Libańskie smaki. Takich potraw jeszcze nie jedliście!

Razem z Samar Khanafer, uczestniczką 3. edycji programu "MasterChef", jedziemy na wycieczkę do Libanu. W kuchni Dzień Dobry TVN Samar przygotowała orientalne potrawy, których nauczyła ją jej libańska babcia. Skorzystajcie z przepisów na: shawarmę (szałarmę) z baraniny, kurczaka, falafel, hymmus, koftę i tabbouleh! Nie jedliście jeszcze takich przysmaków. Ile trzeba moczyć ciecierzycę? Jak myślicie, jaka potrawa jest najpopularniejsza w Polsce? Jak nazywają się ludzie, którzy lubią hummus?

Shawarma (szałarma) z baraniny

Składniki:

350g mięso z baraniny lub jagnięciny (najlepiej karkówki)

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka siedmiu przypraw arabskich

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka pieprzu

1/2 łyżeczki soli 

sałata lodowa

1 duża cebula

1 łyżeczka suszonej mięty

szczypta papryki (ostrej)

sok z 1/2 cytryny

świeża natka z pietruszki

świeża mięta 

2 łyżki tahini

4 dojrzałe pomidory

2 łyżki hummusu (patrz przepis dalej)

marynowana rzepa (kilka kawałków)

chleb arabski

Przygotowanie:

Baraninę, czosnek, oliwę z oliwek oraz przyprawy mieszamy razem i dostawiamy na godzinę. W między czasie kroimy sałatę lodową, cebulę i pietruszkę. Cebulę z pietruszką mieszamy z tahini, solą i 7 przyprawami. Nagrzewamy piekarni do 170 stopni i pieczemy mięso z pomidorami, aż stanie się miękkie. następnie Następnie kroimy w plasterki i wkładamy do chleba arabskiego wraz ze wszystkimi dodatkami.

Shawarma (szałarma) z kurczaka

Składniki:

400g mięsa z kurczaka (najlepiej odfiletowane nóżki lub pierś)

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka siedmiu przypraw arabskich

1/4 płatków chili

1 łyżeczka pieprzu

1/2 łyżeczki soli 

sałata lodowa

1 duża cebula 

2-3 ziemniaki

sok z 1/2 cytryny

świeża natka z pietruszki oraz kolendra

4 dojrzałe pomidory

2 łyżki hummusu (patrz przepis dalej)

marynowana ogórek (kilka kawałków)

chleb arabski

Przygotowanie:

Kurczaka, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy mieszamy razem i dostawiamy na godzinę. W między czasie kroimy sałatę lodową, kolendrę i pietruszkę. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy mięso, aż stanie się miękkie. Następnie kroimy w plasterki i wkładamy do chleba arabskiego wraz ze wszystkimi dodatkami - sałatą, sosem toum, świeżymi pomidorami, marynowanymi ogórkami.

Falafel

Składniki:

20 dkg ciecierzycy

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka ziaren kuminu

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki nasion wiśni wonnej (jeśli uda Wam się dostać taką przyprawę)

1 łyżka suszonej mięty

1/2 łyżeczki soli i pieprzu

1/2 łyżeczki sody

olej do smażenia – najlepiej rzepakowy (ostatecznie: kukurydziany lub słonecznikowy)

2 łyżki tahini

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka wody

Przygotowanie:

Cieciorkę namaczamy na noc. Trzeba pamiętać, aby zalać ją obficie wodą, gdyż zwiększa swoja objętość podwójnie. Rano wodę wylewamy.

Wszystkie składniki – cieciorkę, cebulę, czosnek, przyprawy: ziarnka kolendry, ziarna kuminu, gałkę muszkatołową, cynamon, nasiona wiśni wonnej, miętę, sól i pieprz blendujemy na gładką masę (blenderem albo w maszynce do mięsa). Mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i sodą, odstawiamy na minimum 1 godzinę. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Przy pomocy foremki formujemy idealny falafel i smażymy go po minucie z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, by ociekł z tłuszczu.

Najsmaczniejszy jest w towarzystwie świeżych warzyw – ogórka, pomidora, rzodkiewki, dużej ilości świeżej pietruszki, marynowanej arabskiej rzepy i sosu z tahini.

Kofta

Składniki:

300 g mielonej wołowiny

1 duża cebula

pęczek natki z pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, 7 przypraw

patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy wraz z natką z pietruszki, następnie całość dokładnie mieszamy wraz z przyprawami i mięsem. Robimy szaszłyki na patyczkach i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.

Tabbouleh

Składniki:

4 duże pomidory

175g drobnej kaszy burgul

1 duży pęczek natki z pietruszki

1/2 pęczka świeżej mięty

1 ogórek 

1 mała cebula

oliwa w oliwek

sok z cytryny (2 sztuki)

przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Kasze burgul zalewamy gorącą wodą i delikatnie ją solimy, po 5 minutach staje się miękka. 

Hummus

Składniki:

200 g cieciorki

2 łyżki tahiny

1 ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz, 7 przypraw

Przygotowanie:

Cieciorkę namaczamy najlepiej na noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - od 40 do 60 minut. Wodę odlewamy do osobnego pojemnika. Cieciorkę mielimy, najlepiej w maszynie do mielenia mięsa, ale jeśli takowej nie posiadacie to blender też da radę. W trakcie mielenia warto dolewać wodę z gotowania, gdyż ciecierzyca jest bardzo sucha. Trzeba uważać, żeby z nią nie przesadzić i nie uzyskać rzadkiej mamałygi. Na sam koniec doprawiamy tahiną (jeśli lubicie możecie dać więcej), sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem oraz solem, pieprzem i 7 przyprawami.

Sos toum

Składniki:

1 główka czosnku

1,5-2 szklanki oleju (najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy)

sok z połowy cytryny

mała łyżeczka soli

Przygotowanie:

Nim zaczniemy prace, trzeba się upewnić, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Czosnek dokładnie obieramy z łupinek i wraz z solą wrzucamy do blendera. Blendujemy na jednolita masę i delikatnie podlewamy olej. Blendujemy kolejne 5 minut, aż masa będzie gładka i puszysta. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny i blendujemy jeszcze 3 minuty.

kawa z kardamonem

woda 

rondelek do kawy

filiżanki

Przygotowanie:

Kawę wrzucamy do gotującej się wody, wcześniej trzeba ją zestawić z ognia. Do małego rondelka wrzucamy 2-3 łyżki kawy. Mieszamy i zagotowujemy trzykrotnie. Przykrywamy na 5 minut, by opadły "fusy". Pijemy z cukrem lub bez.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości