Poniżej znajdziesz dwa przepisy na kofty wołowe. Pierwszy przepis na koftę to wariacja po turecku, z wykorzystaniem szafranu i wielu korzennych przypraw. Drugi jest inspirowany kuchnią śródziemnomorską – kofty przygotowuje się na mięsie wołowym lub wieprzowym i podaje z chlebem oraz sosem tzatziki.
Przepis – kofta wołowa z szafranowym jogurtem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Porcje: 8
Składniki:
- ½ szklanki natki pietruszki,
- ½ szklanki liści kolendry,
- posiekana cebula,
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- łyżeczka kminku,
- łyżeczka słodkiej papryki ground mild paprika,
- sól i czarny, świeżo zmielony pieprz,
- 10 nitek szafranu,
- łyżka gorącego mleka,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Wyłóż dużą formę do pieczenia folią. Do miski dodaj pietruszkę, świeżą kolendrę i cebulę. Użyj robota kuchennego, aby rozdrobnić całość. Dodaj kolendrę, kminek, paprykę, sól i pieprz. Miksuj, aż uzyskasz konsystencję pasty.
Piekarnik nastaw na 200°C na funkcję grzałki od góry i od dołu (tradycyjne pieczenie). Możesz alternatywnie użyć patelni grillowej. Wokół długiego drewnianego patyczka uformuj z mielonego mięsa kształt kiełbaski (ostro zakończonej) o ok. 7 cm długości. Połóż na tacy. Powtórz z resztą i odstaw.
Szafran i gorące mleko dodaj do małej miski i odstaw. W innej misce wymieszaj jogurt z dodatkową ilością kolendry, soli i pieprzu.
Posmaruj kofty odrobiną oliwy i piecz około 20 minut, obracając co jakiś czas, aż będą brązowe i upieczone.
Wymieszaj zawartość dwóch miseczek. Podaj kofty z gotowym szafranowym jogurtem.
Przepis – kofta wołowa z sosem tzatziki
Czas przygotowania: 45 minut
Czas smażenia: 6 minut
Porcje: 4–6
Składniki na sos tzatziki: (1 i ¼ szklanki):
- średni ogórek,
- 1½ łyżeczki soli,
- 2-3 średnie cytryny,
- ½ ząbku czosnku,
- szklanka jogurtu greckiego,
- ½ szklanki świeżego koperku,
- ½ szklanki świeżych liści mięty,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Składniki na kofty:
- ½ cebuli,
- kawałek (5 cm) obranego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ szklanki świeżych liści pietruszki,
- ¼ szklanki świeżych liści mięty,
- 450 g mielonego mięsa wołowego,
- łyżeczka soli,
- łyżka kminku,
- łyżka mielonej kolendry,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- szczypta płatków z czerwonej papryki (lub w postaci mielonej),
- olej roślinny do smażenia,
- chlebek naan lub pita do podania.
Przygotowanie sosu tzatziki:
Ogórka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W średniej misce wymieszaj go z ½ łyżeczki soli i odstaw na 15 minut.
Na drobnej tarce zetrzyj skórkę cytryny, aż uzyskasz 1 łyżkę. Przerzuć do średniej miski. Wyciśnij połowę cytryny, a 1 łyżkę dodaj do miski ze skórką.
Drobno posiekaj pietruszkę i miętę, następnie dodaj do miski ze skórką z cytryny. Dodaj jogurt, oliwę, pozostałą 1 łyżeczkę soli i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Wyciśnij nadmiar wody z ogórka (to ważny krok, ponieważ inaczej sos może wyjść zbyt płynny). Dodaj ogórek do całości i wymieszaj. Włóż do lodówki.
Przygotowanie koft wołowych:
Na dużych oczkach tarki zetrzyj cebulę, ¼ szklanki cebuli wsyp do dużej miski. Na drobnej tarce zetrzyj imbir i do tej samej miski dodaj łyżkę. Na tej samej tarce zetrzyj czosnek i również dodaj do miski. Na koniec dodaj do niej również drobno posiekaną pietruszkę.
Wymieszaj mięso mielone, sól i przyprawy, następnie uformuj 30 kuleczek o średnicy 5 cm i włóż do lodówki na 30 minut.
Podgrzej patelnię grillową na średnim ogniu i wlej olej roślinny. Partiami wrzucaj na nią kuleczki. Ważne, aby nie było ich za dużo, wtedy mięso będzie chłodziło patelnię i będzie do niej przywierać. Grilluj około 6 minut, co jakiś czas przewracając, aż kofty będą brązowe i dobrze usmażone w środku.
Chleb (naan lub pitę) lekko grilluj na patelni przez minutę, aby był odpowiednio lekko chrupiący i ciepły. Na chleb połóż kofty i tzatziki. Danie gotowe.
Zobacz także:
Kofta indyjska – najlepszy przepis na tradycyjne indyjskie danie
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: zi3000 / Getty Images