Kuchnia zero waste: zupa z miękkich rzodkiewek i ich liści

Liście rzodkiewki na talerzu
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Jakie mają właściwości? Poznaj przepis na koktajl i francuską zupę
Źródło: Peredniankina/Getty Images
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN zwróciliśmy uwagę na problem marnowania żywności i sposoby wykorzystania resztek. Jak zrobić zupę z miękkich rzodkiewek i ich liści? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.

Zupa z miękkich rzodkiewek i ich liści

Jest wiele powodów, dla których warto ten składnik wykorzystać, a jednym z nich jest fakt, że w liściach rzodkiewki jest więcej witaminy C niż w cytrynie.

Składniki:

  • pęczek rzodkiewki
  • cebula
  • kawałek selera
  • 2 kromki czerstwego chleba lub bułki
  • 4 łyżki masła lub oliwy
  • 3 łyżki śmietany
  • sok z 2 cytryn
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1,5 litra wody

Zupa z miękkich rzodkiewek i ich liści - sposób przygotowania

  1. Z cytryny wyciśnij sok. Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry. Zanurz plastry w soku z cytryny i zostaw na 15 minut.
  2. Liście rzodkiewki i cebulę oraz por posiekaj, seler i pieczywo pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę lub masło, na nim zeszklij cebulę i wrzuć pieczywo. Smaż je do zarumienienia, dorzuć seler i liście rzodkiewki, dodaj przyprawy. Smaż przez minutę, a potem wlej wodę.
  3. Przykryj garnek i gotuj przez 15 minut. Gorącą zupę zblenduj. Rozlej ją do talerzy, każdą porcję podawaj z plastrami rzodkiewek, kilkoma kroplami soku, w którym się moczyły i kleksem śmietany.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości