płaskiego dna od szklanki ugnieść spód naszego sernika. Tak przygotowany spód umieszczamy w lodówce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sernik.
  2. Do miski dodajemy ser do sernika, kwaśną śmietanę, 4 jajka, 200 gramów cukru, wanilię, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale delikatnie miksujemy bez napowietrzania (inaczej sernik nam urośnie podczas pieczenia i później opadnie). Masę przekładamy do tortownicy i dokładnie wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 1:30 minut.
  3. Na patelnię wrzucamy wiśnie z cukrem. Smażymy przez kilka-kilkanaście minut aż do odparowania i lekkiego zgęstnienia sosu. Po upieczeniu i wystygnięciu sernika oblewamy wiśniami.

mat. promocyjne

Ciastka owsiane z Browni i orzeszkami ziemnymi

Składniki na ciastka owsiane:

  • 150 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów Browni Ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych
  • 200 gramów płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania ciastek owsianych:

  1. W misce mieszamy pokruszone Browni z mąką, sodą i płatkami owsianymi.
  2. W rondelku podgrzewamy delikatnie masło z cukrem, aż do roztopienia cukru. Dodajemy mleko i mieszamy. Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy chwilę ale niezbyt dokładnie, żeby ciastka miały większe okruszki Browni.
  3. Z 2-3 łyżek ciasta formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy tak, żeby ciastka się nie stykały ze sobą.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

mat. promocyjne

Ciasto kokosowe przekładane Browni

Składniki na ciasto kokosowe:

  • 4-5 opakowania Browni Mini Babeczki czekoladowe z nadzieniem czekoladowym
  • 600 ml śmietany 30% do ubijania
  • łyżeczka żelatyny + łyżka wody
  • 200 gramów grubych wiórków kokosowych (plus kilka łyżek do dekoracji)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania ciasta kokosowego:

  1. Pracę nad naszym ciastem zaczynamy od aromatyzacji śmietany wiórkami kokosowymi. Do rondla wlewamy śmietanę i wsypujemy wiórki kokosowe. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie zagotowujemy.
  2. Pozwalamy miksturze się wystudzić i wstawiamy do lodówki na cały dzień, żeby śmietana zyskała kokosowego smaku. Następnie śmietanę odcedzamy za pomocą sita i przelewamy do miski. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
  3. W małej miseczce namaczamy łyżeczkę żelatyny łyżką wody i mieszamy kilka minut do rozpuszczenia się. Następnie wkładamy miseczkę do piekarnika nagrzanego do 60-70 stopni i roztapiamy żelatynę, żeby nie było żadnych grudek.
  4. Zaczynamy ubijać śmietanę dodając stopniowo najpierw cukier, ekstrakt z wanilii i żelatynę. ubijamy dalej na sztywną pianę. Wstawiamy do lodówki.
  5. Babeczki Browni przekrajamy w połowie i układamy pierwszą warstwę na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy bitą śmietaną i układamy kolejną warstwę. Łącznie układamy 3-4 warstwy.
  6. Na koniec nie dodajemy już śmietany i dekorujemy górami babeczek. Wstawiamy do lodówki i podajemy zimne.

mat. promocyjne

Autor: Adrianna Kowalczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości