Materiał promocyjny

Polska wieprzowina to skarbnica smaku i zdrowia. Co można z niej przyrządzić?

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Polska wieprzowina to skarbnica smaku i zdrowia. Co można z niej przyrządzić?
Źródło: Kinga Turuk/Dzień Dobry TVN
Polskie mięso wieprzowe jest źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu witamin, minerałów i składników odżywczych. Warto więc włączyć je do swojej diety i zasmakować w jego wyjątkowej jakości. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała dania z wieprzowiną. Sprawdź, jak je przygotować z jej przepisów.

Kucharka przyrządziła zapiekane klopsiki w korzennym sosie pomidorowym, cienkie plastry schabu w sosie z suszonych śliwek oraz polędwiczki wieprzowe długo pieczone, podane z polskim cumberlandem.

Zapiekane klopsiki w korzennym sosie pomidorowym

Składniki:

  • 750 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • duży ząbek czosnku,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • sól, pieprz.

Składniki na sos:

  • 2 puszki pomidorów,
  • łyżeczka startego piernika staropolskiego albo 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, paprykę i oregano. Następnie dodajemy jogurt i posypujemy 2-3 łyżkami bułki tartej, a potem wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dosypujemy bułkę tartą. Jak za sucha, dodajemy więcej jogurtu. W wysokim dzbanku miksujemy składniki na sos. Wylewamy go na dno naczynia do zapiekania, a z masy mięsnej formujemy spore klopsiki. Układamy na sosie i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut, do czasu, aż mięso ładnie się przyrumieni, a część sosu odparuje. Serwujemy z puree ziemniaczanym lub kaszą

Cienkie plastry schabu w sosie z suszonych śliwek

Składniki:

  • kilogram schabu pokrojonego w cienkie plastry,
  • kilka listków szałwii,
  • klarowane masło,
  • olej,
  • 200 g śliwek suszonych,
  • kilka śliwek wędzonych,
  • kilka łodyżek świeżego tymianku,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżka miodu,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1-2 łyżki zimnego masła.

Przygotowanie:

Śliwki (oba rodzaje) przekładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Plastry schabu lekko rozbijamy, jeśli są grubsze, i przyprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Śliwki wraz z wodą, którą były zalane, przekładamy do rondla, a potem dodajemy tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy do czasu, aż zaczną się rozpadać.

Później dolewamy ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dosładzamy miodem. Podgotowujemy, aż ocet nieco odparuje. W tym czasie na mocno rozgrzanym klarowanym maśle z 2 łyżkami oleju przesmażamy plastry schabu po ok. 1-1,5 minuty z każdej strony i dorzucamy listki szałwii. Z sosu wyciągamy gałązki rozmarynu i miksujemy blenderem, dokładając po kawałku zimnego masła. Przesmażone plastry schabu przekładamy do sosu i krótko razem podgrzewamy. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody.

Polędwiczki wieprzowe długo pieczone, podane z polskim cumberlandem

Składniki:

  • 2 ładne, oczyszczone z błony, polędwiczki wieprzowe,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Składniki na sos:

  • słoiczek żurawiny lub czerwonej porzeczki (ok. 200 g),
  • sok z połowy pomarańczy,
  • skórka starta z połowy pomarańczy,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka chrzanu,
  • miód.

Przygotowanie:

Polędwiczki osuszamy ręcznikiem papierowym, a potem nacieramy rozmarynem, solą i pieprzem. Następnie lekko skrapiamy olejem i układamy na folii aluminiowej, wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Ściśle zwijamy folią, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do pieca nagrzanego do 110 stopni na ok. 2,5-3 godziny. Pod koniec pieczenia (temperatura wewnątrz polędwiczki powinna mieć ok. 68 stopni) przygotowujemy sos.

Wszystkie składniki przekładamy do malaksera i miksujemy. Później doprawiamy solą, pieprzem i dosładzamy miodem (opcjonalnie). Jeśli chcemy sos zaostrzyć, dodajemy więcej chrzanu lub czosnku. Polędwiczki wyciągamy z folii, krótko obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju (robimy to tylko dla ładniejszego koloru mięsa, możemy to pominąć), a następnie kroimy w szerokie, ukośne plastry i serwujemy z kaszą oraz zimnym sosem.

Związek "Polskie Mięso"
Materiały promocyjne
Związek "Polskie Mięso"
Źródło: Materiały promocyjne

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości