Kurczak butter chicken, czyli pyszna indyjska potrawa. Jak ją przygotować?

butter chicken
Sergio Amiti/Getty Images
Źródło: Moment RF
Soczyste kawałki kurczaka zatopione w gęstym kremowym sosie i upajający aromat indyjskich przypraw – kurczak po indyjsku, znany też jako butter chicken, to jedna z najpopularniejszych potraw hinduskiej kuchni. Przepis na kurczaka butter chicken nie jest skomplikowany, warto zatem wypróbować go we własnej kuchni.

Butter Chicken - aromatyczna potrawa z Indii

Kurczak butter chicken to jeden z wielu wariantów indyjskiego curry. Podobnie jak większość specjałów kuchni indyjskiej, danie to wywodzi się z tradycji Pendżabu – krainy położonej w północnej części Indii. Twórcą tego niezwykłego, aromatycznego przysmaku jest Kundan Lal Gujral. Jak większość indyjskich specjałów, potrawa wzmocniona jest orientalnymi przyprawami, wśród których prym wiedzie garam masala. Przygotowanie dania jest na tyle proste, że każdy może się go podjąć. Oryginalny przepis zakłada długi czas marynowania mięsa, ale jeżeli zależy nam na tym, by przyrządzić potrawę jak najszybciej, możemy ograniczyć ten etap do kilku godzin.

Kurczak Butter chicken – oryginalny przepis na tradycyjne indyjskie danie

Składniki (na 6 dużych porcji):

  • 1 kg piersi z kurczaka;
  • 150 ml jogurtu naturalnego;
  • sok z dwóch małych limonek;
  • 1 łyżeczka chili;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 1 łyżeczka startego imbiru;
  • 1 łyżeczka startego kuminu;
  • 1,5 łyżeczki indyjskiej przyprawy garam masala.

Składniki na sos do butter chicken:

  • pół szklanki prażonych orzechów nerkowca;
  • szklanka śmietany 18%;
  • 150 ml warzywnego bulionu lub rosołu;
  • 1 opakowanie (500 g) passaty pomidorowej;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 łyżka oleju roślinnego;
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
  • 2 liście laurowe.

Przygotowanie:

1. Mięso z kurczaka pokrój na drobne kawałki i wrzuć do miski.

2. Dodaj jogurt, sok z limonki, przyprawę garam masala, imbir, kumin, chili i kurkumę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj.

3. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 5–6 godzin.

4. Część uprażonych na patelni orzechów nerkowca pokrusz w moździerzu. Resztę odstaw – dodasz je później do sosu.

5. Cebulę obierz i posiekaj drobno.

6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i dwie łyżki masła. Wrzuć posiekaną cebulę, liście laurowe, cynamon i kardamon. Smaż kilka minut, aż cebula zrobi się szklista.

7. Na patelnię wlej bulion, passatę pomidorową, wsyp rozdrobnione orzechy, słodką paprykę w proszku i kurczaka w marynacie.

8. Dodaj całe orzechy nerkowca i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj potrawę jeszcze 15 minut.

Kurczak butter chicken – przydatne wskazówki i ciekawostki

  1. Wyrazisty smak kurczaka butter chicken to zasługa długiego marynowania. Aby potrawa zyskała głęboki aromat, najlepiej pozostawić ją w marynacie na całą noc.
  2. W prawdziwych indyjskich restauracjach kurczak butter chicken pieczony jest w tradycyjnym piecu tandoor . Podobnie przygotowywana jest każda indyjska potrawa. Przepisy, jakie znajdziesz w książkach kulinarnych, nie są tak restrykcyjne, w większości przypadków uwzględniają tylko jedną technikę obróbki mięsa – smażenie na głębokim tłuszczu.
  3. Do przyrządzenia potrawy butter chicken możesz wykorzystać mięso z piersi kurczaka lub mięso z udek. Kurczak po indyjsku smakuje najlepiej, gdy mięso zanurzone w sosie, pocięte jest na niewielkie kawałki.
  4. Dania indyjskie z kurczakiem najlepiej podawać z ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą. Jeżeli wolisz butter chicken w wersji "na szybko", możesz podać to danie z pitą lub chlebkiem naan. Świetnie sprawdzi się także zwykła bagietka.
  5. W Indiach sos do butter chicken przygotowuje się na bazie świeżych pomidorów. W sezonie letnim warto wykorzystać ten pomysł – na targach królują wtedy czerwone pomidory gruntowe i słodkie pomidory malinowe, doskonałe na indyjski sos. Zimą pomidory nie są już tak czerwone i soczyste, przez co smak sosu będzie zdecydowanie mniej intensywny. Jeżeli chcesz przygotować butter chicken w sezonie zimowym, użyj passaty pomidorowej albo sięgnij po pomidory w puszce.
  6. Kurczak butter chicken to nie jedyna potrawa curry, z jakiej słynie kuchnia indyjska. Przepisy na kurczaka tandoori i na kurczaka tikka masala są równie znane i wysoko cenione przez miłośników orientalnych dań. Co ciekawe, receptura i wygląd każdej z tych potraw jest bardzo zbliżona.
  7. W Indiach kurczaka butter chicken serwuje się jako danie śniadaniowe. Z kolei w Polsce kurczaka po indyjsku najczęściej podaje się na lunch lub kolację.

Zobacz także:

Zobacz wideo: To nie czary, to smak curry

Dzień Dobry TVN

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości