Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową
Składniki:
- sól
- biały pieprz
- 500 g selera
- 3 łyżki masła
- 2 ziemniaki
- 1 główka czosnku
- pęczek pietruszki
- gałka muszkatołowa
- 700-800 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- olej rzepakowy z czosnkiem
Sposób przygotowania:
Seler pokroić w kostkę (1 cm). W garnku na zupę rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego i masła. Dodać pokrojonego selera i prażyć na wolnym ogniu około 20 minut, ciągle mieszając. W trakcie doprawić solą i pieprzem. W czasie gdy prażymy seler, posiekać natkę pietruszki. Przełożyć do małego rondelka. Zalać 100 ml oleju rzepakowego czosnkowego i lekko podgrzać, aby aromaty czosnku i pietruszki się połączyły. Seler zalać bulionem i winem. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego na gładki krem. Podawać polane salsą pietruszkowo-czosnkową.
Chlebek kukurydziany z domowym majonezem
Chlebek kukurydziany z domowym majonezem
Składniki:
- Chlebek:
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g mąki pszennej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Maślankę zmiksować z olejem i jajkami. Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i solą, dodać do mokrych składników, wymieszać. Ciasto przelać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w 180ºC (patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy chlebek jest dopieczony w środku). Wystudzić na kratce kuchennej.
Domowy majonez Piotra Kucharskiego - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 żółtka
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki jasnego octu winnego
- 250 ml oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
- 60 ml oleju rzepakowego z pomidorami czosnkiem i bazylią
Sposób przygotowania:
Przy pomocy rózgi ubić żółtka, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Gdy składniki się połączą, ciągle ubijając, dodawać cienkim strumieniem olej rzepakowy. Majonez będzie gotowy gdy masa się zagęści i będzie przypominać krem.
Schabowe inaczej Piotra Kucharskiego
Składniki:
- 2 cukinie
- sól i pieprz
- 4 schabowe
- 500 g ziemniaków
- olej z pomidorami czosnkiem i bazylią
Sposób przygotowania:
Schabowe rozbić na cienkie kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu, polać obficie olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Pozostawić do zamarynowania na 2 godziny (najlepiej na noc). Ziemniaki wyszorować, pokroić na połówki lub cząstki, ułożyć na blasze do pieczenia, polać olejem rzepakowym. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 25-35 minut (w zależności od wielkości kawałków). W tym czasie usmażyć kotlety na oleju w którym się marynowały. Usmażone ułożyć w piekarniku, aby były ciepłe.
Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w zapałki cukinię. Kotlety podawać na ziemniaczkach na kotletach ułożyć podsmażoną cukinię.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN