Rogan josh i raita. Indyjska kuchnia w rytmie curry

Rogan josh
Rogan josh
Rogan Josh, czyli jagnięcina duszona w sosie z czerwonej papryczki. Raita, czyli dip jogurtowo-ogórkowy. Do tego ryż basmati z kurkumą. Skorzystajcie z naszych przepisów na kuchnię indyjską.

Rogan Josh - jagnięcina duszona w sosie z czerwonej papryczki

Składniki:

500 g udźca jagnięcego pokrojonego w kostki ( ugotowany )

puszka pomidorów w kostkach

3 szalotki drobno posiekane

3 ząbki czosnku

świeży imbir średniej wielkości ( zostawić kilka plasterków do dekoracji )

2 zielone papryczki chilli - drobno pokrojone

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki cynamonu

łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli

świeża kolendra

świeża mięta

sól

olej ryżowy

Przygotowanie:

Zmiksuj imbir i czosnek razem.

Wymieszaj ostrą i słodką paprykę w 1/2 szklanki wody, wyjdzie z tego pasta czerwona.

W głębokiej patelni podsmaż na gorącym oleju: zielone chilli, czosnek z imbirem i szalotki. Po chwili dodaj pomidory, wymieszaj a następnie dodaj jagnięcinę i gotuj kilka minut. Dodaj kurkumę, cynamon i dopraw solą do smaku. Po kilku minutach dodaj czerwoną pastę i wymieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut by połączyć smaki. Serwuj tę potrawę z imbirem pokrojonym w julienne (cienkie słupki) oraz świeżą kolendrą i miętą.

Ryż basmati z kurkumą

Składniki:

szklanka ryżu basmati

2 szklanki wody

1/2 cebuli drobno posiekanej

1/2 łyżeczki kurkumy

olej ryżowy albo masło ghee (klarowane)

Przygotowanie:

W głębokiej patelni, podsmaż cebulę na maśle lub na oleju aż sie zeszkli. Dodaj kurkumę, wymieszaj, dodaj opłukany ryż i podsmaż chwile wszystkie składniki. Wlej dwie szklanki wody i gotuj aż ryż wsiąknie wodę. Zostaw pod przykryciem ok 10 min aż spęcznieje.

Serwuj z jagnięciną.

Raita - dip jogurtowo-ogórkowy

Składniki:

jogurt typu greckiego

1/2 ogórka bez skóry pokrojonego w drobną kostkę

świeża kolendra

1/2 łyżeczki mielonego kminku

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na suchej patelni podpraż kminek mielony. Wymieszaj go z jogurtem, dodaj ogórek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj świeżej kolendry.

Serwuj dip z roti, naan albo chapati (placki).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości