Chomik Mike zainspirował Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, w których głównym składnikiem była marchewka: zapiekankę marchewkową, pikantną sałatkę marchewkową z wołowiną, glazurowaną marchewkę z ciecierzycą i ciasto marchewkowe. Do przygotowania tych smakowitości zainspirował go chomik Mike ;) Uroczy, prwda?

Zapiekanka marchewkowa

Składniki:

500 g marchewki

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

1 cebula

2 jajka

40 g żółtego sera o wyraźnym smaku

1 mały pęczek pietruszki

0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przyprawić solą. Poddusić na patelni z odrobiną wody aż straci jędrność. W tym czasie przesmażyć na oliwie cebulę. Cebulę dodać do marchewki. Dodać jajka, starty ser, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Piec ok. 15 min.

Pikantna sałatka marchewkowa z wołowiną

Składniki:

4 duże marchewki

2 kalarepy

2 pomarańcze

5-6 rzodkiewek

1 małe chili

1 awokado

kolendra

sól

pieprz

oliwa z oliwek

1 stek z antrykotu

ząbek czosnku

gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Marchewki i kalarepy obrać, i przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na cienkie paski. Pomarańcze obrać i wyciąć „segmenty”, dodać do marchewki. Awokado obrać, pokroić w paski i dodać do warzyw. Z reszty wycisnąć sok do pociętych warzyw, dodać posiekane chili i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, dolać oliwę z oliwek i listki kolendry. Ponownie wymieszać i odstawić na 20 min. aż wszystko się zamarynuje.

Stek przyprawić solą, usmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron tak, by w środku był krwisty. Po usmażeniu natrzeć lekko rozgniecionym ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu.

Glazurowana marchewka z ciecierzycą

Składniki:

1 kg marchewki

2 łyżki miodu

2 ząbki czosnku

1 puszka lub słoik ciecierzycy

1 pęczek koperku

1/2 łyżeczki imbiru suszonego

duża szczypta ostrej papryki

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Marchewki obrać i pokroić w grube słupki. Przyprawić solą i pieprzem. Poddusić w garnku z małą ilością wody. W dużym rondlu rozpuścić miód z łyżką oliwy, dodać przyprawy i podgrzać. Dodać marchewki i podsmażyć. Pod koniec dodać odcedzaną ciecierzycę. Podgrzać całość. Pod koniec dodać posiekany koperek. Wymieszać. Podawać jako dodatek lub z kaszą kuskus jako osobne danie.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

140 g masła

250 g marchewki

150 g cukru

140 g rodzynek

2 jajka

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g orzechów włoskich

50 g orzechów laskowych

Wierzch:

200 g marchewki

3 łyżki miodu

200 g kremowego serka

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Utrzeć masło z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać startą na tarce marchewkę i rodzynki. Wymieszać. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i posiekane orzechy, dobrze wymieszać. Przełożyć do dwóch natłuszczonych keksówek (22 cm). Piec ok. 50-55 min. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować wierzch.

Marchewki pokroić w kostkę i podgotować w małej ilości wody. Na patelni rozpuścić miód i dodać ugotowane kostki marchewki, przesmażyć aż wszystko zgęstnieje i marchewki się skarmelizują. Marchewki posypać cynamonem i wymieszać, żeby się nie skleiły. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z serkiem. Posmarować ciasto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości