Kofta indyjska – najlepszy przepis na tradycyjne indyjskie danie

Kofta indyjska
Fot: subodhsathe / gettyimages.com
Kofty indyjskie to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni indyjskiej. Ich przyrządzenie wymaga nieco wprawy. Jak przygotować tradycyjną koftę indyjską? Poznaj niezawodny przepis.

Kuchnia indyjska słynie ze smacznych, dobrze doprawionych dań. Hindusi wykorzystują wiele mieszanek przypraw, które nadają nawet najprostszym daniom głębokiego i wyrazistego smaku. Kuchnia indyjska jest bardzo bogata – w każdym regionie Indii znajdziemy nieco inne potrawy. Niektóre z nich stały się bardzo popularne w Polsce – jednym z najpopularniejszych przysmaków kuchni indyjskiej jest tradycyjna kofta. Jak zrobić smaczną koftę?

Kofta indyjska – przepis

Kofta jest świetnym pomysłem na oryginalny obiad lub kolację. Kofty to kuleczki z ziemniaków i sera białego podane z sosem garam masala. Aby przygotować koftę indyjską według tradycyjnego przepisu, będziemy potrzebować następujących składników:

· 4 ziemniaki,

· 1 cebulę,

· 25 dag białego sera,

· 1 jajko,

· 1 łyżeczkę soli,

· 1 łyżeczkę pieprzu,

· 1 łyżeczkę ostrej papryki,

· 1 szklankę bułki tartej,

· olej rzepakowy do smażenia.

Składniki na sos garam masala :

· 1 marchewka,

· 1 cebula,

· 1 ząbek czosnku,

· 1 puszka pomidorów,

· 1 małe opakowanie śmietany 12% lub 18%,

· 1 łyżka przyprawy garam masala,

· 1 łyżeczka kurkumy,

· 1 łyżeczka kuminu.

Czas przygotowania: około 1 godziny

Przygotowanie sosu:

1. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy na nim wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną na drobne kawałki cebulę i przyprawy: kumin i kurkumę.

2. Gdy cebula się lekko zarumieni, dodajemy marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach.

3. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawę garam masala. Całość smażymy przez kilka minut - do czasu, pomidory nieco odparują.

4. Na koniec dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku, wszystko razem mieszamy.

Przygotowanie kuleczek kofta:

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy.

2. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.

3. Obieramy i kroimy cebulę na drobne kawałki, dodajemy do miski z ziemniakami.

4. Rozkruszamy biały ser i dodajemy do masy ziemniaczanej.

5. Do ziemniaków dodajemy też jajko, pół szklanki bułki tartej, sól i pieprz, całość mieszamy.

6. Z powstałej masy formujemy kulki o średnicy około 3 centymetrów. Powinny być zwarte. Jeśli są za miękkie i się nie kleją, należy dodać więcej bułki tartej.

7. Uformowane kuleczki obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.

8. Kulki możemy smażyć w głębokim tłuszczu bądź na patelni z mniejszą ilością oleju. W tym drugim przypadku musimy zadbać o to, żeby kuleczki były równomiernie usmażone, obracając je co jakiś czas. Kuleczki powinny mieć złocisty kolor.

9. Kulki podajemy z przygotowanym wcześniej sosem garam masala. Możemy je też podać z ryżem lub ulubioną kaszą.

Kofty z indyka – przepis

Tradycyjne kofty indyjskie to smaczne wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu również mięsożercom. Jeśli jednak mamy ochotę na potrawę z mięsem, możemy przygotować kofty z indyka. Kofty z mielonego mięsa są popularne m.in. w Turcji i na Bałkanach, gdzie zwykle są podawane z sałatką. Możemy również poeksperymentować i do mięsnej kofty podać sos garam masala.

Składniki potrzebne do przygotowania smacznych koft z indyka :

· 80 dag mielonego mięsa z indyka,

· 1 cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 łyżeczka kuminu,

· 1 łyżeczka kolendry,

· 1 łyżeczka kurkumy,

· 1 łyżeczka ostrej papryki,

· 1 szczypta soli,

· 1 szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy na drobne kawałki, czosnek wyciskamy przez praskę.

2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę i odstawiamy na około godzinę.

3. Z masy formujemy kulki o średnicy około 3-4 centymetrów.

4. Rozgrzewamy piekarnik i wkładamy do niego uformowane kuleczki. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni, przewracamy kofty na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.

Kofty z indyka możemy podawać z sosem garam masala, z którym są podawane tradycyjne kofty z sera białego i ziemniaków. Do kofty z indyka świetnie będzie też pasować sos tzatziki. Jest on łatwy i szybki w przygotowaniu, potrzebne składniki to:

· 1 opakowanie jogurtu greckiego,

· 1 ząbek czosnku,

· 1 ogórek,

· 1/3 szklanki soku z cytryny,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Czosnek przeciskamy przez praskę.

2. Ogórek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odsączamy wodę.

3. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Zobacz film: Roślinna kuchnia. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości