Przepisy kulinarne

Zorongollo extremeño - hiszpańska sałatka z Estremadury. Jak ją przyrządzić?

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Adrian Stojewski
papryka

W kuchni Dzień Dobry TVN hiszpańskie przysmaki w wykonaniu Adriana Stojewskiego. Sprawdź, jak przygotować zorongollo extremeño i ciesz się smakiem słonecznej Estramadury.

Zorongollo extremeño - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki Ramiro
  • 2 dojrzałe pomidory
  • cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgen
  • łyżka octu z białego wina
  • posiekana świeża pietruszka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania zorongollo extremeño

  1. 1Papryki i pomidory połóż na blasze do pieczenia, polej obficie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut (obróć warzywa w połowie pieczenia).
  2. 2W tym czasie ugotuj 2 jajka na twardo, cebulę posiekaj w piórka.
  3. 3Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika, kiedy ostygną, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne.
  4. 4Paprykę pokrój w plastry, następnie przełóż do miski i polej obficie oliwą z oliwek.
  5. 5Drobno posiekaj pomidory oraz czosnek i połącz oba składniki (możesz także utrzeć pomidory wraz z czosnkiem w moździerzu).
  6. 6Dodaj mieszankę pomidorów i czosnku do papryki.
  7. 7Udekoruj całość pokrojonymi w łódeczki jajkami i cebulą.
  8. 8Dopraw sałatkę solą i pieprzem, a następnie obficie polej oliwą i odrobiną octu.
  9. 9Na wierzchu posyp świeżą natką pietruszki.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Adrian Stojewski

Pozostałe wiadomości