Brownie z patelni - przepis krok po kroku
Składniki:
- jajko kurze - 1,
- jogurt skyr - 100 g,
- mąka - 40 g,
- mleko - 50 ml,
- proszek do pieczenia - 5 g,
- kakao - 15g,
- cukier - 25 g,
- olej - 10 g,
- opcjonalnie: świeże owoce lub frużelina do ozdoby.
Wszystko o kawie
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche produkty wymieszać ze sobą.
- Następnie dodać jajko i mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tak, aby powstała lejąca się masa.
- Na koniec dodać skyr i dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i wylać ciasto, tak samo, jak się smaży naleśniki. Może wyjść kilka placków, w zależności od wielkości patelni.
- Gotowe ciasto polewać ulubioną polewą, frużeliną lub posypać owocami.
Ciasta z patelni w piekarniku
Ciasta z patelni można również przygotować w piekarniku. W takim wypadku konieczne jest posiadanie odpowiedniej patelni lub naczynia - które może być włożone całe do piekarnika. Takie ciasto będzie potrzebowało więcej czasu na upieczenie się - zupełnie, jak przygotowywane tradycyjnymi metodami.
Do tak przygotowanego ciasta można dodawać swoje dodatki, niezależnie czy piecze się je w piekarniku, czy na patelni. Olej można zmienić na masło, a owoce wrzucić od razu do ciasta, aby zmiękły i wtopiły się w całość.
Zobacz także:
- Czekoladowe brownie – przepis na wykonanie w kilku odsłonach
- Brownie z garam masalą. Prosty przepis na rozgrzewający deser
- Klasyczne ciasteczka brownie i ciasto brownie z fasoli – przepisy na czekoladowe pyszności
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Fit Przepisy od Baletnicy
Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty images
podziel się: