Wiosenne placuszki śniadaniowe z twarogiem
Składniki na placki twarogowe:
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g śmietany 18%
- 100 g twarogu śmietankowego
- olej rzepakowy do smażenia
- masło do smażenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- garść truskawek
- garść borówek
- garść malin
- listki mięty do dekoracji
- 2 łyżki miodu do dekoracji
Jak przygotować placki twarogowe?
- Do miski dodaj większość twarogu i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj pozostałe składniki (bez śmietany). Połącz je ze sobą za pomocą robota kuchennego lub rózgi cukierniczej.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i odrobinę oleju. Smaż placuszki, aż będą rumiane i puszyste.
- W mice połącz ze sobą pozostałą cześć twarogu z cukrem i śmietaną. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa. Dekoruj nią placuszki razem ze świeżymi owocami i miętą.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Smoothie owocowe na zsiadłym mleku
Koktajl mango i banan
- 1 banan,
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 szklanka mango,
- 1 łyżka miodu,
- sok z 1 cytryny
Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki i rozdrobnij. Połączone produkty serwuj w szklance.
Koktajl mango i truskawka
- 2 szklanki truskawek
- 1 szklanka pulpy z mango
- 1 szklanka mleka zsiadłego
- sok z 1 cytryny
- liście mięty do dekoracji
Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki i rozdrobnij. Połączone produkty serwuj w szklance.
Koktajl truskawka, malina i banan
- 4 szklanki truskawek
- 1 szklanka malin
- 2 banany
- 1 szklanka mleka zsiadłego
Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki i rozdrobnij. Połączone produkty serwuj w szklance.
Pulchne ciasto z rabarbarem
Składniki na ciasto z rabarbarem:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 0,5 szklanki zsiadłego mleka
- 5 jajek "0"
- pół szklanki drobnego cukru
- 3-5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki śmietany 18%
- cukier puder
- 1 łubianka truskawek
Jak przygotować ciasto z rabarbarem?
- Do dzieży miksera wybij jajka - oddzielnie żółtka i białka. Białka ubij na sztywną masę - uważaj, aby nie przebić, bo podejdą wodą. Następnie zacznij dodawać cukier - jak przy robieniu bezy. Łyżka po łyżce.
- Poczekaj, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka i lśniąca. Teraz dodaj żółtko po żółtku i miksuj.
- Kolejnym krokiem będzie dodanie oleju wąskim strumieniem.
- Do tak przygotowanego ciasta, dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, mleko zsiadłe i śmietanę. Połącz ze sobą składniki.
- Formę wysmaruj olejem lub masłem.
- Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na wierzchu ciasta. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Maliny w wersji słodkiej i wytrawnej. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Szymon Czerwiński
podziel się: