Poniżej znajdziesz dwa przepisy na kofty wołowe. Pierwszy przepis na koftę to wariacja po turecku, z wykorzystaniem szafranu i wielu korzennych przypraw. Drugi jest inspirowany kuchnią śródziemnomorską – kofty przygotowuje się na mięsie wołowym lub wieprzowym i podaje z chlebem oraz sosem tzatziki.
Przepis – kofta wołowa z szafranowym jogurtem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Porcje: 8
Składniki:
· ½ szklanki natki pietruszki,
· ½ szklanki liści kolendry,
· 1 posiekana cebula,
· 500 g mielonego mięsa wołowego,
· 1 łyżeczka mielonej kolendry,
· 1 łyżeczka kminku,
· 1 łyżeczka słodkiej papryki ground mild paprika,
· sól i czarny, świeżo zmielony pieprz,
· 10 nitek szafranu,
· 1 łyżka gorącego mleka,
· 200 ml jogurtu naturalnego,
· 2 łyżki posiekanej kolendry,
· 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Wyłóż dużą formę do pieczenia folią. Do miski dodaj pietruszkę, świeżą kolendrę i cebulę. Użyj robota kuchennego, aby rozdrobnić całość. Dodaj kolendrę, kminek, paprykę, sól i pieprz. Miksuj, aż uzyskasz konsystencję pasty.
2. Piekarnik nastaw na 200°C na funkcję grzałki od góry i od dołu (tradycyjne pieczenie). Możesz alternatywnie użyć patelni grillowej. Wokół długiego drewnianego patyczka uformuj z mielonego mięsa kształt kiełbaski (ostro zakończonej) o ok. 7 cm długości. Połóż na tacy. Powtórz z resztą i odstaw.
3. Szafran i gorące mleko dodaj do małej miski i odstaw. W innej misce wymieszaj jogurt z dodatkową ilością kolendry, soli i pieprzu.
4. Posmaruj kofty odrobiną oliwy i piecz około 20 minut, obracając co jakiś czas, aż będą brązowe i upieczone.
5. Wymieszaj zawartość dwóch miseczek. Podaj kofty z gotowym szafranowym jogurtem.
Przepis – kofta wołowa z sosem tzatziki
Czas przygotowania: 45 minut
Czas smażenia: 6 minut
Porcje: 4–6
Składniki na sos tzatziki: (1 i ¼ szklanki):
· 1 średni ogórek,
· 1 i ½ łyżeczki soli,
· 2-3 średnie cytryny,
· ½ ząbku czosnku,
· 1 szklanka jogurtu greckiego,
· ½ szklanki świeżego koperku,
· ½ szklanki świeżych liści mięty,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Składniki na kofty:
· ½ cebuli,
· 1 kawałek (5 cm) obranego imbiru,
· 2 ząbki czosnku,
· ¼ szklanki świeżych liści pietruszki,
· ¼ szklanki świeżych liści mięty,
· 450 g mielonego mięsa wołowego,
· 1 łyżeczka soli,
· 1 łyżka kminku,
· 1 łyżka mielonej kolendry,
· ½ łyżeczki cynamonu,
· ½ łyżeczki mielonych goździków,
· szczypta płatków z czerwonej papryki (lub w postaci mielonej),
· olej roślinny do smażenia,
· chlebek naan lub pita do podania.
Przygotowanie sosu tzatziki:
1. Ogórka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W średniej misce wymieszaj go z ½ łyżeczki soli i odstaw na 15 minut.
2. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę cytryny, aż uzyskasz 1 łyżkę. Przerzuć do średniej miski. Wyciśnij połowę cytryny, a 1 łyżkę dodaj do miski ze skórką.
3. Drobno posiekaj pietruszkę i miętę, następnie dodaj do miski ze skórką z cytryny. Dodaj jogurt, oliwę, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Wyciśnij nadmiar wody z ogórka (to ważny krok, ponieważ inaczej sos może wyjść zbyt płynny). Dodaj ogórek do całości i wymieszaj. Włóż do lodówki.
Przygotowanie koft wołowych:
1. Na dużych oczkach tarki zetrzyj cebulę, ¼ szklanki cebuli wsyp do dużej miski. Na drobnej tarce zetrzyj imbir i do tej samej miski dodaj 1 łyżkę. Na tej samej tarce zetrzyj czosnek i również dodaj do miski. Na koniec dodaj do niej również drobno posiekaną pietruszkę.
2. Wymieszaj mięso mielone, sól i przyprawy, następnie uformuj 30 kuleczek o średnicy 5 cm i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Podgrzej patelnię grillową na średnim ogniu i wlej olej roślinny. Partiami wrzucaj na nią kuleczki. Ważne, aby nie było ich za dużo, wtedy mięso będzie chłodziło patelnię i będzie do niej przywierać. Grilluj około 6 minut, co jakiś czas przewracając, aż kofty będą brązowe i dobrze usmażone w środku.
4. Chleb (naan lub pitę) lekko grilluj na patelni przez minutę, aby był odpowiednio lekko chrupiący i ciepły.
5. Na chleb połóż kofty i tzatziki. Danie gotowe.
Zobacz film: Stek z polędwicy wołowej
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto