Purée marchewkowe jest nie tylko nietypowe, ale i banalnie proste w przygotowaniu. Nie musisz jednak wierzyć nam na słowo - przetestuj nasze przepisy i przekonaj się na własnej skórze.
Purée z marchewki - przepis klasyczny
Aby przygotować 4 porcji purée marchewkowego, potrzebujemy:
· 1 kg marchewki,
· szczyptę soli,
· 2 łyżki masła.
Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie. Następnie blendujemy ją bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powstałą masę mieszamy z solą i masłem. Warto przyprawić ją szczyptą gałki muszkatołowej i łyżką soku z cytryny lub pomarańczy, który podkreśli smak marchewki. Dobrymi dodatkami są także: ostra czerwona papryka, czosnek, imbir, kumin.
Purée marchewkowe można także przygotować z pieczonej marchewki. W tym celu musimy ją obrać i owinąć w folię aluminiową. Następnie pieczemy ją w 200°C przez pół godziny. Po tym czasie warzywo jest gotowe do rozdrobnienia i przyprawienia.
Idealne dodatki do purée z marchewki
Purée z marchewki można niezwykle łatwo nadać nowy, ciekawy smak. Wystarczy w tym celu dodać do niego inne warzywa lub przyprawy. Sprawdź nasze przepisy!
Purée z marchewki i ziemniaków
Purée marchewkowo-ziemniaczane jest jednym z popularniejszych purée. Aby przyrządzić 4 porcje, należy przygotować:
· ½ kg ziemniaków,
· ½ kg marchewki,
· 1 łyżkę masła,
· 2 łyżki śmietany,
· sól i pieprz,
· gałkę muszkatołową.
Warzywa gotujemy - ziemniaki w osolonej wodzie, natomiast marchewkę można ugotować w osolonej wodzie lub z dodatkiem soli i cukru. Gdy będą miękkie, odcedzamy je, rozdrabniamy tłuczkiem lub blendujemy. Masę mieszamy z ciepłym mlekiem i masłem. Doprawiamy do smaku. To purée idealnie smakuje posypane natką pietruszki.
Takie purée z marchewki i ziemniaka bez dodatku przypraw jest świetnym posiłkiem dla niemowlaków, które uczą się nowych smaków.
Purée z marchewki i groszku
Miks ugotowanej lub podsmażonej marchewki i groszku jest nam znany od dzieciństwa. Taka mieszanka smaków idealnie komponuje się również w puszystym purée.
Składniki na 4 porcje:
· 600 g marchewki,
· 400 g mrożonego zielonego groszku,
· 2 łyżki masła,
· garść liści mięty,
· sól, pieprz.
W osobnych garnkach gotujemy umytą i obraną marchewkę oraz zielony groszek. Gdy są już miękkie, w oddzielnych pojemnikach blendujemy je lub rozgniatamy tłuczkiem i mieszamy z łyżką masła. Przyprawiamy solą i pieprzem, a do purée z groszku dodajemy garść liści mięty i ponownie je blendujemy. Purée to najlepiej smakuje i wygląda, gdy nie jest wymieszane, tylko podane obok siebie.
Purée z marchewki z imbirem i dynią
Purée marchewkowe z imbirem i dynią jest bardzo aromatyczne, a dzięki połączeniu kontrastowych smaków stanowi niezwykłe doświadczenie kulinarne.
Aby przygotować 4 porcje, potrzebujemy:
· 600 g marchewek,
· 200 g dyni,
· 2-3 cm świeżego korzenia imbiru,
· łyżkę masła,
· kilka łyżek mleczka kokosowego,
· pół łyżeczki cukru,
· sól i pieprz.
Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewkę i dynię gotujemy do miękkości. Do warzyw ugotowanych al dente dodajemy plasterki imbiru. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, odcedzamy je. Przy pomocy blendera łączymy je z pozostałymi składnikami. To purée można przygotować bez dyni. Wtedy należy jednak dodać o 200 g marchewki więcej.
Purée z marchewki i pietruszki
Składniki na 4 porcje:
· 500 g marchewki,
· 500 g pietruszki,
· 3 ząbki czosnku,
· 1 łyżka masła lub oleju kokosowego,
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
W tym przepisie istotne jest, aby gotować razem do miękkości obraną marchewkę, pietruszkę i czosnek. Następnie całość blendujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami. To purée z marchewki z dodatkiem pietruszki podajemy posypane świeżą natką.
Podobnie możemy przygotować purée z marchewki i selera . Zastępujemy jednak czosnek szalotką, którą najpierw podsmażamy na łyżce oliwy w rondlu, w którym następnie będziemy gotować warzywa. Dalej postępujemy analogicznie jak w przypadku innych przepisów.
Purée z marchewki na słodko -pikantnie
Jeżeli znudziło ci się klasyczne purée marchewkowe, koniecznie spróbuj go w tej odsłonie.
Składniki na 4 porcje:
· kilogram marchewki,
· sok z jednej cytryny,
· 2 łyżeczki miodu,
· 2 łyżki oleju kokosowego,
· łyżeczka sproszkowanego chili,
· 2 łyżeczki soli.
Obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę pieczemy przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeszcze gorącą należy zblendować z pozostałymi składnikami.
Purée z marchewki smakuje dobrze jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb. Idealnie sprawdza się także na zimno - np. jako dip do chipsów z jarmużu.
Z czym podawać purée marchewkowe?
Purée marchewkowe może z powodzeniem stanowić zamiennik klasycznego ziemniaczanego. Podajemy je jako dodatek do mięs (np. do kurczaka z serem brie i konfiturą żurawinową) i ryb. Podane z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika stanowi idealne danie lunchowe lub podwieczorek. Warto zaznaczyć, że słodko-pikantne purée z marchewki dobrze sprawdzi się również na zimno jako pasta do kanapek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN