Jalapeno - ostra papryczka chętnie wykorzystywana w kuchni. Papryczki jalapeno - wbrew pozorom - nie są tak ostre, jak myślisz!

Jalapeno zielona, ostra papryczka
Fot. Michelle Arnold / EyeEm / Getty Images
Jalapeno, czasem nazywana niepoprawnie jalapenos, to rodzaj ostrej papryczki, wykorzystywany w kuchni. Jakie właściwości posiadają papryczki jalapeno, jak można je wykorzystać oraz jak wygląda ich ostrość w porównaniu do innych papryczek?

Jalapeno – papryka , która jest odmianą papryki rocznej. Zaliczana jest do grupy ostrych papryk chilli. Jalapeno uprawiana jest głównie w niektórych stanach Meksyku (Veracruz oraz Chihuahua) oraz USA (Nowy Meksyk). Pod koniec dojrzewania uzyskujemy czerwone jalapeno , które jest mniej pożądane ze względu na swoje walory kulinarne.

Papryka jalapeno – uprawa

Chociaż papryka uprawiana jest głównie w Meksyku oraz Stanach Zjednoczonych, coraz więcej ludzi decyduje się na uprawianie jej w Polsce. Często hodowana jest w domach, ale poradzi sobie również w przydomowych ogródkach. W internecie są łatwo dostępne i chętnie kupowane nasiona papryki jalapeno . Jej popularność wynika ze specyficznych właściwości oraz dość łagodnego smaku.

Zobacz film: Pikantne pęczotto. Źródło Dzień Dobry TVN

Właściwości papryki jalapeno

Papryczki są niskokaloryczne i zawierają dużo potasu, jednak nie to jest w nich najważniejsze, a kapsaicyna, która odpowiada za unikalne właściwości, jakie posiada papryka jalapeno. Nasiona jalapeno zawierają jej najwięcej. Kapsaicyna jest dobrym antyoksydantem, działa przeciwdrobnoustrojowo oraz pomaga zmniejszyć masę ciała. Warto jednak pamiętać, aby nie spożywać papryczek w nadmiernej ilości. Mimo wielu korzystnych dla naszego zdrowia właściwości, nadmierna ilość ostrych przypraw ma zły wpływ na wątrobę.

Ostrość jalapeno

Papryka jalapeno ostrość swą zawdzięcza obecności alkaloidu – kapsaicyny, która w największej ilości występuje w gniazdach nasiennych. To dlatego nasiona jalapeno są tak ostre. Ostrość zależy również od klimatu, w którym były uprawiane jalapeno. Podczas przygotowania potrawy papryczki mogą u niektórych osób wywoływać podrażnienie skóry.

Papryczka jalapeno a skala ostrości

Skala Scoville’a, oznaczana skrótem SHU, to skala ostrości używana głównie w stosunku do papryk, jednak odnosi się do wszystkich potraw. Opiera się ona na zawartości kapsaicyny w produkcie.

Co ciekawe, w skali Scoville’a papryczka jalapeno wcale nie należy do najostrzejszych papryczek! Wręcz przeciwnie, jest jedną z łagodniejszych odmian papryk chilli. Jej ostrość wynosi między 2500-8000 SHU - dla porównania: zwykła papryka ma 0 SHU, papryka cayenne ma ostrość na poziomie 30 000-50 000 SHU, papryka habanero 100 000-350 000, a najostrzejsza wyhodowana papryka, “Pepper X”, aż 3 180 000 SHU. Dla czystej kapsaicyny ostrość jest oceniona na 15-16 milionów! Co ciekawe, według skali Scoville`a gaz pieprzowy jest około trzykrotnie mniej ostry od czystej kapsaicyny (5-5.3 milionów SHU).

Papryka jalapeno - przepisy

W jaki sposób wykorzystać jalapeno? Przepisy są różne, przygotowuje się z niej m.in. papryczki jalapeno marynowane, jalapeno w zalewie, chipotle, jest także wytwarzany z niej sos jalapeno. Sama papryczka jalapeno jest również spożywana bez żadnej obróbki przez miłośników ostrzejszego jedzenia jako dodatek do dań.

Marynowane jalapeno – składniki:

· 15 pokrojonych w plastry papryczek jalapeno (nasiona usuwamy),

· 250 ml octu,

· 250 ml wody,

· 2 ząbki czosnku,

· 4 łyżki cukru,

· 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy czosnek, wlewamy ocet, wodę, wsypujemy cukier i sól. Zalewę gotujemy, mieszając do czasu, aż sól i cukier rozpuszczą się. Do zagotowanej zalewy wrzucamy papryczki jalapeno tak, aby w całości znalazły się w wodzie (dobrze czymś je docisnąć) i zdejmujemy garnek z ognia. Trzymamy papryczki w zalewie, aż zaczną zmieniać kolor (zwykle trwa to około 15 minut).

Gotowe papryczki wyjmujemy z garnka i umieszczamy w słoikach, wypełniając je prawie do pełna, wkładamy po jednym ząbku czosnku. Słoiki zalewamy marynatą. Jalapeno marynowane jest już gotowe!. Jalapeno w słoiku , o ile jest on szczelnie zamknięty, może być przechowywane około 3-4 tygodni.

Co na zbyt ostre danie?

Jeśli przesadzimy z dodatkiem jalapeno do naszego dania, wypicie nawet kilku szklanek wody nie zlikwiduje uczucia palenia w ustach. Kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, ale np. w tłuszczach. Dlatego, chcąc złagodzić podrażnienie, warto sięgnąć po jogurt, kefir, maślankę, albo tłuste mleko

Bibliografia:

T. Pieńko, Kapsaicyna – właściwości, zastosowania i perspektywy , WUM, 2013.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości