Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W sosach marki Winiary wykryto gluten
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu (i od konsumentów) określonych partii trzech sosów marki Winiary. Powodem jest wykrycie obecności glutenu w surowcu, który został wykorzystany do produkcji.
- Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej - przypomina inspektorat.
Sosy Winiary wycofywane z obrotu. Jest prośba do konsumentów
Produkty wycofane to:
WINIARY Sos Boloński 500 g
- nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026;
- nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026.
WINIARY Sos pomidorowy do spaghetti 500 g
- nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026;
- nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026.
WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348 g
- nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025;
- nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025.
- Produkty te nie są opatrzone na etykietach informacją o obecności glutenu. Konsumentom z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę zalecamy, aby w ramach środków ostrożności nie spożywali ww. wyrobów - czytamy na stronie winiary.pl.
Producentem sosów jest Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32, 02-672 Warszawa. Firma prosi konsumentów, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii, o kontakt z Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów lub uzyskania odpowiedzi na jakiekolwiek pytania. Można to zrobić drogą telefoniczną (800 16 16 66) lub e-mailową (cs@pl.nestle.com).
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- W partii hamburgerów wykryto salmonellę. "Wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego"
- GIS przestrzega przed partią popularnych owoców. Spożycie grozi zakażeniem żółtaczką
- Jak kupować żywność na bazarku? "Powinno wzbudzić naszą czujność"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny/winiary.pl
Źródło zdjęcia głównego: JackF/Getty Images