Kuchnia indyjska to przede wszystkim kuchnia wegetariańska, w której królują regionalne warzywa. Potrawy dla mięsożerców, proponowane przez kuchnię indyjską, przygotowywane są głównie z kurczaka.
Tradycyjna kuchnia indyjska - charakterystyka
Kuchnia indyjska to sztuka kulinarna ogromnego kraju, której początki przypadają na 7000 r. p.n.e. Wyróżnia ją różnorodność barw i aromatów. Na to, jak dziś „smakuje” kuchnia indyjska, wpływ miały najazdy plemion muzułmańskich oraz kolonizacja europejska. Współcześnie kuchnia indyjska obecna jest w każdym zakątku globu, a proponowanych przez nią dań można spróbować w wielu restauracjach hinduskich.
Kuchnię indyjską umownie dzieli się na kuchnię północy i kuchnię południa. Północ kraju (z pobudek religijnych) zrezygnowała z wieprzowiny, a serwowane tam dania są nieco mniej ostre. Kuchnia indyjska na północy to przepisy na potrawy, w których króluje kurczak , mięso kozie, baranina i cielęcina. Tymczasem kuchnia południa kraju wyklucza spożywanie mięsa wołowego. Kuchnia indyjska na południu państwa to w dużej mierze kuchnia wegetariańska, oparta na warzywach strączkowych - soczewicy, grochu, ciecierzycy i fasoli. Południowa kuchnia indyjska proponuje przepisy na dania wegetariańskie , które są bardziej lekkostrawne niż te z północy.
W kuchni indyjskiej dominują potrawy z warzyw, ryżu oraz mleczka kokosowego. W Indiach bazę do przygotowywanych dań stanowi również mąka z ciecierzycy i sklarowane masło. Tradycyjna kuchnia indyjska opiera się też na takich składnikach, jak okra, tinda, woda tamaryndowca.
Przyprawy w kuchni indyjskiej
Kuchnia indyjska swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza przede wszystkim przyprawom - to one nadają daniu wyrazistości. Kuchnia indyjska obfituje w przyprawy będące nie tylko dodatkiem do potraw, ale i stanowiące w większości dań jeden z ważniejszych składników. Przyprawy obecne są zarówno w daniach mięsnych, jak i w napojach czy deserach. Odgrywają podwójną rolę - z jednej strony są źródłem aromatu potrawy, z drugiej zaś mają właściwości zdrowotne.
Kuchnia indyjska zawiera przepisy na potrawy, które swój smak zawdzięczają kurkumie, czosnkowi, imbirowi, czarnuszce, chili. Do popularnych w Indiach przypraw zalicza się też garam masalę, kardamon, kolendrę, kmin, pieprz biały, czarny i cayenne, suszone mango, nasiona granatu, sumac, owoce tamaryndowca, gałkę muszkatołową, suszone liście kozieradki, nasiona maku i goździki.
Najpopularniejsze potrawy kuchni indyjskiej
Najbardziej znaną indyjską przekąską jest samosa, czyli ciasto wypełnione mięsnym bądź wegetariańskim nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu. Jedną z najpopularniejszych i najlepszych potraw kuchni indyjskiej jest curry. Przepis na to danie znają kucharze na całym świecie, uwzględnia on m.in. kawałki mięsa (kurczak lub baranina), ryby, owoce morza, mleczko kokosowe. Typową potrawą tradycyjnej kuchni indyjskiej jest też malai kofta, na którą składają się niewielkie kuleczki z sera i warzyw, zanurzane w kremowym sosie pualao.
W menu hinduskich restauracji znaleźć można kurczaka tandoori, czyli marynowane mięso drobiowe, które jest pieczone w wysokiej temperaturze. Daniem wywodzącym się z Indii, które na dobre zagościło w Europie, jest też kurczak tikka masala. Przepis na to danie został dostosowany do preferencji mieszkańców Starego Kontynentu.
Wegetarianom z całą pewnością przypadnie do gustu indyjska zupa z soczewicy, gotowana z dodatkiem dużej ilości przypraw, pomidorów i mleka kokosowego. Przykładem dania dla osób stroniących od mięsa jest też rajma, czyli danie z czerwonej fasoli w gęstym curry, z dużą ilością przypraw.
Przepis na danie kuchni indyjskiej - sałatka chachumbar
Kuchnia indyjska jest wszechstronna, ponieważ ma w swojej ofercie propozycje i dla mięsożerców, i dla wegetarianów. Dla wielu osób najlepsze przepisy tej sztuki kulinarnej to te, które można wykonać samemu. Jednym z nich jest przepis na indyjską sałatkę chachumbar. Do jej przyrządzenia potrzebne są następujące składniki:
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 cebula,
- 1 ogórek,
- 500 g pomidorów,
- 1 zielona papryczka pepperoni (łagodna),
- 1 cytryna,
- ¼ pęczka pietruszki,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- sól,
- pieprz.
Na patelni uprażyć kolendrę i kumin rzymski. Gdy przyprawy zaczną wydzielać zapach, zdjąć je z patelni, ostudzić i rozetrzeć. Cebule pokroić w paski, ogórek i pomidory pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Pozbawioną nasion papryczkę pokroić w krążki i połączyć z cebulą, ogórkiem i pomidorami. Cytrynę sparzyć, z połowy owocu zetrzeć skórkę. Sok z cytryny i skórkę, wymieszać z rozdrobnionymi wcześniej przyprawami, solą, pieprzem, cukrem. Powstały sos połączyć z warzywami. Na koniec do sałatki dodać posiekane listki pietruszki.
Dowiedz się więcej o kuchni indyjskiej tutaj: Kuchnia indyjska w pigułce. Dowiedz się, jakie potrawy królują w Indiach
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. David Buzzard - media-centre.ca/Getty Images