Zorongollo extremeño - hiszpańska sałatka z Estremadury. Jak ją przyrządzić?

papryka
Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN hiszpańskie przysmaki w wykonaniu Adriana Stojewskiego. Sprawdź, jak przygotować zorongollo extremeño i ciesz się smakiem słonecznej Estramadury.

Zorongollo extremeño - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki Ramiro
  • 2 dojrzałe pomidory
  • cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgen
  • łyżka octu z białego wina
  • posiekana świeża pietruszka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania zorongollo extremeño

  1. Papryki i pomidory połóż na blasze do pieczenia, polej obficie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut (obróć warzywa w połowie pieczenia).
  2. W tym czasie ugotuj 2 jajka na twardo, cebulę posiekaj w piórka.
  3. Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika, kiedy ostygną, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne.
  4. Paprykę pokrój w plastry, następnie przełóż do miski i polej obficie oliwą z oliwek.
  5. Drobno posiekaj pomidory oraz czosnek i połącz oba składniki (możesz także utrzeć pomidory wraz z czosnkiem w moździerzu).
  6. Dodaj mieszankę pomidorów i czosnku do papryki.
  7. Udekoruj całość pokrojonymi w łódeczki jajkami i cebulą.
  8. Dopraw sałatkę solą i pieprzem, a następnie obficie polej oliwą i odrobiną octu.
  9. Na wierzchu posyp świeżą natką pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości