Kuchnia indyjska słynie ze smacznych, dobrze doprawionych dań. Hindusi wykorzystują wiele mieszanek przypraw, które nadają nawet najprostszym daniom głębokiego i wyrazistego smaku. Kuchnia indyjska jest bardzo bogata – w każdym regionie Indii znajdziemy nieco inne potrawy. Niektóre z nich stały się bardzo popularne w Polsce – jednym z najpopularniejszych przysmaków kuchni indyjskiej jest tradycyjna kofta. Jak zrobić smaczną koftę?
Kofta indyjska – przepis
Kofta jest świetnym pomysłem na oryginalny obiad lub kolację. Kofty to kuleczki z ziemniaków i sera białego podane z sosem garam masala.
Aby przygotować koftę indyjską według tradycyjnego przepisu, będziemy potrzebować następujących składników:
- 4 ziemniaki,
- cebulę,
- 25 dag białego sera,
- jajko,
- łyżeczkę soli,
- łyżeczkę pieprzu,
- łyżeczkę ostrej papryki,
- szklankę bułki tartej,
- olej rzepakowy do smażenia.
Składniki na sos garam masala :
- marchewka,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- puszka pomidorów,
- małe opakowanie śmietany 12% lub 18%,
- łyżka przyprawy garam masala,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka kuminu.
Czas przygotowania: około 1 godziny
Przygotowanie sosu:
- Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy na nim wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną na drobne kawałki cebulę i przyprawy: kumin i kurkumę.
- Gdy cebula się lekko zarumieni, dodajemy marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach.
- Dodajemy pomidory z puszki i przyprawę garam masala. Całość smażymy przez kilka minut - do czasu, pomidory nieco odparują.
- Na koniec dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku, wszystko razem mieszamy.
Przygotowanie kuleczek kofta:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy.
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Obieramy i kroimy cebulę na drobne kawałki, dodajemy do miski z ziemniakami.
- Rozkruszamy biały ser i dodajemy do masy ziemniaczanej.
- Do ziemniaków dodajemy też jajko, pół szklanki bułki tartej, sól i pieprz, całość mieszamy.
- Z powstałej masy formujemy kulki o średnicy około 3 centymetrów. Powinny być zwarte. Jeśli są za miękkie i się nie kleją, należy dodać więcej bułki tartej.
- Uformowane kuleczki obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Kulki możemy smażyć w głębokim tłuszczu bądź na patelni z mniejszą ilością oleju. W tym drugim przypadku musimy zadbać o to, żeby kuleczki były równomiernie usmażone, obracając je co jakiś czas. Kuleczki powinny mieć złocisty kolor.
- Kulki podajemy z przygotowanym wcześniej sosem garam masala. Możemy je też podać z ryżem lub ulubioną kaszą.
Kofty z indyka – przepis
Tradycyjne kofty indyjskie to smaczne wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu również mięsożercom. Jeśli jednak mamy ochotę na potrawę z mięsem, możemy przygotować kofty z indyka. Kofty z mielonego mięsa są popularne m.in. w Turcji i na Bałkanach, gdzie zwykle są podawane z sałatką. Możemy również poeksperymentować i do mięsnej kofty podać sos garam masala.
Składniki potrzebne do przygotowania smacznych koft z indyka:
- 80 dag mielonego mięsa z indyka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka kolendry,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka ostrej papryki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy na drobne kawałki, czosnek wyciskamy przez praskę.
- W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę i odstawiamy na około godzinę.
- Z masy formujemy kulki o średnicy około 3-4 centymetrów.
- Rozgrzewamy piekarnik i wkładamy do niego uformowane kuleczki. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni, przewracamy kofty na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
Kofty z indyka możemy podawać z sosem garam masala, z którym są podawane tradycyjne kofty z sera białego i ziemniaków. Do kofty z indyka świetnie będzie też pasować sos tzatziki. Jest on łatwy i szybki w przygotowaniu, potrzebne składniki to:
- opakowanie jogurtu greckiego,
- ząbek czosnku,
- ogórek,
- 1/3 szklanki soku z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Ogórek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odsączamy wodę.
- Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Zobacz także:
Kofty wołowe – przepisy na mięso po turecku
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot: subodhsathe / gettyimages.com