W poszukiwaniu idealnego smaku
Jakiś czas temu ukończyła Gastronomiczny Uniwersytet we Włoszech. Potem do współpracy zaprosiła ją, tragicznie zmarła w tym roku, mistrzyni kuchni – Garima. Teraz, Matylda Grzelak stoi na czele projektu „Food Forward India”.
Ma on na celu odnalezienie fundamentów, elementów i tożsamości kuchni indyjskiej
- tłumaczy.
W tym celu Matylda przemierza Indie. Najpierw szuka kontaktów do osób, które mogą jej o tej kuchni opowiedzieć. Potem wyrusza w podróż za smakiem.
Kuchnia indyjska w dużej mierze jest jeszcze nieodkryta i bardzo nieznana
- dodaje.
Pomyślicie: „Jak to nieodkryta?”. Przecież nawet w Polsce wiele jest restauracji indyjskich, a sos tikka masala dostępny jest w każdym sklepie. To jednak są tylko pozory, a tamtejsza kuchnia ma do zaoferowania wiele więcej.
Moim zadaniem jest zebrać to wszystko w całość i poinformować świat o tym, co tak na dobrą sprawę charakteryzuje kuchnię indyjską i jakie fantastyczne dania możemy tam znaleźć
- opowiada Matylda Grzelak.
Nieodkryta kuchnia
Matylda Grzelak opowiada, że te najlepsze smaki są często nieoczywiste. Jedno z plemion poczęstowało ją daniem z popiołu i tamaryndowca. Inne – potrawą z mrówek.
Gdyby takie danie wylądowałoby w restauracji, na pewno byłoby daniem ekskluzywnym, wyszukanym i wysublimowanym
- tłumaczy kobieta.
I dodaje, że często ludność najbiedniejsza wstydzi się swoich potraw, a w nich tkwi właśnie ten poszukiwany smak.
To są ludzie, którzy gotują od pokoleń 'na oko', nie ma dokładnego przepisu
- mówi.
Zobacz też:
Polscy podróżnicy okrążyli Ziemię Dużym Fiatem: "Postanowiliśmy, że rzucamy wszystko i jedziemy"
Przez trzy lata zwiedzał Amerykę Południową bez planu podróży: "Wyznaczyłem sobie tylko kierunek"
Autor: Anna Korytowska
Reporter: Aleksandra Rogowska-Lichnerowicz