Jak przygotować się na podwyżkę cen masła? Zamrozić! Sprawdź nasz sposób

Masło na talerzu
Jak przygotować się na podwyżkę cen masła? Zamrozić. Sprawdź nasz sposób!
Źródło: tycoon751/Getty Images
Cena masła nie po raz pierwszy jest na ustach Polaków. Ponownie za kostkę możemy zapłacić więcej. Sposobem na drożyznę może być prosty trik - mrożenie. Sprawdź, jak to robić. 

Masło drożeje. Ile obecnie kosztuje?

Był już moment, kiedy płaciliśmy za kostkę około 8 zł. Jeszcze do niedawna było to średnio 5 zł, jednak ceny rosną, nawet jeśli na pierwszy rzut oka tego nie widzimy. Jak to możliwe? Zmienia się wielkość kostki, przez co rośnie cena za kilogram masła. 

Zobacz wideo: Najwyższa inflacja od 20 lat

Najwyższa inflacja od 20 lat
Ekonomiści o najwyższej inflacji w Polsce od 20 lat

Na sklepowych półkach można już znaleźć kostki o gramaturze 170 g, a nie, tak jak zazwyczaj, 200 g. Dzięki temu płacimy za nie mniej. Jak podaje Małkorzata Cebelińska, dyrektor handlu SM Mlekpol: "Według naszych przewidywań ceny masła nie będą spadać, ostatnio zaobserwowany wzrost może jedynie okresowo zahamować". Powodem ma być fakt, że do tej pory cena była zaniżana w stosunku do kosztów produkcji. 

Mało kto wie, że masło można bezpiecznie mrozić. Nie powoduje to jego zbytniego rozwarstwienia, a dzięki temu można je dłużej przechowywać. Masło solone w zamrażarce wytrzyma rok. Jednak bardziej popularne w Polsce jest masło niesolone - takie może leżakować do 6 miesięcy. 

Mrożenie masła - jak to zrobić?

Masło najlepiej jest zamrozić w oryginalnym opakowaniu - dzięki temu będziemy wiedzieć, do kiedy jest ważne. Jeśli jednak używa się mniej tego produktu, to warto podzielić go na części, np. pociąć w grube plastry i włożyć do strunowych woreczków. Na wierzchu warto napisać datę ważności.

Masło nie powinno być mrożone w aluminium, znacznie lepiej sprawdzi się tutaj papier do pieczenia, folia spożywcza lub właśnie woreczki strunowe. Należy też pamiętać, że nie należy ponownie zamrażać rozmrożonego już produktu, gdyż może to prowadzić do rozwoju niebezpiecznych bakterii.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: Business Insider

Źródło zdjęcia głównego: tycoon751/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości