Sos sambal to jeden z najbardziej charakterystycznych dodatków w kuchni indonezyjskiej. Jest ostry i wyrazisty, dzięki czemu poprawia smak dań mięsnych, warzywnych, ryb oraz owoców morza. Przepis na sambal znany jest od ponad 2 tys. lat. Choć kuchnia indonezyjska jest niezwykle rozbudowana, różnorodna i pełna zaskakujących połączeń, sos sambal stanowi jeden z jej symboli i pojawia się niemal we wszystkich restauracjach serwujących regionalne potrawy.
Razem z Samar Khanafer, uczestniczką 3. edycji programu "MasterChef", jedziemy na wycieczkę do Libanu. W kuchni Dzień Dobry TVN Samar przygotowała orientalne potrawy, których nauczyła ją jej libańska babcia. Skorzystajcie z przepisów na: shawarmę (szałarmę) z baraniny, kurczaka, falafel, hymmus, koftę i tabbouleh! Nie jedliście jeszcze takich przysmaków. Ile trzeba moczyć ciecierzycę? Jak myślicie, jaka potrawa jest najpopularniejsza w Polsce? Jak nazywają się ludzie, którzy lubią hummus?