Pasty śniadaniowe z makreli według przepisów finalisty V. edycji MasterChefa - Szymona Czerwińskiego 

Pasta rybna na kanapce
Pasty śniadaniowe z makreli według przepisów Szymona Czerwińskiego 
Źródło: Pronina Marina/Getty Images
W piątkowej kuchni Dzień Dobry TVN królują ryby według przepisów finalisty V. edycji MasterChefa - Szymona Czerwińskiego. Sprawdź, jak przygotować pyszne pasty kanapkowe, idealne na śniadanie: paprykarz z makreli i pastę z makreli z twarogiem.

Pasta śniadaniowa: paprykarz z makreli - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g wędzonej Makreli,
  • 1 woreczek białego ryżu,
  • 1,5 marchewka,
  • 1,5 pietruszka korzeń,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki, ,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • garść rukoli,
  • kiszone domowe ogórki,
  • sól, pieprz, 
  • cienki szczypior do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rybę obierz ze skóry i ości. Sprawdź dokładnie czy masz tylko czyste mięso. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Mieszaj od czasu do czasu, aż się zeszkli. Dodaj starte warzywa i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut.
  3. Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj przez około 15 minut pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  4. Dodaj rybę oraz pozostałe składniki łącznie z odcedzonym ryżem. Dokładnie wmieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Paprykarz schłodź podawaj z rukolą i ogórkami kiszonymi.

Pasta śniadaniowa z makreli i twarogu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 duża makrela wędzona,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 300 g białego sera tłustego,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 duża cebula,
  • kolorowy pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 g majonez,
  • duży pęczek świeżego koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Makrelę obierz ze skóry i ości. Następnie podziel na mniejsze kawałki.
  2. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostudzenia. Do blendera z obrotowym ostrzem włóż przygotowane składniki oprócz ogórków. Połącz w jedną pastę.
  3. Dopraw solą i pierzem oraz świeżym koperkiem.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę kiszone ogórki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości