Domowy majonez w kilka sekund

Musztarda to męska rzecz. Zajął się więc nią Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sałatkę ziemniaczaną, nóżki kurczaka i żurek. Wszystko doprawione musztardą sarepską. Pokazał również, jak w kilka sekund przygotować domowy majonez.

Miodowo-musztardowe nóżki kurczaka

Składniki:

1 kg podudzi kurczaka

Sól i pieprz

2 łyżeczki suszonego tymianku

0,5 łyżeczki płatków chilli

4 łyżki musztardy sarepskiej 

2 łyżki miodu akacjowego

2 cebule

6 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, płatkami chilli.

Miód wymieszać z połową musztardy i polać mięso.

Wymieszać i odstawić do lodówki do zamarynowania - najlepiej na noc. 

Wyłożyć na blaszkę, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. 

Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 30-40 minut. 

W międzyczasie posmarować nóżki musztardą.

Żurek bez mięsa

Składniki:

3 litry wody

10 g suszonych podgrzybków

Pęczek włoszczyzny

3 listki laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

2 cebule

500 ml zakwasu na żurek

3-4 ząbki czosnku

200 g pieczarek

3 kiszone ogórki

4 ziemniaki

4 jajka, ugotowane na twardo

Sól, pieprz i majeranek 

Musztarda sarepska

Przygotowanie:

Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotować około 1 godzinę i odcedzić.

Ziemniaki polać odrobiną oleju i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec aż będą miękkie. 

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem.

Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć.

Zalać wywarem i gotować i dodać pokrojone w plasterki ogórki.

Następnie dodać zakwas, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i musztardą.

Doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut.

Podawać z gotowanym na twardo jajkiem i pieczonym ziemniakiem.

Sałatka ziemniaczana fasolką i kapustą

Majonez

Składniki:

1 jajko

1 łyżka octu jabłkowego

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1 łyżeczka musztardy sarepskiej 

250 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Jajko wbić do wysokiego naczynia. 

Dodać ocet, przypraw i musztardę. 

Zalać olejem. 

Blender włożyć do samego dna i blendować wyciągając go ku górze. 

Po kilku sekundach majonez jest gotowy.

Sałatka

Składniki:

1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w plasterki

3 łyżki gęstej śmietany 18%

1 łyżka musztardy sarepskiej 

3 łyżki majonezu

0,5 główki młodej kapusty

200 g mrożonej fasolki szparagowej

1 pęczek koperku, posiekany

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotować w osolonej wodzie około 8-10 minut aż będą miękkie. 

Odcedzić i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut. 

W tym czasie ugotować fasolkę i poszatkować kapustę. 

Następnie wszystko razem wymieszać. 

Dodać śmietanę, musztardę, majonez i koperek. 

Doprawić solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana