Majonez odchudzony, wegański i tradycyjny. Jak wykonać je samodzielnie w domu?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie ma świąt bez dobrego majonezu
Nie ma świąt bez dobrego majonezu
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Słodkości od Mariety
Słodkości od Mariety
Słodka kuchnia wielkanocna
Słodka kuchnia wielkanocna
Majonez to jeden z najważniejszych składników wielkanocnych potraw. Możemy zrobić go samodzielnie w domu i to zaledwie w kilka minut. Jak przygotować majonez tradycyjny, wegański i odchudzony? Przepisami podzieliła się z nami dietetyczka Aneta Łańcuchowska.

Domowy majonez - przepis na Wielkanoc

Idą święta Wielkanocne, a te trudno sobie wyobrazić bez majonezu. Dodajemy go do sałatek, wędlin czy jajek. Wybór w sklepach jest ogromny. W studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka Aneta Łańcuchowska opowiedziała widzom, jak wykonać go samodzielnie w domu.

Jak się okazuje, przygotowanie domowego majonezu jest naprawdę proste i nie zajmuje dużo czasu. - Jajko wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy i cukru lub erytrytolu. Później wlewamy szklankę oleju rzepakowego i wszystko to blenduję. Na koniec dodajemy szczyptę soli - tłumaczyła ekspertka.

Jak zrobić wegański majonez?

Dietetyczka zaprezentowała też, jak zrobić majonez w wersji wegańskiej.

Potrzebujemy do tego:

  • ½ szklanki aquafaby (woda po ciecierzycy)
    • 1 łyżkę płatków drożdżowych
      • 2 łyżeczki octu jabłkowego
        • ½ łyżeczki musztardy
          • ½ łyżeczki zwykłej soli
            • ¼ łyżeczki syropu daktylowego,
              • 1 ½ szklanki oleju roślinnego.

                - Płatki drożdżowe nadadzą nam takiego posmaku serowatego. Żeby dobrze spienić tę aquafabę z dodatkami, powinniśmy miksować intensywnie przez dwie minuty, bo ona potrzebuje więcej czasu, żeby nadać jej tę konsystencję, ale majonez wegański nie będzie tak gęsty, jak tradycyjny - zaznaczyła dietetyk, Aneta Łańcuchowska.

                Przepis na majonez odchudzony:

                • jajko,
                  • opakowanie serka wiejskiego,
                    • łyżka musztardy,
                      • łyżka octu jabłkowego.
                        • sól,
                          • pieprz.

                            Jajko ugotuj na twardo. Do wysokiego kielicha dodaj serek wiejski oraz pozostałe składniki, zblenduj i gotowe.

                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

                            Skocz do sklepu TVN!
                            Skocz do sklepu TVN!

                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                            Zobacz także:

                            Autor: Aleksandra Matczuk

                            Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana