Rogan Josh - jagnięcina duszona w sosie z czerwonej papryczki
Składniki:
500 g udźca jagnięcego pokrojonego w kostki ( ugotowany )
puszka pomidorów w kostkach
3 szalotki drobno posiekane
3 ząbki czosnku
świeży imbir średniej wielkości ( zostawić kilka plasterków do dekoracji )
2 zielone papryczki chilli - drobno pokrojone
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli
świeża kolendra
świeża mięta
sól
olej ryżowy
Przygotowanie:
Zmiksuj imbir i czosnek razem.
Wymieszaj ostrą i słodką paprykę w 1/2 szklanki wody, wyjdzie z tego pasta czerwona.
W głębokiej patelni podsmaż na gorącym oleju: zielone chilli, czosnek z imbirem i szalotki. Po chwili dodaj pomidory, wymieszaj a następnie dodaj jagnięcinę i gotuj kilka minut. Dodaj kurkumę, cynamon i dopraw solą do smaku. Po kilku minutach dodaj czerwoną pastę i wymieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut by połączyć smaki. Serwuj tę potrawę z imbirem pokrojonym w julienne (cienkie słupki) oraz świeżą kolendrą i miętą.
Ryż basmati z kurkumą
Składniki:
szklanka ryżu basmati
2 szklanki wody
1/2 cebuli drobno posiekanej
1/2 łyżeczki kurkumy
olej ryżowy albo masło ghee (klarowane)
Przygotowanie:
W głębokiej patelni, podsmaż cebulę na maśle lub na oleju aż sie zeszkli. Dodaj kurkumę, wymieszaj, dodaj opłukany ryż i podsmaż chwile wszystkie składniki. Wlej dwie szklanki wody i gotuj aż ryż wsiąknie wodę. Zostaw pod przykryciem ok 10 min aż spęcznieje.
Serwuj z jagnięciną.
Raita - dip jogurtowo-ogórkowy
Składniki:
jogurt typu greckiego
1/2 ogórka bez skóry pokrojonego w drobną kostkę
świeża kolendra
1/2 łyżeczki mielonego kminku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na suchej patelni podpraż kminek mielony. Wymieszaj go z jogurtem, dodaj ogórek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj świeżej kolendry.
Serwuj dip z roti, naan albo chapati (placki).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN