Ajvar - pasta z papryki i bakłażana. Poznaj proste przepisy na wersją pikantną i łagodną

Grillowane papryki
LukaTDB/Getty Images
Źródło: Getty Images
Pasta ta pochodzi z Bałkanów. W jej skład wchodzą przede wszystkim papryki oraz bakłażan, a okazjonalnie kabaczek. Jest lekko pikantna, chociaż można ją zrobić bardzo ostrą, wszystko według gustów. Część osób twierdzi, że tyle przepisów na ajvar, ile osób go robiących - tak duża jest w nim dowolność. Przedstawiamy najprostszy z nich.

W Polsce oprócz tradycyjnej wersji, popularny jest ajvar z cukinią. Zastępuje ona kabaczek, który nie jest łatwy do zdobycia na targach. Są też osoby, które nie przepadają za smakiem bakłażanów, wtedy spokojnie można wymienić to warzywo na inne.

Ajvar z zapiekanej papryki na ostro - przepis krok po kroku

Składniki:

  • czerwona papryka - 1 kg,
    • bakłażan - 2 sztuki,
      • czosnek - 3 ząbki,
        • przecier pomidorowy - 1 łyżka,
          • miód - 1 łyżka,
            • ocet winny - 1 lub 2 łyżki (według preferencji),
              • sól,
                • ostra papryka - 1 lub 2,
                  • olej roślinny - 1 łyżka.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Papryki umyć i osuszyć. Przepołowić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Połówki oprzeć na palnikach i odpalić płomień. Równomiernie opalać, aż poczernieją. Po tym czasie warzywa obrać ze skórki.
                      1. Opaloną paprykę pokroić w duże kawałki. Bakłażana pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać, a następnie posiekać lub przecisnąć przez praskę.
                        1. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć, aż zmiękną.
                          1. Dodać ocet, czosnek, sól, miód i przecier pomidorowy. Całość smażyć razem przez około 10 minut.
                            1. Całą masę przełożyć do blendera i pulsacyjnie miksować. Najlepiej, aby masa nie była zupełnie gładka, a były wyczuwalne fragmenty papryki.
                              1. Przygotowany ajvar przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików. W celu pasteryzacji, słoiki włożyć do kąpieli wodnej i gotować przez 15 minut.

                                Łagodny ajvar z cukinią - przepis krok po kroku

                                Składniki:

                                • czerwona papryka - 6 dużych sztuk,
                                  • cukinia - 2 średnie,
                                    • czosnek - 1 ząbek,
                                      • cukier lub miód - 1 łyżeczka,
                                        • ocet winny - 1 łyżka,
                                          • sól i pieprz,
                                            • olej roślinny - 1 łyżka.

                                              Sposób przygotowania:

                                              1. Paprykę wymyć i osuszyć, przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Cukinię pokroić w grube plastry.
                                                1. Warzywa posmarować olejem i włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż papryki zaczną delikatnie czernieć na końcach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i przełożyć papryki do szczelnego naczynia - ułatwi to obieranie.
                                                  1. Kiedy papryki ostygną, zdjąć z nich skórki.
                                                    1. Warzywa przełożyć do blendera. Dodać obrany ząbek czosnku, miód lub cukier, sól i pieprz.
                                                      1. Miksować pulsacyjnie, aż cała masa będzie gładka.
                                                        1. Przygotowaną pastę przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików.
                                                          1. Tak przygotowane przełożyć do kąpieli wodnej i gotować przez około 15 minut. Dzięki pasteryzacji ajvar może być przechowywany do 6 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu
                                                            ajvar
                                                            Getty Images
                                                            ajvar
                                                            Źródło: Getty Images

                                                            Smacznego!

                                                            Zobacz wideo: Nietypowe grzyby w polskich lasach

                                                            Nietypowe grzyby w polskich lasach
                                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości