Kotlety vege
Składniki na kotlety vege:
- 300g ugotowanej kaszy jaglanej
- 300g cieciorki
- 1 kapusta czerwona
- 1 cebula biała oraz czerwona
- 1 czosnek
- 1 jajko
- bułka tarta
- łyżka pasty tahini
- olej kokosowy
- ½ szklanki płatków owsianych
- 200g pieczarek
- 1 marchew
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- sól, pieprz, kmin, zioła prowansalskie, wędzona słodka papryka, cząber
- pęczek kolendry oraz pietruszki
Jak przyrządzić kotlety vege:
Oddzielnie zblenduj cieciorkę, następnie kaszę jaglaną. W tym czasie na patelni rozgrzej olej kokosowy. Pokrój białą cebulę w kostkę, czosnek, pieczarki. Wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię i podsmaż.
Zetrzyj marchewkę, poszatkuj czerwoną kapustę. Dodaj odrobinę cukru i odstaw na chwilę, aby się przegryzła.
Usmażone warzywa z patelni zblenduj i dodaj do miski z cieciorką i kaszą jaglaną. Dodaj pastę tahini, cząber, kumin, zioła prowansalskie, paprykę czerwoną wędzoną, natkę z pietruszki, zblendowane płatki owsiane, sól i pieprz oraz jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż je na odrobinie oleju kokosowego.
Do kapusty dodaj sok z cytryny, sok z pomarańczy, kolendrę, czerwoną cebulę, pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Całość wymieszaj.
Bifteki z fetą i grecką sałatką
Składniki na bifteki z fetą:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek mięty
- 1 duża biała cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 150 gram suchej fety
- 1 jajko
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 bagietka pszenna
- Sól i pieprz
Sałatka grecka
Składniki na sałatkę grecką:
- 2 pomidory
- 4 ogórki zielone
- 1 czerwona cebula
- 100 g czarnych oliwek
- 100 g zielonych dużych oliwek
- 250 g oryginalnego, greckiego sera feta
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- świeżo zmielony pieprz
Jak przyrządzić bifteki z fetą:
Mięso mielone przełóż do miski, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, poszatkowaną miętę, przeciśnięty przez prasę czosnek, oregano, bazylię, jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość połącz ze sobą poprzez bardzo dokładne wyrabianie.
Ser feta pokój na 7 równych części i osusz za pomocą ręczników papierowych. Każdą porcję mięsa rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić kawałek sera i całość zlepić, formując podłużne kotleciki.
Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Przełóż patelnię do pieca na 15 minut przy temperaturze 180 st. C. Serwuj z sałatką Grecką.
Kotlety ziemniaczane
Składniki na kotlety ziemniaczane:
- 500 g ugotowanych ziemniaków Typ C
- 300 g ser twarogowy półtłusty
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 jajka „0”
- 1 cebula duża
- Pieprz i sól
- Olej do smażenia
- Bułka tarta
Jak przyrządzić kotlety ziemniaczane:
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju, do chwili, aż będzie karmelizowana. Zostawiamy do ostygnięcia.
Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki i za pomocą tłuczka rozdrabniamy. Dodajemy twaróg, jajka, cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Wilgotnymi rękami formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 200 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Pieczarki umyj, a następnie osusz ręcznikiem. Pokrój na ćwiartki. Cebulę poszatkuj w kostkę, a czosnek przeciśnij przez prasę. Na rozgrzanym oleju przesmaż przesmaż cebulę razem z czosnkiem, następnie dodaj pieczarki.
Smaż, aż cała woda zostanie odparowana. Dodaj natkę pietruszki o śmietankę. Gotuj, aż sos będzie gęsty. Pamiętaj, aby mieszać.
Kotlet drobiowy z camembertem
Składniki na kotlet drobiowy z camembertem:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera typu camembert
- 200 g sera pleśniowego
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 100 g bułka tarta
- 100 g orzechy włoskie
- 100 g orzechy laskowe
- 2 jajka „0”
- 200 g olej do smażenia
- 4 duże ziemniaki
- 1 pęczek koperku
- Sól i pieprz
Jak przyrządzić kotlet drobiowy z camembertem:
Piersi kurczaka umyj, a następnie osusz. Oczyść z błon i białych narośli. Oddziel pierś od polędwiczki. Rozetnij mięso piesi na pół i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem oraz posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez prasę.
Na jednej połowie ułóż sery i przykryj drugą połową. Następnie obtocz w rozbełtanym jajku oraz mieszance bułki tartej z siekanymi orzechami. Smaż na rozgrzanym oleju, aż mięso będzie gotowe.
Zobacz także:
- Kurczę nie tylko pieczone. Patenty Piotra Kucharskiego na dania z drobiem
- Łazanki z kapustą, kokosowe risotto i inne wegańskie wariacje Darii Ładochy
- Jesienne dania dobre na odporność. Przepisy na zupę, gulasz, bigos i coś słodkiego
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN