Przepisy kulinarne

Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami

sałatka ze szparagami i truskawkami

Westend61/Getty Images

Przepisy kulinarne

Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami

sałatka ze szparagami i truskawkami

Westend61/Getty Images

Sezonowe warzywa i owoce to zawsze doskonały pomysł na lekki, zdrowy i często prosty posiłek. Tak jest w przypadku sałatki ze szparagami i truskawkami. Sprawdź, jak ją zrobić i przygotuj, zanim sezon na jej składniki dobiegnie końca.

Sałatka z sezonowymi szparagami i truskawkami

Szparagi są przepyszne i cieszą się coraz większą popularnością na polskich stołach. Do truskawek  nie trzeba specjalnie przekonywać. Sezon na te dwie, wyjątkowe rośliny za chwilę dobiegnie końca i trudno będzie je dostać w świeżej, w pełni wartościowej postaci. 

Sałatka, której przepisem dzielimy się poniżej to świetne połączenie soczystych, słodkich truskawek z aksamitnymi, lekko słonymi szparagami. Doskonałym, jeszcze bardziej podkręcającym fuzję smaków dodatkiem może być ser kozi, bałkański lub prawdziwa, grecka feta.

Przepis na sałatkę ze szparagami i truskawkami

Składniki na sałatkę ze szparagami i truskawkami:

  • główka sałaty rzymskiej, lodowej lub innej ulubionej
  • pęczek zielonych szparagów
  • 300 g truskawek
  • 100 g wybranego sera
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 2-3  łyżki płatków migdałowych lub orzechów włoskich
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Jak przygotować sałatkę ze szparagami i truskawkami:

  1. Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na niewielkie kawałki. Truskawki pokroić w plasterki.
  2. Szparagi umyć, odłamać lub odciąć zdrewniałe końcówki, resztę pokroić na kawałki o długości około 2 cm. 
  3. Pokrojone szparagi gotować na parze (2-3 minuty), następnie zahartować pod bieżącą, zimną wodą i odcedzić. 
  4. W naczyniu ułożyć sałatę, dodać szparagi, pokrojone w plasterki truskawki oraz pokruszony ser.
  5. Skropić wszystko oliwą i sokiem z cytryny, doprawić lekko solą oraz pieprzem. Posypać prażonymi płatkami migdałów lub orzechami.

Zobacz też:

Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?

Szparagi, truskawki i ogórki małosolne, czyli wiosna w kuchni Andrzeja Polana

Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Zobacz video: Owoce i warzywa w letniej kuchni: truskawki, marchewka, banany

Co sądzisz o tym artykule?
85
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0