Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem żurawinowym
Składniki na rostbef pieczony:
- 1 kg rostbef
- 1 łyżka pieprz młotkowany czarny
- 2 łyżki sól morska
- 1 szt. gałązka rozmarynu
- 100 g masło
Jak przyrządzić rostbef pieczony:
Oczyszczony rostbef dopraw solą i pierzem, rozmarynem następnie odstaw na minimum 4 godziny do lodówki . Po zamarynowaniu obsmaż mięso na złoto-brązowy kolor przełóż do worka strunowego, na górę mięsa przełóż pokrojone masło. Wstaw do piekarnika na około 2 h na temperaturę 110*C . Przed krojeniem daj mięsu odpocząć przez około 10 minut. Mięso cienko pokrój podawaj z sosem żurawinowym i smażonym jarmużem
Sos żurawinowy
- 100 ml miód
- 1 szt. cebula czerwona
- 200 ml wino czerwone
- 300 g żurawina
- 100 g konfitura z czarnej porzeczki
- do smaku sól, pieprz, sok z cytryny
Jak przyrządzić sos żurawinowy
Karmelizuj cebulę w miodzie, następnie dodaj czerwone wino i odparuj do połowy objętości. Dodaj owoce żurawiny i duś delikatnie do momentu, aż żurawina będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj marmoladę z porzeczki i dopraw do smaku.
Pieczona rolada z boczku z farszem z białej kiełbasy i sosem chrzanowym
Składniki na pieczoną roladę z boczku:
- 1,5 kg boczku
- Sól 15 g (1% wagi mięsa)
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 1 szt. biała cebula surowa
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy dijon
Jak przyrządzić pieczoną roladę z boczku:
Boczek rozkrój na cienki płat, za pomocą tłuczka rozbij mięso. Następnie natnij nożem cienkie rowki od strony wewnętrznej. Natrzyj z dwóch stron mięso sola, czosnkiem i musztardą. Kiełbasę wyciągnij z osłonki i wymieszaj w misce na jednolita masę. Na przyprawiony boczek przełóż farsz i zawiń ciasno. Mięso zwiąż namoczonym sznurkiem lub zawiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180*C przez minimum 1,5 godz., podlewając powstałym sosem.
Sos chrzanowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 300 ml smak od pieczenia mięsa
- 100 ml śmietanka 32%
- 2 łyżeczki chrzanu tartego
- do smaku sól, cukier, pieprz, sok z cytryny
Jak przyrządzić sos chrzanowy:
W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę, lekko podsmaż. Następnie dodaj przecedzony smak od pieczenia mięsa z dodatkiem wody. Połącz i doprowadź do zagotowania, następnie dodaj śmietankę. Dodaj chrzan i dopraw do smaku.
Pieczeń rzymska z sosem śmietanowo grzybowym z kopytkami
Składniki na pieczeń rzymską:
- 1 kg mięsa wieprzowego mielonego (boczek i łopatka)
- 1 szt. duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 4 jajka gotowane na miękko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- do smaku sól, pieprz czarny
- smalec do wysmarowania foremki
Jak przyrządzić pieczeń rzymską:
Zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy kolejno tartą na grubym oczku cebulę, prasowany czosnek, pokrojoną drobno pietruszkę, jajko, bułkę tartą, skrobie ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Foremkę około 30-32 cm smarujemy smalcem, przekładamy masę mieloną i dokładnie ubijamy masę tak, by pozbyć się powietrza i wypełnić szczelnie przestrzeń, do środka układamy jajka. Pieczemy w piecu o temp. 180 *C przykrytą folią przez około 40 minut i 15 minut bez folii. Wykrawamy po delikatnym ostudzeniu podajemy z sosem grzybowym i kopytkami z ziemniaków. Sos grzybowy
- 1 szt. cebula biała
- 1 łyżka masła
- 300 g grzyby mrożone (podgrzybek, borowik lub maślak)
- 250 ml śmietanka 32%
- do smaku sól, pieprz czarny
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy rozmrożone grzyby, całość dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Zobacz także:
- Smaczne i proste obiady dla maturzystów według zwyciężczyni "MasterChef Junior"
- Włoski comfort food według Cristiny Catese
- Na jesienny deser: szarlotka z kruszonką i piernikowe crumble. Proste przepisy Mariety Mareckiej
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Kuba Kasprzak
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN