Pasty śniadaniowe Szymona Czerwińskiego, czyli bomba energetyczna na początek dnia

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zacznij dzień pysznym i pożywnym śniadaniem
Zacznij dzień pysznym i pożywnym śniadaniem
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Nie masz pomysłu na śniadanie? Wypróbuj bomby energetyczne, czyli pasty śniadaniowe w wykonaniu Szymona Czerwińskiego z kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepis na pastę z tuńczyka oraz z awokado z pieczarkami.

Pasta śniadaniowa z tuńczyka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 jaja
    • puszka tuńczyka w oliwie
      • 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
        • 2 szalotki
          • pęczek szczypiorku
            • 5 papryczek marynowanych ostrych
              • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
                • sól i pieprz

                  Sposób przygotowania:

                  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, posiekaj w kostkę i przełóż do miseczki.
                    1. Dodaj tuńczyka z odrobiną oliwy w której się znajdował, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, majonez oraz papryczki.
                      1. Za pomocą widelca połącz ze sobą składniki w jedną pastę. Na samym końcu dodaj kukurydzę i dopraw solą i pieprzem.
                        1. Delikatnie wymieszaj.

                          Pasta śniadaniowa z awokado i pieczarkami - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • 2 sztuki awokado (miękkie) Hass
                            • ½ sztuki cebula czerwona
                              • ½ sztuki sok z limonki ew. cytryna
                                • garść świeżej kolendry
                                  • ½ łyżeczki kumin
                                    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
                                      • ząbek czosnku
                                        • pomidor (opcjonalnie)
                                          • sztuka papryczki chili 
                                            •  sól i pieprz
                                              • 500 g pieczarek dużych 

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Awokado przekrój na pół i otwórz, usuń pestkę.
                                                  1. Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki miąższ. Użyj widelca do poszatkowania awokado. Skrop sokiem z limonki lub cytryny, aby nie zmieniło koloru (czarnieje).
                                                    1. Cebulę poszatkuj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę – dodaj produkty do awokado.
                                                      1. Dopraw solą i pieprzem razem z kuminem. Możesz dodać poszatkowanego pomidora oraz papryczkę chili. Pamiętaj o solidnej garści kolendry.
                                                        1. Całość skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
                                                          1. Pieczarki umyj, a następnie pokrój na plastry. Przesmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą i pieprzem.
                                                            1. Smacznego!

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                              Źródło: Szymon Czerwiński

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana