Kotlety z całego świata według Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Kotlety są znane w wielu krajach świata i można je przyrządzić na wiele sposób. Szymon Czerwiński pokazuje w naszej kuchni, jak zrobić kotlety vege, kotlety ziemniaczane, bifteki z fetą i grecką sałatką oraz kotlety drobiowe z camembertem. Poznaj niezwykłe przepisy.

Kotlety vege

Składniki na kotlety vege:

  • 300g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 300g cieciorki
  • 1 kapusta czerwona
  • 1 cebula biała oraz czerwona
  • 1 czosnek
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • łyżka pasty tahini
  • olej kokosowy
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 200g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • sól, pieprz, kmin, zioła prowansalskie, wędzona słodka papryka, cząber
  • pęczek kolendry oraz pietruszki

Jak przyrządzić kotlety vege:

Oddzielnie zblenduj cieciorkę, następnie kaszę jaglaną. W tym czasie na patelni rozgrzej olej kokosowy. Pokrój białą cebulę w kostkę, czosnek, pieczarki. Wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię i podsmaż. 

Zetrzyj marchewkę, poszatkuj czerwoną kapustę. Dodaj odrobinę cukru i odstaw na chwilę, aby się przegryzła. 

Usmażone warzywa z patelni zblenduj i dodaj do miski z cieciorką i kaszą jaglaną. Dodaj pastę tahini, cząber, kumin, zioła prowansalskie, paprykę czerwoną wędzoną, natkę z pietruszki, zblendowane płatki owsiane, sól i pieprz oraz jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż je na odrobinie oleju kokosowego. 

Do kapusty dodaj sok z cytryny, sok z pomarańczy, kolendrę, czerwoną cebulę, pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Całość wymieszaj. 

Bifteki z fetą i grecką sałatką

Składniki na bifteki z fetą:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 pęczek mięty 
  • 1 duża biała cebula 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 2 łyżeczki bułki tartej 
  • 150 gram suchej fety 
  • 1 jajko 
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • 1 bagietka pszenna 
  • Sól i pieprz 

Sałatka grecka

Składniki na sałatkę grecką:

  • 2 pomidory
  • 4 ogórki zielone
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100 g zielonych dużych oliwek 
  • 250 g oryginalnego, greckiego sera feta
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo zmielony pieprz

Jak przyrządzić bifteki z fetą:

Mięso mielone przełóż do miski, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, poszatkowaną miętę, przeciśnięty przez prasę czosnek, oregano, bazylię, jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość połącz ze sobą poprzez bardzo dokładne wyrabianie. 

Ser feta pokój na 7 równych części i osusz za pomocą ręczników papierowych. Każdą porcję mięsa rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić kawałek sera i całość zlepić, formując podłużne kotleciki. 

Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Przełóż patelnię do pieca na 15 minut przy temperaturze 180 st. C. Serwuj z sałatką Grecką.

Kotlety ziemniaczane

Składniki na kotlety ziemniaczane:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków Typ C 
  • 300 g ser twarogowy półtłusty 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 jajka „0”
  • 1 cebula duża 
  • Pieprz i sól 
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta 

Jak przyrządzić kotlety ziemniaczane:

Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju, do chwili, aż będzie karmelizowana. Zostawiamy do ostygnięcia.

Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki i za pomocą tłuczka rozdrabniamy. Dodajemy twaróg, jajka, cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. 

Wilgotnymi rękami formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 200 szklanki śmietanki 30% 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Pieczarki umyj, a następnie osusz ręcznikiem. Pokrój na ćwiartki. Cebulę poszatkuj w kostkę, a czosnek przeciśnij przez prasę. Na rozgrzanym oleju przesmaż przesmaż cebulę razem z czosnkiem, następnie dodaj pieczarki.

Smaż, aż cała woda zostanie odparowana. Dodaj natkę pietruszki o śmietankę. Gotuj, aż sos będzie gęsty. Pamiętaj, aby mieszać. 

Kotlet drobiowy z camembertem

Składniki na kotlet drobiowy z camembertem:

  • 2 duże piersi z kurczaka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g sera typu camembert 
  • 200 g sera pleśniowego 
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku 
  • 100 g bułka tarta 
  • 100 g orzechy włoskie 
  • 100 g orzechy laskowe
  • 2 jajka „0” 
  • 200 g olej do smażenia 
  • 4 duże ziemniaki 
  • 1 pęczek koperku 
  • Sól i pieprz 

Jak przyrządzić kotlet drobiowy z camembertem: 

Piersi kurczaka umyj, a następnie osusz. Oczyść z błon i białych narośli. Oddziel pierś od polędwiczki. Rozetnij mięso piesi na pół i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem oraz posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez prasę. 

Na jednej połowie ułóż sery i przykryj drugą połową. Następnie obtocz w rozbełtanym jajku oraz mieszance bułki tartej z siekanymi orzechami. Smaż na rozgrzanym oleju, aż mięso będzie gotowe. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości