Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Przepisy:
Zupa marchewkowa z chili
Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
4 skrzydełka z kurczaka
2 korzenie pietruszki
słodka i ostra papryka
3 ząbki czosnku
sok z 1 limonki
szczypta curry
papryczka chili
6-8 marchewek
4 cm imbiru
pół selera
por
Przygotowanie:
Skrzydełka umyj i włóż do dużego garnka, wszystkie warzywa umyj i dodaj do garnka, wywar gotuj aż warzywa zmiękną, wtedy wyciągnij z garnka wszystko oprócz marchewki. Na patelni przysmaż posiekany czosnek, chilli i imbir, dodaj do marchewek. Użyj blendera aby uzyskać gładką masę. Dolej mleczko kokosowe, dodaj curry, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, zagotuj, podawaj z sokiem z limonki i natką pietruszki.
Ciasto orzechowe z marchewką
Składniki:
250 g mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego masła
100 g brązowego cukru
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
300 g marchewki
1 łyżka miodu
szczypta soli
sok z cytryny
3 łyżki mąki
5 jajek
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Marchewkę utrzyj na tarce o małych oczkach. Żółtka utrzyj z brązowym cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, miód cynamon, masło, połowę orzechów, marchewkę, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj sól i drobny cukier. Do miski z żółtkami i marchewką naprzemiennie dodawaj resztę orzechów i ubitych białek. Mieszaj delikatnie. Przełóż do wysmarowanej masłem formy. Piecz około 35-45minut w temperaturze 170 stopni.
Gulasz z wieprzowiny z marchewką
Składniki:
40 g koncentratu pomidorowego
300 ml bulionu warzywnego
300 ml czerwonego wina
1 kg schabu bez kości
3 ząbki czosnku
ziele angielskie
5 marchewek
6 ziemniaków
2 łyżki mąki
liść laurowy
sól, pieprz
tymianek
2 cebule
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, obsyp solą, pieprzem i mąką, wrzuć na rozgrzaną patelnię na kilka minut po czym przełóż do garnka o grubym dnie. Na patelnie dodaj pokrojony czosnek i cebulę, przysmaż, dodaj koncentrat wymieszaj i przełóż całość do mięsa. Do garnka wrzuć liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pokrojoną marchewkę i ziemniaki, tymianek. Całość zalej czerwonym winem i bulionem. Gotuj przez około 2 godziny aż warzywa i mięso będą miękkie.
Hummus z marchewką
Składniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy
słodka i ostra papryka
woda niegazowana
2 łyżki pasty tahini
2 szczypty kuminu
500 g marchewki
sok z ½ cytryny
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i przekrój w poprzek na połówki, ułóż je na blasze do pieczenia posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę. Po tym czasie przełóż marchew do misy robota kuchennego dodaj ciecierzycę i wszystkie składniki poza pietruszką. Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Oliwy i wody dodaj tyle aby masa nie była ani za gęsta ani za rzadka. Podawaj z posiekaną pietruszką.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN