Sałatka z sezonowymi szparagami i truskawkami
Szparagi są przepyszne i cieszą się coraz większą popularnością na polskich stołach. Do truskawek nie trzeba specjalnie przekonywać. Sezon na te dwie, wyjątkowe rośliny za chwilę dobiegnie końca i trudno będzie je dostać w świeżej, w pełni wartościowej postaci.
Sałatka, której przepisem dzielimy się poniżej to świetne połączenie soczystych, słodkich truskawek z aksamitnymi, lekko słonymi szparagami. Doskonałym, jeszcze bardziej podkręcającym fuzję smaków dodatkiem może być ser kozi, bałkański lub prawdziwa, grecka feta.
Przepis na sałatkę ze szparagami i truskawkami
Składniki na sałatkę ze szparagami i truskawkami:
- główka sałaty rzymskiej, lodowej lub innej ulubionej
- pęczek zielonych szparagów
- 300 g truskawek
- 100 g wybranego sera
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki płatków migdałowych lub orzechów włoskich
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Jak przygotować sałatkę ze szparagami i truskawkami:
- Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na niewielkie kawałki. Truskawki pokroić w plasterki.
- Szparagi umyć, odłamać lub odciąć zdrewniałe końcówki, resztę pokroić na kawałki o długości około 2 cm.
- Pokrojone szparagi gotować na parze (2-3 minuty), następnie zahartować pod bieżącą, zimną wodą i odcedzić.
- W naczyniu ułożyć sałatę, dodać szparagi, pokrojone w plasterki truskawki oraz pokruszony ser.
- Skropić wszystko oliwą i sokiem z cytryny, doprawić lekko solą oraz pieprzem. Posypać prażonymi płatkami migdałów lub orzechami.
Zobacz też:
Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?
Szparagi, truskawki i ogórki małosolne, czyli wiosna w kuchni Andrzeja Polana
Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Zobacz video: Owoce i warzywa w letniej kuchni: truskawki, marchewka, banany
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Westend61