Pigwa i pigwowiec - dlaczego warto po nie sięgać?
Owoce pigwy i pigwowca mają szerokie zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można wykorzystywać je do przygotowania konfitur, kompotów czy nalewek, ale także dodawać do rozgrzewającej herbaty zamiast cytryny. Zdaniem Agnieszki Cegielskiej, to idealne rozwiązanie dla osób, które w sezonie jesiennym pragną wzmocnić odporność organizmu.
- Pigwa i pigwowiec mają nawet więcej witaminy C niż niektóre jabłka (...). Tam jest naprawdę bardzo bogaty skład - zapewniła znana propagatorka naturalnego stylu życia.
Pigwa i pigwowiec - jesienne dary natury
Owoce pigwy i pigwowca dojrzewają na przełomie września i października. Różnią się między sobą wielkością i smakiem. Ich wyjątkowy potencjał powinni docenić wszyscy miłośnicy zdrowej diety, ale także osoby poszukujące urozmaicenia w kuchni.
- To jest idealna herbatka na przykład dla niejadków, bo pobudza apetyt. Ma bardzo dużo błonnika (...). Dodajcie na przykład plasterek pigwy do melisy - genialne połączenie - podsumowała Agnieszka Cegielska.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zerwać trudno, nie zjeść ze smakiem jeszcze trudniej. Mikołaj Rey odwiedził pomidorowy raj
- Grzyby filarem zdrowej diety. "Wspomagają leczenie chociażby takich chorób jak nowotwory"
- Honeybush - unikalna herbata z Afryki
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News