Kofty wołowe – jak przygotować mięso po turecku? Poznaj prosty przepis

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Jeśli znudziły się nam kotlety mielone, warto rozważyć ich bardziej egzotyczną wersję: kofty wołowe. Kofta to mocno przyprawione mięso mielone, którego sposób przygotowania pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego, a także Centralnej i Południowej Azji. W zależności od regionu pochodzenia, danie to może być przyrządzone na bazie różnych mielonych mięs i owoców morza.

Poniżej znajdziesz dwa przepisy na kofty wołowe. Pierwszy przepis na koftę to wariacja po turecku, z wykorzystaniem szafranu i wielu korzennych przypraw. Drugi jest inspirowany kuchnią śródziemnomorską – kofty przygotowuje się na mięsie wołowym lub wieprzowym i podaje z chlebem oraz sosem tzatziki.

Przepis – kofta wołowa z szafranowym jogurtem

Czas przygotowania: 20 minut 

Czas pieczenia: 20 minut 

Porcje: 8

Składniki: 

  • ½ szklanki natki pietruszki,
  • ½ szklanki liści kolendry,
  • posiekana cebula,
  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka słodkiej papryki ground mild paprika,
  • sól i czarny, świeżo zmielony pieprz,
  • 10 nitek szafranu,
  • łyżka gorącego mleka,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: 

Wyłóż dużą formę do pieczenia folią. Do miski dodaj pietruszkę, świeżą kolendrę i cebulę. Użyj robota kuchennego, aby rozdrobnić całość. Dodaj kolendrę, kminek, paprykę, sól i pieprz. Miksuj, aż uzyskasz konsystencję pasty.

Piekarnik nastaw na 200°C na funkcję grzałki od góry i od dołu (tradycyjne pieczenie). Możesz alternatywnie użyć patelni grillowej. Wokół długiego drewnianego patyczka uformuj z mielonego mięsa kształt kiełbaski (ostro zakończonej) o ok. 7 cm długości. Połóż na tacy. Powtórz z resztą i odstaw.

Szafran i gorące mleko dodaj do małej miski i odstaw. W innej misce wymieszaj jogurt z dodatkową ilością kolendry, soli i pieprzu.

Posmaruj kofty odrobiną oliwy i piecz około 20 minut, obracając co jakiś czas, aż będą brązowe i upieczone. 

Wymieszaj zawartość dwóch miseczek. Podaj kofty z gotowym szafranowym jogurtem.

Przepis – kofta wołowa z sosem tzatziki

Czas przygotowania: 45 minut 

Czas smażenia: 6 minut

Porcje: 4–6

Składniki na sos tzatziki: (1 i ¼ szklanki): 

  • średni ogórek,
  • 1½ łyżeczki soli,
  • 2-3 średnie cytryny,
  • ½ ząbku czosnku,
  • szklanka jogurtu greckiego,
  • ½ szklanki świeżego koperku,
  • ½ szklanki świeżych liści mięty,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Składniki na kofty: 

  • ½ cebuli,
  • kawałek (5 cm) obranego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ szklanki świeżych liści pietruszki,
  • ¼ szklanki świeżych liści mięty,
  • 450 g mielonego mięsa wołowego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka kminku,
  • łyżka mielonej kolendry,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • szczypta płatków z czerwonej papryki (lub w postaci mielonej),
  • olej roślinny do smażenia,
  • chlebek naan lub pita do podania.

Przygotowanie sosu tzatziki: 

Ogórka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W średniej misce wymieszaj go z ½ łyżeczki soli i odstaw na 15 minut.

Na drobnej tarce zetrzyj skórkę cytryny, aż uzyskasz 1 łyżkę. Przerzuć do średniej miski. Wyciśnij połowę cytryny, a 1 łyżkę dodaj do miski ze skórką.

Drobno posiekaj pietruszkę i miętę, następnie dodaj do miski ze skórką z cytryny. Dodaj jogurt, oliwę, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Wyciśnij nadmiar wody z ogórka (to ważny krok, ponieważ inaczej sos może wyjść zbyt płynny). Dodaj ogórek do całości i wymieszaj. Włóż do lodówki.

Przygotowanie koft wołowych: 

Na dużych oczkach tarki zetrzyj cebulę, ¼ szklanki cebuli wsyp do dużej miski. Na drobnej tarce zetrzyj imbir i do tej samej miski dodaj łyżkę. Na tej samej tarce zetrzyj czosnek i również dodaj do miski. Na koniec dodaj do niej również drobno posiekaną pietruszkę.

Wymieszaj mięso mielone, sól i przyprawy, następnie uformuj 30 kuleczek o średnicy 5 cm i włóż do lodówki na 30 minut. 

Podgrzej patelnię grillową na średnim ogniu i wlej olej roślinny. Partiami wrzucaj na nią kuleczki. Ważne, aby nie było ich za dużo, wtedy mięso będzie chłodziło patelnię i będzie do niej przywierać. Grilluj około 6 minut, co jakiś czas przewracając, aż kofty będą brązowe i dobrze usmażone w środku. 

Chleb (naan lub pitę) lekko grilluj na patelni przez minutę, aby był odpowiednio lekko chrupiący i ciepły. Na chleb połóż kofty i tzatziki. Danie gotowe.

Zobacz także:

Kofta indyjska – najlepszy przepis na tradycyjne indyjskie danie

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości