Pasta śniadaniowa z tuńczyka - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 jaja
- puszka tuńczyka w oliwie
- 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
- 2 szalotki
- pęczek szczypiorku
- 5 papryczek marynowanych ostrych
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, posiekaj w kostkę i przełóż do miseczki.
- Dodaj tuńczyka z odrobiną oliwy w której się znajdował, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, majonez oraz papryczki.
- Za pomocą widelca połącz ze sobą składniki w jedną pastę. Na samym końcu dodaj kukurydzę i dopraw solą i pieprzem.
- Delikatnie wymieszaj.
Pasta śniadaniowa z awokado i pieczarkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 sztuki awokado (miękkie) Hass
- ½ sztuki cebula czerwona
- ½ sztuki sok z limonki ew. cytryna
- garść świeżej kolendry
- ½ łyżeczki kumin
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- ząbek czosnku
- pomidor (opcjonalnie)
- sztuka papryczki chili
- sól i pieprz
- 500 g pieczarek dużych
Sposób przygotowania:
- Awokado przekrój na pół i otwórz, usuń pestkę.
- Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki miąższ. Użyj widelca do poszatkowania awokado. Skrop sokiem z limonki lub cytryny, aby nie zmieniło koloru (czarnieje).
- Cebulę poszatkuj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę – dodaj produkty do awokado.
- Dopraw solą i pieprzem razem z kuminem. Możesz dodać poszatkowanego pomidora oraz papryczkę chili. Pamiętaj o solidnej garści kolendry.
- Całość skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
- Pieczarki umyj, a następnie pokrój na plastry. Przesmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą i pieprzem.
- Smacznego!
Zobacz także:
- Pasty śniadaniowe: pyszne, zdrowe i proste!
- Pasta na kanapki - zdrowy zamiennik wędlin. Poznaj przepisy uczestniczki MasterChefa
- Pasty śniadaniowe z makreli według przepisów finalisty V. edycji MasterChefa - Szymona Czerwińskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: