W Polsce oprócz tradycyjnej wersji, popularny jest ajvar z cukinią. Zastępuje ona kabaczek, który nie jest łatwy do zdobycia na targach. Są też osoby, które nie przepadają za smakiem bakłażanów, wtedy spokojnie można wymienić to warzywo na inne.
Ajvar z zapiekanej papryki na ostro - przepis krok po kroku
Składniki:
- czerwona papryka - 1 kg,
- bakłażan - 2 sztuki,
- czosnek - 3 ząbki,
- przecier pomidorowy - 1 łyżka,
- miód - 1 łyżka,
- ocet winny - 1 lub 2 łyżki (według preferencji),
- sól,
- ostra papryka - 1 lub 2,
- olej roślinny - 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
- Papryki umyć i osuszyć. Przepołowić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Połówki oprzeć na palnikach i odpalić płomień. Równomiernie opalać, aż poczernieją. Po tym czasie warzywa obrać ze skórki.
- Opaloną paprykę pokroić w duże kawałki. Bakłażana pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać, a następnie posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć, aż zmiękną.
- Dodać ocet, czosnek, sól, miód i przecier pomidorowy. Całość smażyć razem przez około 10 minut.
- Całą masę przełożyć do blendera i pulsacyjnie miksować. Najlepiej, aby masa nie była zupełnie gładka, a były wyczuwalne fragmenty papryki.
- Przygotowany ajvar przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików. W celu pasteryzacji, słoiki włożyć do kąpieli wodnej i gotować przez 15 minut.
Łagodny ajvar z cukinią - przepis krok po kroku
Składniki:
- czerwona papryka - 6 dużych sztuk,
- cukinia - 2 średnie,
- czosnek - 1 ząbek,
- cukier lub miód - 1 łyżeczka,
- ocet winny - 1 łyżka,
- sól i pieprz,
- olej roślinny - 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
- Paprykę wymyć i osuszyć, przekroić na pół i wybrać gniazda nasienne. Cukinię pokroić w grube plastry.
- Warzywa posmarować olejem i włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż papryki zaczną delikatnie czernieć na końcach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i przełożyć papryki do szczelnego naczynia - ułatwi to obieranie.
- Kiedy papryki ostygną, zdjąć z nich skórki.
- Warzywa przełożyć do blendera. Dodać obrany ząbek czosnku, miód lub cukier, sól i pieprz.
- Miksować pulsacyjnie, aż cała masa będzie gładka.
- Przygotowaną pastę przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików.
- Tak przygotowane przełożyć do kąpieli wodnej i gotować przez około 15 minut. Dzięki pasteryzacji ajvar może być przechowywany do 6 miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu
Smacznego!
Zobacz wideo: Nietypowe grzyby w polskich lasach
Zobacz także:
- Tortilla de patatas, zapiekanka z łososiem i kotlety ze schabu z kością, czyli propozycje obiadowe Jaśka Kuronia
- Co można zrobić z pigwy? Poznaj pomysły na jej wykorzystanie
- Jak marynować grzyby w occie spirytusowym, jabłkowym i winnym?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: