Poznajcie, jakie potrawy indyjskie preferują Hindusi w różnych regionach. Opowiemy także o bogactwie przypraw, jakim charakteryzuje się kuchnia indyjska.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Kuchnia indyjska – specyfika regionów
Kuchnia indyjska należy do najzdrowszych kuchni na świecie. Jest wyjątkowo barwna i aromatyczna, a indyjskie dania są pozbawione sztucznych dodatków czy konserwantów. Należy dodać, że kuchnia indyjska została ukształtowana przez liczne narodowości, społeczności, wyznawców odmiennych religii, dlatego indyjskie potrawy są tak zróżnicowane. Najważniejszym jednak wyznacznikiem w charakteryzowaniu kuchni indyjskiej są konkretne regiony. Indyjska kuchnia na północy kraju jest pełna dań mięsnych (baranina, cielęcina, drób, kozina). Należy też dodać, że w Indiach jest wielu wyznawców islamu, zatem nie spożywa się wieprzowiny.
Przepisy indyjskie na północy obfitują dodatkowo w aromatyczne, gęste sosy oraz w pieczywo pszenne – chlebki ćapati. To indyjskie jedzenie jest bardzo sycące i ciężkostrawne. Bardzo często spotykanym indyjskim daniem jest tutaj curry, inaczej kari – mięso duszone w warzywach i przyprawach. Zupełnie inaczej sprawa ma się na południu Indii. Tutaj dania kuchni indyjskiej pełne są warzyw, głównie roślin strączkowych: soczewicy, grochu, fasoli czy ciecierzycy.
Można powiedzieć, że jest to kuchnia indyjska wegetariańska , gdyż z powodów finansowych i ideologicznych rzadko serwuje się mięso. Absolutnie wykluczone jest tutaj spożywanie wołowiny, gdyż według Hindusów krowy są święte. W przeciwieństwie do kuchni północy, na południu dania są ostre i intensywnie przyprawione. Jeśli udamy się do indyjskiej restauracji w tym regionie, możemy być zaskoczeni jeszcze innym faktem – potrawy są wyjątkowo tanie.
Przyczyną jest wykorzystywanie niewielu produktów. Są to głównie: ryż, soczewica, ziemniaki, mąka z ciecierzycy czy masło klarowane, tzw. ghee. Znaczna część warzyw w tej części Indii jest przygotowywana w formie sosów z mleczkiem kokosowym i ryżem. Bardzo popularnym daniem śniadaniowym na południu jest dosa – naleśniki z mąki ryżowej. Równie często spotyka się chlebki naan, wypiekane w glinianym piecu (tzw. tandoor).
Na obiad podaje się tu zazwyczaj zupę z soczewicy na ostro. Nie da się ukryć, że w przeciwieństwie do wcześniej omawianej kuchni indyjskiej północnej, ta na południu kraju jest o wiele bardziej lekkostrawna. Warto dodać na koniec, że znaczna część Hindusów spożywa posiłki tylko prawą ręką, lewa bowiem postrzegana jest przez nich jako nieczysta.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Kuchnia indyjska – królestwo przypraw
Charakteryzując kuchnię indyjską, nie można nie wspomnieć o tym, co ją praktycznie tworzy, a mianowicie o indyjskich przyprawach. Hindusi są narodem, który korzysta z największej ilości suszonych przypraw. Za najpopularniejsze w kuchni indyjskiej przyprawy uznaje się: kurkumę, czosnek, czarnuszkę, chili, imbir, kardamon, kmin rzymski, goździki, gałkę muszkatołową, koper, kozieradkę.
Hindusi uwielbiają je mieszać w curry, koftach, dahlach i wielu innych potrawach. Dodają je do mięs, deserów, a nawet napojów. Warto dodać, że wymienione przyprawy indyjskie są nie tylko aromatyczne i wzbogacają posiłki, ale mają także bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Wystarczy wspomnieć o popularnej w kuchni indyjskiej kurkumie. Ma ona m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, bakteriobójcze. Kardamon, kolendra i kmin natomiast wspomagają trawienie oraz zapobiegają problemom gastrycznym. Imbir i cynamon działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i antyseptycznie. A papryczki chili, a właściwie zawarta w nich kapsaicyna wspomaga uwalnianie endorfin, a co za tym idzie – ma działanie antydepresyjne.
Co warto zamówić w restauracji indyjskiej?
Jeśli nie jesteśmy zaznajomieni z kuchnią indyjską, warto przy pierwszych zamówieniach w indyjskiej restauracji zwrócić uwagę m.in. na: bandgobhi alu sabdżi (kapustę podsmażaną, podawaną z ziemniakami), dal (zupę z soczewicy), pakorę (warzywa zanurzone w cieście z besanu, smażone w głębokim oleju), dosę (cienkie naleśniki z soczewicy i mąki ryżowej), samosę (małe pierożki), phal ka pakorę (smażone w cieście owoce), panipuri (placki polane sosem tamaryndowym, nadziewane pomidorami, ciecierzycą i ziemniakami), laddu (kulki puree z ciecierzycą, namoczone w syropie, pokryte kawałkami orzechów i migdałów), papad (cienki naleśnik z mąki z soczewicy, ciecierzycy, mąki ryżowej lub czarnej fasoli) i chlebek naan.
Dowiedz się więcej o tradycyjnej kuchni indyjskiego tutaj: Tradycyjna kuchnia indyjska – potrawy wegetariańskie i z kurczakiem
Zobacz także:
- Jak przygotować się na podwyżkę cen masła? Zamrozić! Sprawdź nasz sposób
- Orientalna kuchnia libańska – przepisy i wielkie smaki małego kraju
- Ciasto Balladyna - prosty przepis na pyszny deser
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: RobertDodge/Getty Images