Kuchnia indyjska słynie ze smacznych, dobrze doprawionych dań. Hindusi wykorzystują wiele mieszanek przypraw, które nadają nawet najprostszym daniom głębokiego i wyrazistego smaku. Kuchnia indyjska jest bardzo bogata – w każdym regionie Indii znajdziemy nieco inne potrawy. Niektóre z nich stały się bardzo popularne w Polsce – jednym z najpopularniejszych przysmaków kuchni indyjskiej jest tradycyjna kofta. Jak zrobić smaczną koftę?
Kofta indyjska – przepis
Kofta jest świetnym pomysłem na oryginalny obiad lub kolację. Kofty to kuleczki z ziemniaków i sera białego podane z sosem garam masala. Aby przygotować koftę indyjską według tradycyjnego przepisu, będziemy potrzebować następujących składników:
· 4 ziemniaki,
· 1 cebulę,
· 25 dag białego sera,
· 1 jajko,
· 1 łyżeczkę soli,
· 1 łyżeczkę pieprzu,
· 1 łyżeczkę ostrej papryki,
· 1 szklankę bułki tartej,
· olej rzepakowy do smażenia.
Składniki na sos garam masala :
· 1 marchewka,
· 1 cebula,
· 1 ząbek czosnku,
· 1 puszka pomidorów,
· 1 małe opakowanie śmietany 12% lub 18%,
· 1 łyżka przyprawy garam masala,
· 1 łyżeczka kurkumy,
· 1 łyżeczka kuminu.
Czas przygotowania: około 1 godziny
Przygotowanie sosu:
1. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy na nim wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną na drobne kawałki cebulę i przyprawy: kumin i kurkumę.
2. Gdy cebula się lekko zarumieni, dodajemy marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach.
3. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawę garam masala. Całość smażymy przez kilka minut - do czasu, pomidory nieco odparują.
4. Na koniec dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku, wszystko razem mieszamy.
Przygotowanie kuleczek kofta:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy.
2. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
3. Obieramy i kroimy cebulę na drobne kawałki, dodajemy do miski z ziemniakami.
4. Rozkruszamy biały ser i dodajemy do masy ziemniaczanej.
5. Do ziemniaków dodajemy też jajko, pół szklanki bułki tartej, sól i pieprz, całość mieszamy.
6. Z powstałej masy formujemy kulki o średnicy około 3 centymetrów. Powinny być zwarte. Jeśli są za miękkie i się nie kleją, należy dodać więcej bułki tartej.
7. Uformowane kuleczki obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
8. Kulki możemy smażyć w głębokim tłuszczu bądź na patelni z mniejszą ilością oleju. W tym drugim przypadku musimy zadbać o to, żeby kuleczki były równomiernie usmażone, obracając je co jakiś czas. Kuleczki powinny mieć złocisty kolor.
9. Kulki podajemy z przygotowanym wcześniej sosem garam masala. Możemy je też podać z ryżem lub ulubioną kaszą.
Kofty z indyka – przepis
Tradycyjne kofty indyjskie to smaczne wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu również mięsożercom. Jeśli jednak mamy ochotę na potrawę z mięsem, możemy przygotować kofty z indyka. Kofty z mielonego mięsa są popularne m.in. w Turcji i na Bałkanach, gdzie zwykle są podawane z sałatką. Możemy również poeksperymentować i do mięsnej kofty podać sos garam masala.
Składniki potrzebne do przygotowania smacznych koft z indyka :
· 80 dag mielonego mięsa z indyka,
· 1 cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 łyżeczka kuminu,
· 1 łyżeczka kolendry,
· 1 łyżeczka kurkumy,
· 1 łyżeczka ostrej papryki,
· 1 szczypta soli,
· 1 szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy na drobne kawałki, czosnek wyciskamy przez praskę.
2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę i odstawiamy na około godzinę.
3. Z masy formujemy kulki o średnicy około 3-4 centymetrów.
4. Rozgrzewamy piekarnik i wkładamy do niego uformowane kuleczki. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni, przewracamy kofty na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
Kofty z indyka możemy podawać z sosem garam masala, z którym są podawane tradycyjne kofty z sera białego i ziemniaków. Do kofty z indyka świetnie będzie też pasować sos tzatziki. Jest on łatwy i szybki w przygotowaniu, potrzebne składniki to:
· 1 opakowanie jogurtu greckiego,
· 1 ząbek czosnku,
· 1 ogórek,
· 1/3 szklanki soku z cytryny,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Ogórek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odsączamy wodę.
3. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN