Ciasto Balladyna - przepis
Ciasto Balladyna rozpieszcza nie tylko podniebienia, ale również oczy. W zależności od sposobu jego „wykończenia” może wyglądać naprawdę świetnie i apetycznie. Nazwa nie jest przypadkowa. Kto czytał „Balladynę” Juliusza Słowackiego, ten wie, dlaczego tytułowa bohaterka jest kojarzona z malinami. Te zaś są kwintesencją tego pysznego deseru.
Składniki na ciasto Balladyna
Biszkopt:
- 5 jajek
- około 0,5 szklanki cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- dwie płaskie łyżki kakao,
- mała, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 500 g serka homogenizowanego,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 150 ml wrzątku
Dodatkowo:
- herbatniki,
- 2 galaretki malinowe,
- puszka masy kajmakowej,
- około 300-400 g malin - mogą być mrożone.
Ciasto Balladyna - sposób przygotowania
- Na początek biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Kiedy piana z białek jest jednolita i błyszcząca, stopniowo dodawać żółtka.
- Mąkę przesiać do miski, dodać kakao i proszek do pieczenia. Połączyć z ubitymi białkami i całość dokładnie wymieszać łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu podzielić biszkopt na dwa równe blaty. Jeden z blatów zostawić w blaszce.
- Kiedy biszkopt się upiecze, można zająć się masą serową. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostudzenia.
- Śmietankę dokładnie ubić mikserem, dodać cukier puder, serek homogenizowany i całość zmiksować. Kiedy składniki się połączą, ostrożnie wlać żelatynę i zmiksować całość na wysokich obrotach miksera.
- Połowę masy wlać na blat biszkoptu, ułóż na masie serowej warstwę herbatników, a na herbatniki położyć warstwę masy kajmakowej. Na nią znów położyć warstwę herbatników, na herbatniki wyłożyć resztę masy serowej i przykryć drugim blatem z biszkoptu.
- Na koniec galaretka: do miski wlać wrzątek, wsypać galaretki malinowe i dokładnie wymieszać.
- Kiedy galaretka ostygnie, wrzucić do niej maliny (przy mrożonych, galaretka szybciej stężeje).
- Galaretkę włożyć do lodówki i kiedy zacznie tężeć, wlać ją na ciasto.
- Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Zobacz także:
- Brownie z patelni - banalnie prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe
- Ciasto Pijana Zakonnica
- Przepis na cytryny w sosie własnym
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: Anjelika Gretskaia/Getty Images
podziel się: