Kucharka przyrządziła zapiekane klopsiki w korzennym sosie pomidorowym, cienkie plastry schabu w sosie z suszonych śliwek oraz polędwiczki wieprzowe długo pieczone, podane z polskim cumberlandem.
Zapiekane klopsiki w korzennym sosie pomidorowym
Składniki:
- 750 g mielonej szynki wieprzowej,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- duży ząbek czosnku,
- kilka łyżek bułki tartej,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka ostrej papryki,
- sól, pieprz.
Składniki na sos:
- 2 puszki pomidorów,
- łyżeczka startego piernika staropolskiego albo 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka miodu,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, paprykę i oregano. Następnie dodajemy jogurt i posypujemy 2-3 łyżkami bułki tartej, a potem wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dosypujemy bułkę tartą. Jak za sucha, dodajemy więcej jogurtu. W wysokim dzbanku miksujemy składniki na sos. Wylewamy go na dno naczynia do zapiekania, a z masy mięsnej formujemy spore klopsiki. Układamy na sosie i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut, do czasu, aż mięso ładnie się przyrumieni, a część sosu odparuje. Serwujemy z puree ziemniaczanym lub kaszą
Cienkie plastry schabu w sosie z suszonych śliwek
Składniki:
- kilogram schabu pokrojonego w cienkie plastry,
- kilka listków szałwii,
- klarowane masło,
- olej,
- 200 g śliwek suszonych,
- kilka śliwek wędzonych,
- kilka łodyżek świeżego tymianku,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka miodu,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżki zimnego masła.
Przygotowanie:
Śliwki (oba rodzaje) przekładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Plastry schabu lekko rozbijamy, jeśli są grubsze, i przyprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Śliwki wraz z wodą, którą były zalane, przekładamy do rondla, a potem dodajemy tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy do czasu, aż zaczną się rozpadać.
Później dolewamy ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dosładzamy miodem. Podgotowujemy, aż ocet nieco odparuje. W tym czasie na mocno rozgrzanym klarowanym maśle z 2 łyżkami oleju przesmażamy plastry schabu po ok. 1-1,5 minuty z każdej strony i dorzucamy listki szałwii. Z sosu wyciągamy gałązki rozmarynu i miksujemy blenderem, dokładając po kawałku zimnego masła. Przesmażone plastry schabu przekładamy do sosu i krótko razem podgrzewamy. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody.
Polędwiczki wieprzowe długo pieczone, podane z polskim cumberlandem
Składniki:
- 2 ładne, oczyszczone z błony, polędwiczki wieprzowe,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka rozmarynu,
- olej,
- sól, pieprz.
Składniki na sos:
- słoiczek żurawiny lub czerwonej porzeczki (ok. 200 g),
- sok z połowy pomarańczy,
- skórka starta z połowy pomarańczy,
- ząbek czosnku,
- łyżka chrzanu,
- miód.
Przygotowanie:
Polędwiczki osuszamy ręcznikiem papierowym, a potem nacieramy rozmarynem, solą i pieprzem. Następnie lekko skrapiamy olejem i układamy na folii aluminiowej, wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Ściśle zwijamy folią, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do pieca nagrzanego do 110 stopni na ok. 2,5-3 godziny. Pod koniec pieczenia (temperatura wewnątrz polędwiczki powinna mieć ok. 68 stopni) przygotowujemy sos.
Wszystkie składniki przekładamy do malaksera i miksujemy. Później doprawiamy solą, pieprzem i dosładzamy miodem (opcjonalnie). Jeśli chcemy sos zaostrzyć, dodajemy więcej chrzanu lub czosnku. Polędwiczki wyciągamy z folii, krótko obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju (robimy to tylko dla ładniejszego koloru mięsa, możemy to pominąć), a następnie kroimy w szerokie, ukośne plastry i serwujemy z kaszą oraz zimnym sosem.
Zobacz także:
- Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw – przepis Sebastiana Olmy
- Wieprzowina po tajsku – przepisy, które warto wypróbować
- Mięsna kuchnia Kucharskiego
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Turuk/Dzień Dobry TVN