Pasty śniadaniowe Szymona Czerwińskiego, czyli bomba energetyczna na początek dnia

Szymon Czerwiński
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zacznij dzień pysznym i pożywnym śniadaniem
Zacznij dzień pysznym i pożywnym śniadaniem
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Nie masz pomysłu na śniadanie? Wypróbuj bomby energetyczne, czyli pasty śniadaniowe w wykonaniu Szymona Czerwińskiego z kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepis na pastę z tuńczyka oraz z awokado z pieczarkami.

Pasta śniadaniowa z tuńczyka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 jaja
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 2 szalotki
  • pęczek szczypiorku
  • 5 papryczek marynowanych ostrych
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, posiekaj w kostkę i przełóż do miseczki.
  2. Dodaj tuńczyka z odrobiną oliwy w której się znajdował, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, majonez oraz papryczki.
  3. Za pomocą widelca połącz ze sobą składniki w jedną pastę. Na samym końcu dodaj kukurydzę i dopraw solą i pieprzem.
  4. Delikatnie wymieszaj.

Pasta śniadaniowa z awokado i pieczarkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 sztuki awokado (miękkie) Hass
  • ½ sztuki cebula czerwona
  • ½ sztuki sok z limonki ew. cytryna
  • garść świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki kumin
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ząbek czosnku
  • pomidor (opcjonalnie)
  • sztuka papryczki chili 
  •  sól i pieprz
  • 500 g pieczarek dużych 

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój na pół i otwórz, usuń pestkę.
  2. Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki miąższ. Użyj widelca do poszatkowania awokado. Skrop sokiem z limonki lub cytryny, aby nie zmieniło koloru (czarnieje).
  3. Cebulę poszatkuj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę – dodaj produkty do awokado.
  4. Dopraw solą i pieprzem razem z kuminem. Możesz dodać poszatkowanego pomidora oraz papryczkę chili. Pamiętaj o solidnej garści kolendry.
  5. Całość skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  6. Pieczarki umyj, a następnie pokrój na plastry. Przesmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Smacznego!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości