Sałatka z buraków i sznycle w panierce

Cytrusowe marchewski ze sznyclami
Cytrusowe marchewski ze sznyclami
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postawił na warzywa. Przygotował: zupę zapiekaną w dyni, sałatkę z kolorowych pieczonych buraków z granatem i bekonem, cytrusowe marchewki ze sznyclami w panierce orzechowej, czekoladowo-warzywny chlebek. Smacznego!

Zupa zapiekana w dyni

Składniki:

2 dynie hokaido o średnicy około 15 cm

lub 4 mniejsze

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

200 g mielonej wołowiny

1 papryka czerwona

1 marchewka

2-3 łodygi selera naciowego

1 puszka krojonych pomidorów

50 g tartego parmezanu

sól i pieprz

tymianek, bazylia do smaku

Przygotowanie:

Z dyni odciąć górę i wydrążyć środek, nasmarować wnętrze dyń oliwą i razem z odciętą czapeczką wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 20 minut.

Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać mięso i poddusić. Podać pokrojone pozostałe warzywa. Przyprawić całość solą, pieprzem i ziołami. Dusić aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory i 300 ml wody, poddusić jeszcze przez chwilę. Do zupy dodać ser i wymieszać. Zupę przelać do podpieczonych dyń, przykryć odciętą częścią i wstawić do piekarnika. Piec aż miąższ dyni będzie miękki. Można to sprawdzać poprzez nakłuwanie nożem.

Sałatka z kolorowych pieczonych buraków z granatem i bekonem

Składniki:

6 buraków

1 granat

6 cienkich plastrów boczku

100 g sera koziego

sól pieprz

oliwa z oliwek

świeży tymianek

Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyć. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i każdego zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę(czas może być inny wszystko zależy od wielkości buraków, można je sprawdzać nakłuwając nożem). Pod koniec dołożyć do piekarnika plasterku boczku aby się wysmażyły. Po upieczeniu buraki obrać i pokroić na osiem części i ułożyć na talerzu. Posypać pestkami granatu, pokruszonym kozim serem i pokruszonym boczkiem. Całość polać oliwą i listkami tymianku.

Cytrusowe marchewki ze sznyclami w panierce orzechowej

Składniki:

Marchewki:

1,5 kg marchewki

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

2-3 mandarynki

1-2 cytryny

sól i pieprz

1 łyżka cukru

olej rzepakowy

Sznycle:

400 g fileta z indyka

1 jajko

2-3 łyżki mleka

sól i pieprz

200 g orzechów włoskich

klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

Marchew obrać i pokroić na ukośne 1 cm plasterki. Przełożyć do garnka z gotującą się wodą i ugotować przez 2-3 minuty. Z cytrusów otrzeć skórkę i odstawić. Następnie wycisnąć z nich sok do garnuszka. Dodać mąkę wymieszać, dodać cukier i podgotować aż uzyskamy lepiącą pastę. Pod koniec dodać otarte skórki. Można tez dodać kilka plasterków cytrusów. Marchew odcedzić i doprawić sola i pieprzem. Marchewki przełożyć na blaszkę do pieczenia i polać sosem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny do zamarynowania.

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Marchewki skropić olejem i piec około 15 minut.

W tym czasie mięso pokroić na cztery plastry, rozpić tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety i przyprawić solą i pieprzem. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać, można nawet zmiksować na gładką mąkę. Kotle, obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem a następnie w orzechach. Usmażyć na złoty kolor na klarowanym maśle. Marchewki podawać ze sznyclami.

Czekoladowo-warzywny chlebek

Składniki:

120 g masła

200 g cukru

2 jajka

3 łyżki kakao

duża szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka tartej cukinii

0,5 szklanki tartych czerwonych buraków

170 g mąki pszennej (1 szklanka)

50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Natłuścić keksówkę o długości około 20-22 cm. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, cukinię i buraki. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i czekoladę. Wymieszać i przełożyć do foremki do pieczenia.

Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC i piec przez około 50-60 minut do momentu, aż drewniany patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.Ciasto można posypać kakao lub polać rozpuszczoną czekolada.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana