Od tego jak mocno przesolona została zupa zależy wybór sposobu. Im bardziej słona, tym trudniej ją uratować, ale nie jest to niemożliwe!
Sposoby na przesoloną zupę - nabiał
Dobrym sposobem na pozbycie się nadmiaru soli jest dodanie do niej odrobiny mleka lub śmietany. Także jogurt świetnie się sprawdzi. Ma on jednak nieco bardziej kwaskowaty posmak i trzeba go zahartować, zanim doda się go do gorącego wywaru. W przeciwnym wypadku może się ściąć. Dzięki zabieleniu potrawy smak soli będzie mniej wyczuwalny.
Zobacz wideo: Warzywa, które leczo
Jak dodać jogurt, aby się nie ściął? Z zupy trzeba odlać pół kubka gorącego wywaru. Dodać do niego łyżkę lub dwie jogurtu i dokładnie wymieszać. Całość następnie wlewa się do wywaru i ponownie podgrzewa. Jeśli zupa wciąż jest za słona można dodać kolejną porcję jogurtu.
Sposoby na przesoloną zupę - ziemniaki i jabłka
Popularną metodą na to, aby zupa była mniej słona jest dodanie do niej obranego ziemniaka i zagotowanie. Warzywa "wyciągają" sól z wywaru, dzięki temu same stają się nieco bardziej słone, a cała zupa mniej. W zależności od tego, jak mocno przesoliliśmy danie, można dodać od jednego do nawet kilku ziemniaków. Można je zostawić w zupie lub wyjąć i zjeść, np. do drugiego dania.
Innym sposobem są jabłka - trzeba je przekroić na 4 części i gotować przez około 10 minut w zupie. Ta metoda sprawdza się przy kwaśnych zupach, ponieważ jabłko może zmieniać smak dania. Dlatego dobrze sprawdzi się przy zbyt słonym żurku, kwaśnicy i tym podobnych, ale już mniej przy marchwiance, czy zupie z dyni.
Co zrobić, gdy zupa jest mocno przesolona?
Czasem jednak się zdarzy, że zupa jest tak słona, że ziemniaki nie pomogą, a do innych nie dodaje się zabielaczy, gdyż diametralnie zmieniają ich smak. Co w takiej sytuacji można zrobić?
Zupę można podzielić na dwie części, obie rozwodnić (dodać od 250 do 500 ml wody), doprawić innymi przyprawami, aby intensywność była ta sama, ale słony smak nie był już tak dominujący. Część można zamrozić na później. Kolejną metodą jest dodanie suchego ryżu, kaszy lub makaronu do wywaru. Kiedy ten się zagotuje wchłonie znaczną część soli, a danie dzięki temu będzie smaczne. Można je później zostawić w zupie lub odlać i zrobić z nich inne potrawy. Dzięki gotowaniu makaronu lub ryżu w wywarze na zupę zyska on dodatkowo niepowtarzalny, warzywny smak!
Jeszcze inną metodą jest dodanie do gotującej się zupy białek jaj. Należy je przed tym oddzielić od żółtek, a następnie wrzucić do zupy i pozwolić im się ściąć. Białka podobnie jak kasze, ryż i makaron, wchłoną nadmiar soli. Jest to metoda na bardzo przesoloną zupę, jednak z takimi białkami później nie da się nic już zrobić.
Zobacz także:
- Idealne ciasto na pierogi. Jakich błędów nie popełniać?
- Co zrobić, żeby mleko nie przywierało do garnka i nie wykipiało? Mamy na to sposób!
- Dlaczego ciasto na pizzę nie wychodzi? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Ivan-balvan/Getty Images