Tradycyjna kuchnia indyjska – potrawy wegetariańskie i z kurczakiem

Fot.	David Buzzard - media-centre.ca/Getty Images
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kuchnia indyjska to sztuka kulinarna, która zyskała ogromną popularność na całym świecie. Przepisy kuchni indyjskiej pozwalają przyrządzić aromatyczne, smaczne i zdrowe potrawy. Kuchnia z Indii jest unikalna dzięki wykorzystywanym przyprawom.

Kuchnia indyjska to przede wszystkim kuchnia wegetariańska, w której królują regionalne warzywa. Potrawy dla mięsożerców, proponowane przez kuchnię indyjską, przygotowywane są głównie z kurczaka.

Tradycyjna kuchnia indyjska - charakterystyka

Kuchnia indyjska to sztuka kulinarna ogromnego kraju, której początki przypadają na 7000 r. p.n.e. Wyróżnia ją różnorodność barw i aromatów. Na to, jak dziś „smakuje” kuchnia indyjska, wpływ miały najazdy plemion muzułmańskich oraz kolonizacja europejska. Współcześnie kuchnia indyjska obecna jest w każdym zakątku globu, a proponowanych przez nią dań można spróbować w wielu restauracjach hinduskich. 

Kuchnię indyjską umownie dzieli się na kuchnię północy i kuchnię południa. Północ kraju (z pobudek religijnych) zrezygnowała z wieprzowiny, a serwowane tam dania są nieco mniej ostre. Kuchnia indyjska na północy to przepisy na potrawy, w których króluje kurczak , mięso kozie, baranina i cielęcina. Tymczasem kuchnia południa kraju wyklucza spożywanie mięsa wołowego. Kuchnia indyjska na południu państwa to w dużej mierze kuchnia wegetariańska, oparta na warzywach strączkowych - soczewicy, grochu, ciecierzycy i fasoli. Południowa kuchnia indyjska proponuje przepisy na dania wegetariańskie , które są bardziej lekkostrawne niż te z północy. 

W kuchni indyjskiej dominują potrawy z warzyw, ryżu oraz mleczka kokosowego. W Indiach bazę do przygotowywanych dań stanowi również mąka z ciecierzycy i sklarowane masło. Tradycyjna kuchnia indyjska opiera się też na takich składnikach, jak okra, tinda, woda tamaryndowca. 

Przyprawy w kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza przede wszystkim przyprawom - to one nadają daniu wyrazistości. Kuchnia indyjska obfituje w przyprawy będące nie tylko dodatkiem do potraw, ale i stanowiące w większości dań jeden z ważniejszych składników. Przyprawy obecne są zarówno w daniach mięsnych, jak i w napojach czy deserach. Odgrywają podwójną rolę - z jednej strony są źródłem aromatu potrawy, z drugiej zaś mają właściwości zdrowotne. 

Kuchnia indyjska zawiera przepisy na potrawy, które swój smak zawdzięczają kurkumie, czosnkowi, imbirowi, czarnuszce, chili. Do popularnych w Indiach przypraw zalicza się też garam masalę, kardamon, kolendrę, kmin, pieprz biały, czarny i cayenne, suszone mango, nasiona granatu, sumac, owoce tamaryndowca, gałkę muszkatołową, suszone liście kozieradki, nasiona maku i goździki. 

Zobacz film: Rey i kurczak po indyjsku. Źródło: Dzień Dobry TVN

Najpopularniejsze potrawy kuchni indyjskiej

Najbardziej znaną indyjską przekąską jest samosa, czyli ciasto wypełnione mięsnym bądź wegetariańskim nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu. Jedną z najpopularniejszych i najlepszych potraw kuchni indyjskiej jest curry. Przepis na to danie znają kucharze na całym świecie, uwzględnia on m.in. kawałki mięsa (kurczak lub baranina), ryby, owoce morza, mleczko kokosowe. Typową potrawą tradycyjnej kuchni indyjskiej jest też malai kofta, na którą składają się niewielkie kuleczki z sera i warzyw, zanurzane w kremowym sosie pualao.

W menu hinduskich restauracji znaleźć można kurczaka tandoori, czyli marynowane mięso drobiowe, które jest pieczone w wysokiej temperaturze. Daniem wywodzącym się z Indii, które na dobre zagościło w Europie, jest też kurczak tikka masala. Przepis na to danie został dostosowany do preferencji mieszkańców Starego Kontynentu.

Wegetarianom z całą pewnością przypadnie do gustu indyjska zupa z soczewicy, gotowana z dodatkiem dużej ilości przypraw, pomidorów i mleka kokosowego. Przykładem dania dla osób stroniących od mięsa jest też rajma, czyli danie z czerwonej fasoli w gęstym curry, z dużą ilością przypraw.

Przepis na danie kuchni indyjskiej - sałatka chachumbar

Kuchnia indyjska jest wszechstronna, ponieważ ma w swojej ofercie propozycje i dla mięsożerców, i dla wegetarianów. Dla wielu osób najlepsze przepisy tej sztuki kulinarnej to te, które można wykonać samemu. Jednym z nich jest przepis na indyjską sałatkę chachumbar. Do jej przyrządzenia potrzebne są następujące składniki: 

  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 cebula,
  • 1 ogórek,
  • 500 g pomidorów,
  • 1 zielona papryczka pepperoni (łagodna),
  • 1 cytryna,
  • ¼ pęczka pietruszki,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Na patelni uprażyć kolendrę i kumin rzymski. Gdy przyprawy zaczną wydzielać zapach, zdjąć je z patelni, ostudzić i rozetrzeć. Cebule pokroić w paski, ogórek i pomidory pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Pozbawioną nasion papryczkę pokroić w krążki i połączyć z cebulą, ogórkiem i pomidorami. Cytrynę sparzyć, z połowy owocu zetrzeć skórkę. Sok z cytryny i skórkę, wymieszać z rozdrobnionymi wcześniej przyprawami, solą, pieprzem, cukrem. Powstały sos połączyć z warzywami. Na koniec do sałatki dodać posiekane listki pietruszki.

Dowiedz się więcej o kuchni indyjskiej tutaj: Kuchnia indyjska w pigułce. Dowiedz się, jakie potrawy królują w Indiach

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości