Zapiekanka marchewkowa
Składniki:
500 g marchewki
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 jajka
40 g żółtego sera o wyraźnym smaku
1 mały pęczek pietruszki
0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przyprawić solą. Poddusić na patelni z odrobiną wody aż straci jędrność. W tym czasie przesmażyć na oliwie cebulę. Cebulę dodać do marchewki. Dodać jajka, starty ser, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Piec ok. 15 min.
Pikantna sałatka marchewkowa z wołowiną
Składniki:
4 duże marchewki
2 kalarepy
2 pomarańcze
5-6 rzodkiewek
1 małe chili
1 awokado
kolendra
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1 stek z antrykotu
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Marchewki i kalarepy obrać, i przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na cienkie paski. Pomarańcze obrać i wyciąć „segmenty”, dodać do marchewki. Awokado obrać, pokroić w paski i dodać do warzyw. Z reszty wycisnąć sok do pociętych warzyw, dodać posiekane chili i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, dolać oliwę z oliwek i listki kolendry. Ponownie wymieszać i odstawić na 20 min. aż wszystko się zamarynuje.
Stek przyprawić solą, usmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron tak, by w środku był krwisty. Po usmażeniu natrzeć lekko rozgniecionym ząbkiem czosnku i gałązką rozmarynu.
Glazurowana marchewka z ciecierzycą
Składniki:
1 kg marchewki
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
1 puszka lub słoik ciecierzycy
1 pęczek koperku
1/2 łyżeczki imbiru suszonego
duża szczypta ostrej papryki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchewki obrać i pokroić w grube słupki. Przyprawić solą i pieprzem. Poddusić w garnku z małą ilością wody. W dużym rondlu rozpuścić miód z łyżką oliwy, dodać przyprawy i podgrzać. Dodać marchewki i podsmażyć. Pod koniec dodać odcedzaną ciecierzycę. Podgrzać całość. Pod koniec dodać posiekany koperek. Wymieszać. Podawać jako dodatek lub z kaszą kuskus jako osobne danie.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
140 g masła
250 g marchewki
150 g cukru
140 g rodzynek
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów laskowych
Wierzch:
200 g marchewki
3 łyżki miodu
200 g kremowego serka
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Utrzeć masło z cukrem aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać startą na tarce marchewkę i rodzynki. Wymieszać. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i posiekane orzechy, dobrze wymieszać. Przełożyć do dwóch natłuszczonych keksówek (22 cm). Piec ok. 50-55 min. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasta do ostygnięcia i przygotować wierzch.
Marchewki pokroić w kostkę i podgotować w małej ilości wody. Na patelni rozpuścić miód i dodać ugotowane kostki marchewki, przesmażyć aż wszystko zgęstnieje i marchewki się skarmelizują. Marchewki posypać cynamonem i wymieszać, żeby się nie skleiły. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z serkiem. Posmarować ciasto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN