Pasta śniadaniowa: paprykarz z makreli - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g wędzonej Makreli,
- 1 woreczek białego ryżu,
- 1,5 marchewka,
- 1,5 pietruszka korzeń,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki, ,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- garść rukoli,
- kiszone domowe ogórki,
- sól, pieprz,
- cienki szczypior do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rybę obierz ze skóry i ości. Sprawdź dokładnie czy masz tylko czyste mięso. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Mieszaj od czasu do czasu, aż się zeszkli. Dodaj starte warzywa i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut.
- Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj przez około 15 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj rybę oraz pozostałe składniki łącznie z odcedzonym ryżem. Dokładnie wmieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Paprykarz schłodź podawaj z rukolą i ogórkami kiszonymi.
Pasta śniadaniowa z makreli i twarogu - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 duża makrela wędzona,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 300 g białego sera tłustego,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 duża cebula,
- kolorowy pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 200 g majonez,
- duży pęczek świeżego koperku.
Sposób przygotowania:
- Makrelę obierz ze skóry i ości. Następnie podziel na mniejsze kawałki.
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostudzenia. Do blendera z obrotowym ostrzem włóż przygotowane składniki oprócz ogórków. Połącz w jedną pastę.
- Dopraw solą i pierzem oraz świeżym koperkiem.
- Dodaj pokrojone w kostkę kiszone ogórki.
Zobacz także:
- Kaczka, schab i rostbef, czyli pieczenie według Szymona Czerwińskiego
- Kotlety z całego świata według Szymona Czerwińskiego
- Przepisy Szymona Czerwińskiego na szybkie i smaczne dania. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Pronina Marina/Getty Images
podziel się: