Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Sałatka z porów i kurczaka
Składniki:
2 pory
2 filety z piersi kurczaka
oliwa z oliwek
1 melon miodowy
200 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki curry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Białe części pora pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Filety z piersi kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie, następnie podlać odrobiną wody i poddusić kilka minut. Melona obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i curry. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem.
Miniroladki z polędwicy wieprzowej
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
20 suszonych pomidorów
20 liści szałwii
1 opakowanie rucolli
2-3 łyżki kaparów
oliwa z oliwek
pieprz i sól
Przygotowanie:
Polędwicę pokroić na dwadzieścia cienkich plastrów. Lekko rozbić dłonią. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa położyć listek szałwii i pomidora. Zwinąć małe roladki i spiąć wykałaczką. Rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć roladki z każdej strony przez chwilę. Podlać winem lub wodą i dusić około 15 minut. W tym czasie na dużym talerzu ułożyć rukolę. Roladki ułożyć na rukoli. Na patelnię dołożyć kapary i lekko podsmażyć. Lekkim sosem z patelni polać roladki.
Marchewkowe tagliatelle z groszkiem i jajkiem w koszulce
Składniki:
1 kg długich marchewek
1 opakowanie mrożonego groszku
sól i pieprz
4 świeże jajka
1 pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Marchewki obrać i przy pomocy obieraczki do warzyw ściąć podłużne paski przypominające makaron. Razem z groszkiem ugotować (najlepiej na parze). Po ugotowaniu lekko podsmażyć z oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Zagotować wodę w garnku średniej wielkości. Temperaturę wody ustawić tak aby delikatnie się gotowała. Na dno włożyć miseczkę. Jajko wybić na łyżkę cedzakową i umieścić w miseczce na dnie garnka. Gotować około 4 minut. Pozostałe jajka ugotować w ten sam sposób. Marchewkowy makaron ułożyć na talerzach, na nich ułożyć jajka. Całość skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem.
Chleb z otrębami
Składniki:
50 g otrąb pszennych
50 g otrąb żytnich
50 g otrąb owsianych
400 ml wody
20 g drożdży
2 łyżki miodu gryczanego
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Otręby wymieszać ze sobą w misce, zalać 300 ml wody i odstawić do nasiąknięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie w pozostałej wodzie rozpuścić drożdże i miód. Dodać do otrąb, wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i dodać do miski z otrębami. Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękami na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy podzielić ciasto na dwie części i przełożyć do natłuszczonych podłużnych foremek i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wstawić foremki, piec około 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 30 minut. Chleby wyjąć jak najszybciej z foremek i odstawić na kratkę z piekarnika, by ostygły.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN