Ciasto marchewkowe z cynamonem i mascarpone
Ciasto
2 szklanki startej marchewki
4 jajka
Puszka mleka skondensowanego
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki
Cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki dżemu lub powideł śliwkowych
1 łyżeczka cynamonu
Skórka z 1 pomarańczy
Krem z mascarpone
500 g mascarpone
1/3 szklanki schłodzonej kremówki
1 łyżka cukru pudru
Sok z 1 cytryny
Do przybrania
Garść orzechów włoskich
Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Przygotuj formę do ciasta i wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 160 st. C.
Połącz składniki suche i dobrze wymieszaj.
W osobnej misce połącz składniki mokre i również dokładnie wymieszaj.
Następnie połącz je w całość i piecz w piekarniku około 1 godz. w temp. 160 st. C do suchego patyczka.
By przygotować krem ubij śmietanę kremówkę i połącz delikatnie z mascarpone z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.
Gdy ciasto ostygnie wyłóż na wierzch krem i posyp orzechami oraz cynamonem.
Curry z marchewką, kurczakiem i ananasem
Składniki:
1/2 ananasa
1 duża marchewka
3 szalotki
400 g piersi z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 łyżki orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
Garść liści kolendry
1 łyżka oleju do smażenia
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu rybnego
Szczypta cukru
Przygotowanie:
Ananasa pokrój w kostkę.
Kurczaka w cienkie plasterki.
Drobno posiekaj szalotkę a marchewkę w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzej olej.
Dodaj szalotki a następnie kurczaka.
Dokładnie wymieszaj i dodaj marchewkę.
Całość zalej mlekiem kokosowym i gotuj około 7 min.
Dodaj ananasa i gotuj kolejne 5 min.
Dodaj cukier, sos sojowy, sól lub sos rybny.
Na koniec udekoruj orzechami i kolendrą.
Sałatka z pieczoną marchewką, serem feta i prażonymi orzechami nerkowca z chilli
Składniki:
3 marchewki
2 cebule
100 g sera feta
50 g orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
Sok z 1 cytryny
Sok z 1 pomarańczy
3 łyżki sosu sojowego
2 papryczki chilli
1 łyżka miodu
2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
1 sałata rzymska
Szczypta papryki wędzonej
Szczypta soli
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 st. C.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Marchewki umyj i pokrój wzdłóż na 4 kawałki.
Cebulę pokrój na ćwiartki.
Wyłóż warzywa na blachę, skrop olejem, dodaj sól i paprykę wędzoną w przyprawie.
Piecz w piekarniku około 45 min.
Sałatę porwij na kawałki i ułóż na półmisku, dodaj wystudzone warzywa.
W osobnej miseczce przygotuj sos: połącz posiekaną drobno papryczkę chilli z sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny, miodem i sosem sojowym.
Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Następnie posyp pokruszoną fetą, orzechami i sezamem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN