Carpaccio z młodej marchewki z sosem ziołowym i bursztynem
Składniki:
marchewka 8szt
ser bursztyn 200g
orzechy piniowe 50g
imbir świeży
Marchewki obieramy i za pomocą obieraczki tniemy na bardzo cienkie wiórka. Łączymy ze startym podobnie jak marchewka serem bursztyn, orzeszkami, startym imbirem.
sos do carpaccio:
kapary 20g
pomidory 2szt
bazylia świeża, mięta świeża, oregano świeże,
sok z 1 cytryny
oliwa, sos sojowy
Przygotowanie:
Wszystko razem mieszamy, smarujemy talerz i wykładamy marchewkę. Obok stawiamy sos dodatkowo.
Marchewkowe cappucino, puszysta śmietanka, rogalik cynamonowy
Składniki:
Marchewka 5szt
Pomarańcza 2szt
Śmietana 30% 300ml
Mozzarella w kulce 1szt
Ser tarty parmezan 100g
Ciasto francuskie 1szt
Cynamon
Jajka 2szt
Sól, pieprz biały, pieprz czarny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na trójkąty, smarujemy jajkiem, posypujemy serem typu parmezan, odrobiną cynamonu i zwijamy rożki. Wierzch smarujemy dodatkowo jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 15 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w niedużej ilości wody, miksujemy. Dodajemy troszkę śmietany dla pozyskania lepszej kremowości, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu białego. Ser Mozzarella miksujemy z pozostałą śmietaną na krem, masę przelewamy do syfonu. Marchewkę podgrzewamy, na wierzch szprycujemy z syfonu piankę z mozzarelli, obok podajemy ciepły, chrupiący rożek cynamonowy.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
Marchewka 300g
Wiórki kokosowe 200g
Jajka 3szt
Cukier 130g
Mleko 250g
Mąka 100g
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub miksujemy w blenderze wraz z wiórkami kokosowymi. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy marchewkę z wiórkami, mleko i na koniec mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę. Pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni.
Masa do ciasta
Składniki:
Sok malinowy lub truskawkowy 500ml
Budyń śmietankowy 2szt
Śmietana 30% 200ml
Ser mascarpone 250g
Żelatyna 20g
Przygotowanie:
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem, zastępując mleko soczkiem. Do gorącego budyniu dodajemy żelatynę, odstawiamy do przestudzenia. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy przestudzony budyń i na koniec śmietanę. Masą przekładamy nasze ciasto.
Dla odmiany słony torcik z marchewką i cukinią
Składniki ciasta:
Mąka 250g
Masło 150g
Jajko
Sól
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, wykładamy nim okrągłą formę do tortu z rantem.
Marchew 350g
Cukinia 350g
Masło 25g
Mąka 25g
Mleko 300ml
Jajka 2szt
Ser parmezan 300g
Sól, gałka muszkatołowa, oliwa
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy gorącym mlekiem. Doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową. Studzimy. Marchewkę i cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Do zimnego sosu dodajemy jajka, ser parmezan i wykładamy na podpieczone ciasto. Teraz zaczynając od brzegów układamy paski marchewki i cukinii na przemian tworząc kwiat. Smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni na około 50 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN