Miodowo-musztardowe nóżki kurczaka
Składniki:
1 kg podudzi kurczaka
Sól i pieprz
2 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki płatków chilli
4 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki miodu akacjowego
2 cebule
6 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, płatkami chilli.
Miód wymieszać z połową musztardy i polać mięso.
Wymieszać i odstawić do lodówki do zamarynowania - najlepiej na noc.
Wyłożyć na blaszkę, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 30-40 minut.
W międzyczasie posmarować nóżki musztardą.
Żurek bez mięsa
Składniki:
3 litry wody
10 g suszonych podgrzybków
Pęczek włoszczyzny
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
500 ml zakwasu na żurek
3-4 ząbki czosnku
200 g pieczarek
3 kiszone ogórki
4 ziemniaki
4 jajka, ugotowane na twardo
Sól, pieprz i majeranek
Musztarda sarepska
Przygotowanie:
Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 1 godzinę i odcedzić.
Ziemniaki polać odrobiną oleju i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec aż będą miękkie.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć.
Zalać wywarem i gotować i dodać pokrojone w plasterki ogórki.
Następnie dodać zakwas, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i musztardą.
Doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut.
Podawać z gotowanym na twardo jajkiem i pieczonym ziemniakiem.
Sałatka ziemniaczana fasolką i kapustą
Majonez
Składniki:
1 jajko
1 łyżka octu jabłkowego
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
250 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Jajko wbić do wysokiego naczynia.
Dodać ocet, przypraw i musztardę.
Zalać olejem.
Blender włożyć do samego dna i blendować wyciągając go ku górze.
Po kilku sekundach majonez jest gotowy.
Sałatka
Składniki:
1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w plasterki
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka musztardy sarepskiej
3 łyżki majonezu
0,5 główki młodej kapusty
200 g mrożonej fasolki szparagowej
1 pęczek koperku, posiekany
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotować w osolonej wodzie około 8-10 minut aż będą miękkie.
Odcedzić i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut.
W tym czasie ugotować fasolkę i poszatkować kapustę.
Następnie wszystko razem wymieszać.
Dodać śmietanę, musztardę, majonez i koperek.
Doprawić solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN