Jak zrobić domowy majonez? Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego

Zupa
Zupa
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany, domowy majonez oraz schabowe inaczej. Smacznego!

Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową

Składniki:

  • sól
  • biały pieprz
  • 500 g selera
  • 3 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 1 główka czosnku
  • pęczek pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • 700-800 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • olej rzepakowy z czosnkiem

Sposób przygotowania:

Seler pokroić w kostkę (1 cm). W garnku na zupę rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego i masła. Dodać pokrojonego selera i prażyć na wolnym ogniu około 20 minut, ciągle mieszając. W trakcie doprawić solą i pieprzem. W czasie gdy prażymy seler, posiekać natkę pietruszki. Przełożyć do małego rondelka. Zalać 100 ml oleju rzepakowego czosnkowego i lekko podgrzać, aby aromaty czosnku i pietruszki się połączyły. Seler zalać bulionem i winem. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem. Podawać polane salsą pietruszkowo-czosnkową.

Chlebek kukurydziany z domowym majonezem

Chlebek kukurydziany z domowym majonezem

Składniki:

  • Chlebek:
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Maślankę zmiksować z olejem i jajkami. Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i solą, dodać do mokrych składników, wymieszać. Ciasto przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w 180ºC (patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy chlebek jest dopieczony w środku). Wystudzić na kratce kuchennej.

Domowy majonez Piotra Kucharskiego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki jasnego octu winnego
  • 250 ml oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
  • 60 ml oleju rzepakowego z pomidorami czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Przy pomocy rózgi ubić żółtka, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Gdy składniki się połączą, ciągle ubijając, dodawać cienkim strumieniem olej rzepakowy. Majonez będzie gotowy gdy masa się zagęści i będzie przypominać krem.

Schabowe inaczej Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 2 cukinie
  • sól i pieprz
  • 4 schabowe
  • 500 g ziemniaków
  • olej z pomidorami czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Schabowe rozbić na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu, polać obficie olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Pozostawić do zamarynowania na 2 godziny (najlepiej na noc). Ziemniaki wyszorować, pokroić na połówki lub cząstki, ułożyć na blasze do pieczenia, polać olejem rzepakowym. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 25-35 minut (w zależności od wielkości kawałków). W tym czasie usmażyć kotlety na oleju w którym się marynowały. Usmażone ułożyć w piekarniku, aby były ciepłe.

Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w zapałki cukinię. Kotlety podawać na ziemniaczkach na kotletach ułożyć podsmażoną cukinię.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości