Zupa z miękkich rzodkiewek i ich liści
Jest wiele powodów, dla których warto ten składnik wykorzystać, a jednym z nich jest fakt, że w liściach rzodkiewki jest więcej witaminy C niż w cytrynie.
Składniki:
- pęczek rzodkiewki
- cebula
- kawałek selera
- 2 kromki czerstwego chleba lub bułki
- 4 łyżki masła lub oliwy
- 3 łyżki śmietany
- sok z 2 cytryn
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1,5 litra wody
Zupa z miękkich rzodkiewek i ich liści - sposób przygotowania
- Z cytryny wyciśnij sok. Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry. Zanurz plastry w soku z cytryny i zostaw na 15 minut.
- Liście rzodkiewki i cebulę oraz por posiekaj, seler i pieczywo pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę lub masło, na nim zeszklij cebulę i wrzuć pieczywo. Smaż je do zarumienienia, dorzuć seler i liście rzodkiewki, dodaj przyprawy. Smaż przez minutę, a potem wlej wodę.
- Przykryj garnek i gotuj przez 15 minut. Gorącą zupę zblenduj. Rozlej ją do talerzy, każdą porcję podawaj z plastrami rzodkiewek, kilkoma kroplami soku, w którym się moczyły i kleksem śmietany.
Zobacz także:
- Zero waste, czyli jak gotować, by nie marnować jedzenia?
- Kuchnia w stylu zero waste. Wyjątkowe przepisy Kuby Korczaka
- Wesele zero waste i nietypowe menu Jagny Niedzielskiej. Jak przekonać najbliższych do własnego pomysłu na ślub?
Źródło zdjęcia głównego: Peredniankina/Getty Images
podziel się: