Co zyskasz, pijąc herbatę masala czaj? Przepis na masala czaj

Herbata
Masala czaj
Źródło: Getty Images / verash095 / 500px
Masala czaj to nie tyle herbata, ile sposób jej podania. Napój niezwykle popularny w Azji, szczególnie w północnej i środkowej części kontynentu. Dobór składników w przepisie na masala czaj może nieco dziwić Europejczyków, są to jednak składniki naturalne, pojawiające się w codziennej diecie Azjatów. Wykazują przy tym wiele właściwości zdrowotnych.

Skąd pochodzi nazwa masala czaj? „Czaj” to oczywiście herbata, natomiast „masala” to słowo używane przez mieszkańców Indii na określenie przypraw, zwykle korzennych. Masala czaj to najpopularniejsza, również w świecie zachodnim, forma przygotowywania ostrej indyjskiej herbaty ćaj. W Indiach każda rodzina kultywuje własny sposób przyrządzania masala czaj. Przepisy różnią się w zależności od upodobań oraz potrzeb rodziny, która ją przygotowuje. Jakie to potrzeby? Właściwości masala czaj docenią nie tylko wyrafinowani smakoszy, ale również osoby cierpiące na różne schorzenia. Kolor masala czaj w zależności od składu może przypominać bawarkę lub kakao.

Herbata masala czaj – skład

Przepis na herbatę masala czaj zależy od indywidualnego gustu osoby ją przygotowującej. Są jednak stałe składniki. Masala czaj to przede wszystkim czarna, mocna herbata . Koniecznie dobrej jakości i długo parzona, aby jej smaku nie były w stanie zniszczyć liczne dodatki.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Kolejnym stałym składnikiem jest mleko. Jeżeli nie chcesz używać mleka krowiego, możesz je zastąpić roślinnym. Pamiętaj jednak, aby odpowiednio skorygować jego ilość. W zależności od tego, jakie mleko wybierzesz, herbata masala czaj będzie miała nieco inny smak. Mleko roślinne (migdałowe, orzechowe, sojowe, kokosowe czy owsiane) charakteryzuje się różnym natężeniem słodyczy. Mleko sojowe będzie zwykle mocno słodkie, owsiane – dosyć mdłe.

O odpowiednim dobraniu mleka roślinnego warto pomyśleć również ze względu na konieczne w herbacie masala czaj dodatki słodzące. Jeśli użyjemy mleka sojowego, cukru dodamy mniej, jeśli owsianego – więcej etc. Oprócz białego cukru do herbaty masala czaj można dodawać również cukier trzcinowy, miód lub melasę. Oczywiście dozwolone są wszelkiego rodzaju słodziki, ale są mniej popularne i rzadziej używane, zwłaszcza w Azji.

Ostatnim (i być może najważniejszym) składnikiem masala czaj są odpowiednie przyprawy. W zależności od upodobań dodaje się zwykle kardamon, cynamon, imbir, pieprz i goździki. Podczas komponowania swojej masala czaj musisz wziąć pod uwagę, jakie smaki najbardziej ci odpowiadają. Jeżeli lubisz słodycz, pomyśl o większej ilości miodu lub melasy. Jeżeli lubisz ostre przyprawy, dodaj więcej pieprzu. Na ciekawy charakter napoju mają również wpływ goździki, które nadają całości lekko gorzkawy i ostry posmak. A ten długo zostaje na języku. 

Właściwości herbaty masala czaj

W zależności od składu napoju masala czaj będzie wykazywać inne właściwości. Jeden aspekt jej oddziaływania na organizm pozostaje jednak niezmienny. Jest to dość silne – ze względu na obecność teiny – działanie pobudzające, zwłaszcza dla kogoś, kto na co dzień nie pije kawy i napojów energetycznych.

Kolejne właściwości masala czaj wynikają z indywidualnego dobrania składników w przepisie. Jeżeli użyjesz mleka sojowego zamiast krowiego, unikniesz sensacji żołądkowych oraz zmęczenia, które często mleko wywołuje u osób z nietolerancją laktozy. Ponadto mleko roślinne jest od krowiego znacznie zdrowsze (zwłaszcza jeśli porównamy je z napojem sprzedawanym obecnie w sklepach, który jest mlekiem tylko z nazwy).

Do osłodzenia masala czaj najlepiej wybierz miód. Jest uważany za jedną z najzdrowszych rzeczy na świecie. Pomaga m.in. w regeneracji naskórka, wzmacnia serce oraz koi nerwy. Nie bez powodu mleko z miodem przed snem pomaga dzieciom zasnąć.

Do herbaty masala czaj dodaj również trochę pieprzu, kardamonu lub cynamonu, a wesprzesz organizm w przemianie materii. Pieprz wspomaga spalanie zbędnego tłuszczu, a odpowiedzialna jest za to przede wszystkim zawarta w nim piperyna. W nadmiernej ilości może jednak prowadzić do podrażnień skóry, więc stosuj go z umiarem. Składnikiem wartym uwagi są także goździki. Ta niepozorna przyprawa jest równocześnie jedną z najciekawszych w powyższym przepisie na masala czaj. Z pozoru kompletnie nie pasuje do takiego napoju, w praktyce niesamowicie wzbogaca jego smak. Co więcej, goździki są doskonałym remedium na wszelkiego rodzaju bóle i lekkie stany zapalne. Świetnie radzą sobie z bólem miesiączkowym, wspomagają organizm w walce z wirusami i podnoszą odporność. Czy można chcieć czegoś więcej? 

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images / verash095 / 500px

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana