Placki twarogowe z owocami, smoothie i ciasto z rabarbarem. Przepisy Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie lub przekąskę? Poznaj przepisy na twarogowe placki z owocami, smoothie owocowe oraz ciasto z rabarbarem. Przetestuj dania Szymona Czerwińskiego we własnej kuchni.

Wiosenne placuszki śniadaniowe z twarogiem

Składniki na placki twarogowe:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g twarogu śmietankowego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masło do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść truskawek
  • garść borówek
  • garść malin
  • listki mięty do dekoracji
  • 2 łyżki miodu do dekoracji

Jak przygotować placki twarogowe?

  1. Do miski dodaj większość twarogu i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj pozostałe składniki (bez śmietany). Połącz je ze sobą za pomocą robota kuchennego lub rózgi cukierniczej.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i odrobinę oleju. Smaż placuszki, aż będą rumiane i puszyste.
  3. W mice połącz ze sobą pozostałą cześć twarogu z cukrem i śmietaną. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa. Dekoruj nią placuszki razem ze świeżymi owocami i miętą.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Smoothie owocowe na zsiadłym mleku

Koktajl mango i banan

  • 1 banan,
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 szklanka mango,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z 1 cytryny

Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki i rozdrobnij. Połączone produkty serwuj w szklance.

Koktajl mango i truskawka

  • 2 szklanki truskawek
  • 1 szklanka pulpy z mango
  • 1 szklanka mleka zsiadłego
  • sok z 1 cytryny
  • liście mięty do dekoracji

Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki i rozdrobnij. Połączone produkty serwuj w szklance.

Koktajl truskawka, malina i banan

  • 4 szklanki truskawek
  • 1 szklanka malin
  • 2 banany
  • 1 szklanka mleka zsiadłego

Do dzieży miksera włóż wszystkie składniki i rozdrobnij. Połączone produkty serwuj w szklance.

Pulchne ciasto z rabarbarem

Składniki na ciasto z rabarbarem:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 0,5 szklanki zsiadłego mleka
  • 5 jajek "0"
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 3-5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • cukier puder
  • 1 łubianka truskawek

Jak przygotować ciasto z rabarbarem?

  1. Do dzieży miksera wybij jajka - oddzielnie żółtka i białka. Białka ubij na sztywną masę - uważaj, aby nie przebić, bo podejdą wodą. Następnie zacznij dodawać cukier - jak przy robieniu bezy. Łyżka po łyżce.
  2. Poczekaj, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gładka i lśniąca. Teraz dodaj żółtko po żółtku i miksuj.
  3. Kolejnym krokiem będzie dodanie oleju wąskim strumieniem.
  4. Do tak przygotowanego ciasta, dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, mleko zsiadłe i śmietanę. Połącz ze sobą składniki.
  5. Formę wysmaruj olejem lub masłem.
  6. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na wierzchu ciasta. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Maliny w wersji słodkiej i wytrawnej. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

Dania z czereśniami według Grzegorza Zawieruchy. Sprawdź przepisy na gazpacho, sałatkę i cherry trifle

Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Jola Marat

Źródło: Szymon Czerwiński

podziel się:

Pozostałe wiadomości