Zorongollo extremeño - hiszpańska sałatka z Estremadury. Jak ją przyrządzić?

papryka
Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN hiszpańskie przysmaki w wykonaniu Adriana Stojewskiego. Sprawdź, jak przygotować zorongollo extremeño i ciesz się smakiem słonecznej Estramadury.

Zorongollo extremeño - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki Ramiro
    • 2 dojrzałe pomidory
      • cebula
        • 2 jajka na twardo
          • 2 ząbki czosnku
            • oliwa z oliwek extra virgen
              • łyżka octu z białego wina
                • posiekana świeża pietruszka
                  • sól, pieprz

                    Sposób przygotowania zorongollo extremeño

                    1. Papryki i pomidory połóż na blasze do pieczenia, polej obficie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut (obróć warzywa w połowie pieczenia).
                      1. W tym czasie ugotuj 2 jajka na twardo, cebulę posiekaj w piórka.
                        1. Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika, kiedy ostygną, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne.
                          1. Paprykę pokrój w plastry, następnie przełóż do miski i polej obficie oliwą z oliwek.
                            1. Drobno posiekaj pomidory oraz czosnek i połącz oba składniki (możesz także utrzeć pomidory wraz z czosnkiem w moździerzu).
                              1. Dodaj mieszankę pomidorów i czosnku do papryki.
                                1. Udekoruj całość pokrojonymi w łódeczki jajkami i cebulą.
                                  1. Dopraw sałatkę solą i pieprzem, a następnie obficie polej oliwą i odrobiną octu.
                                    1. Na wierzchu posyp świeżą natką pietruszki.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Adrian Stojewski

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości