Ajvar - pasta z papryki i bakłażana. Poznaj proste przepisy na wersją pikantną i łagodną

Grillowane papryki
LukaTDB/Getty Images
Źródło: Getty Images
Pasta ta pochodzi z Bałkanów. W jej skład wchodzą przede wszystkim papryki oraz bakłażan, a okazjonalnie kabaczek. Jest lekko pikantna, chociaż można ją zrobić bardzo ostrą, wszystko według gustów. Część osób twierdzi, że tyle przepisów na ajvar, ile osób go robiących - tak duża jest w nim dowolność. Przedstawiamy najprostszy z nich.

W Polsce oprócz tradycyjnej wersji, popularny jest ajvar z cukinią. Zastępuje ona kabaczek, który nie jest łatwy do zdobycia na targach. Są też osoby, które nie przepadają za smakiem bakłażanów, wtedy spokojnie można wymienić to warzywo na inne.

Ajvar z zapiekanej papryki na ostro - przepis krok po kroku

Składniki:

  • czerwona papryka - 1 kg,
  • bakłażan - 2 sztuki,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka,
  • miód - 1 łyżka,
  • ocet winny - 1 lub 2 łyżki (według preferencji),
  • sól,
  • ostra papryka - 1 lub 2,
  • olej roślinny - 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyć i osuszyć. Przepołowić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Połówki oprzeć na palnikach i odpalić płomień. Równomiernie opalać, aż poczernieją. Po tym czasie warzywa obrać ze skórki.
  2. Opaloną paprykę pokroić w duże kawałki. Bakłażana pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać, a następnie posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć, aż zmiękną.
  4. Dodać ocet, czosnek, sól, miód i przecier pomidorowy. Całość smażyć razem przez około 10 minut.
  5. Całą masę przełożyć do blendera i pulsacyjnie miksować. Najlepiej, aby masa nie była zupełnie gładka, a były wyczuwalne fragmenty papryki.
  6. Przygotowany ajvar przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików. W celu pasteryzacji, słoiki włożyć do kąpieli wodnej i gotować przez 15 minut.

Łagodny ajvar z cukinią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • czerwona papryka - 6 dużych sztuk,
  • cukinia - 2 średnie,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • cukier lub miód - 1 łyżeczka,
  • ocet winny - 1 łyżka,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny - 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę wymyć i osuszyć, przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Cukinię pokroić w grube plastry.
  2. Warzywa posmarować olejem i włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż papryki zaczną delikatnie czernieć na końcach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i przełożyć papryki do szczelnego naczynia - ułatwi to obieranie.
  3. Kiedy papryki ostygną, zdjąć z nich skórki.
  4. Warzywa przełożyć do blendera. Dodać obrany ząbek czosnku, miód lub cukier, sól i pieprz.
  5. Miksować pulsacyjnie, aż cała masa będzie gładka.
  6. Przygotowaną pastę przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików.
  7. Tak przygotowane przełożyć do kąpieli wodnej i gotować przez około 15 minut. Dzięki pasteryzacji ajvar może być przechowywany do 6 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu
ajvar
Getty Images
ajvar
Źródło: Getty Images

Smacznego!

Zobacz wideo: Nietypowe grzyby w polskich lasach

Nietypowe grzyby w polskich lasach
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości