Pasta na kanapki - zdrowy zamiennik wędlin. Poznaj przepisy uczestniczki MasterChefa

Pasty, czyli pomysł na zdrowe śniadanie z trendów dietetycznych na 2020 rok. Poznaj proste przepisy na zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu pasty do kanapek.

W kuchni Dzień Dobry TVN - pasty według przepisów Patrycji Rygusiak

Przygotowanie past jest bardzo łatwe - poradzą sobie wszyscy, nawet ci, którzy nie przepadają za gotowaniem. Zadanie jest na tyle proste, że można zaangażować do pomocy dzieci, a wspólnie przygotowane posiłki będą smakować zdecydowanie lepiej. Pasty są idealnym daniem na "przemycenie" sporej dawki witamin i mikroelementów zawartych w warzywach.

Mają multum potrzebnych witamin, minerałów czy substancji przeciwzapalnych i są niezbędne w naszej codzienne diecie. Zachęcam do robienia takich prostych past, bo można przechowywać je kilka dni w lodówce.

- powiedziała uczestniczka 7 edycji MasterChefa

Pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • 450 g zielonego, mrożonego groszku (nie można zastąpić go innym)
    • sok z połowy cytryny
      • 2 ząbki czosnku
        • pół pęczka posiekanego koperku
          • sól i pieprz do smaku
            • 1/4 szklanki oliwy

              Sposób przygotowania:

              Wrzuć groszek na wrzącą wody z dodatkiem łyżeczki soli i gotuj przez około 5 minut. Odcedź i przelej go bardzo zimną wodą. Groszek, sok z cytryny, czosnek, oliwę i koperek zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie można dodać jeszcze kilka kropel cytryny.

              Pasta z suszonych pomidorów

              Składniki:

              • 1 szkl. pomidorów suszonych w oleju
                • 1 szkl. ciecierzycy gotowanej ze słoika
                  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
                    • 1 łyżeczka mielone ostre papryki lub pieprzy cayenne
                      • około 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów

                        Sposób przygotowania:

                        Słonecznik podpraż na suchej patelni, aż się lekko zarumieni. W tym czasie zmiksuj pomidory suszone z ciecierzycą, olejem. Dodaj uprażony słonecznik , przyprawę i ponownie zmiksuj. Aby pasta była bardziej ostra, to możesz dodać więcej przypraw. Jeśli konsystencja jest za gęsta, to dodaj więcej oleju i wymieszaj.

                        Pasty są cudownym pomysłem, bo wszystko wrzucamy do blendera i robi się samo. Nie musimy przejmować się proporcjami i kurczowo trzymać przepisów, bo pasta zawsze wyjdzie. Damy więcej pomidorów , to będzie bardziej wyrazista, dołożymy ciecierzycy - będzie łagodna. Nie mamy czasu podprażyć słonecznika? Nic nie szkodzi! Nie trzeba tego robić i tak będzie pyszna.

                        - powiedziała Patrycja Rygusiak.

                        Zdrowy pasztet z pasty

                        Jeśli do pasty np. z suszonych pomidorów i ciecierzycy dodamy 1 surowe jajko, wymieszamy i przełożymy do keksówki, to po upieczeniu mamy zdrowy pasztet.

                        Dwie pasty z czerwonej fasoli

                        Fasola jest trzecim zaraz po soi i grochu źródłem białka i ma dużą zawartość witaminy B, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia, więc warto włączyć je do swojej diety.

                        Moja propozycja na zdrowy czekoladowy krem, to wykorzystanie czerwonej fasoli, jako bazy. Trzeba pamiętać, aby ją dobrze wypłukać - najlepiej kilka razy. W połączeniu z daktylami, miodem i kakao tworzą spójną całość, która z pewnością zasmakuje nawet wybrednym brzuszkom.

                        - powiedziała Patrycja.

                        Składniki pierwszej:

                        • 10 liści świeże mięty pieprzowej ew zwykłej
                          • 1 szkl. dobrze opłukane czerwonej fasoli z puszki
                            • 1 spory ząbek czosnku
                              • 7- 8 suszonych pomidorów z oleju
                                • Odrobinę oleju z suszonych pomidorów
                                  • Sól i pieprz do smaku ⁃ 0,5-1 łyżeczka oregano
                                    • 0,5 cytryny Sposób

                                      Sposób przygotowania: miętę, fasolę, czosnek, oregano, suszone pomidory i olej zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dolej więcej oleju i wymieszaj. Przygotowane kanapki skrop delikatnie sokiem z cytryny.

                                      Składniki drugiej:

                                      • 250 g czerwonej fasoli
                                        • 6 suszonych daktyli
                                          • 5 łyżek miodu
                                            • 5 płaskich łyżek kakao
                                              • kilka łyżek mleka (opcjonalnie)

                                                Sposób przygotowania:

                                                Fasolę dokładnie przepłucz, a następnie połącz wszystkie składniki, aby powstała gładka masa.

                                                Sałatka w słoiku

                                                Składniki:

                                                • 1 op kulek mozzarella
                                                  • garść pomidorków koktajlowych
                                                    • kilka listków świeżej bazylii
                                                      • 1 cukinia
                                                        • jajko ugotowane na twardo
                                                          • pestki dyni
                                                            • 2 łyżeczki musztardy Dijon
                                                              • 1 ząbek czosnku
                                                                • 4 łyżki soku z cytryny
                                                                  • 100 ml oliwy
                                                                    • sól i pieprz do smaku

                                                                      Przygotuj pojemnik z pokrywką. Włóż do niego posiekany czosnek, dodaj musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz. Zamknij i potrząsaj do wymieszania się składników. Przygotuj słoik o pojemności ok 400 ml. Dokładnie umyj cukinię i obierz ją za pomocą obieraczki julienne na cienkie paski, a następnie włóż do słoika. Kolejna warstwa to kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki, kilka listków bazylii. Na wierzch daj pokrojone na ćwiartki jajko i posyp pestkami dyni.

                                                                      O czym będzie mówiła:

                                                                      pasty na wytrawnie możemy zjeść na śniadanie w postaci kanapek, zabrać do pracy i podjadać z krakersami lub maczać w nich pokrojone w słupki warzywa.

                                                                      >>> Zobacz też:

                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości